Sådan vælger du det rigtige liggeunderlag

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan vælger du det rigtige liggeunderlag
Råd og vejledning
08 April 2021

Sådan vælger du det rigtige liggeunderlag

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 



Noget af det allervigtigste, når du er på tur er, at du sover ordentligt. Og det kræver typisk et liggeunderlag. Dit liggeunderlag højner komforten, når du sover, og så er det ret vigtigt for, om du kan holde varmen om natten. Det er især en afgørende faktor, når du er afsted om vinteren.

Men ligesom med alt muligt andet grej, så er der en række forskellige typer af liggeunderlag og forskellige ting, du bør overveje, inden du kan vælge det perfekte liggeunderlag til dig.

 

Her i artiklen bliver du skarp på:

1)     Forskellige typer af liggeunderlag

2)     Hvad du skal have fokus på, når du udvælger dit liggeunderlag

 

Forskellige typer af liggeunderlag

Vi kigger på tre forskellige typer liggeunderlag – de oppusteligeselvoppustelige og dem i skum. Vi kigger også på, hvad deres styrker og svagheder er, og hvilke egenskaber du generelt skal være opmærksom på, inden du køber et nyt liggeunderlag.

  

Selvoppustelige underlag

Selvoppustelige liggeunderlag

Selvoppustelige underlag er konstrueret med en kombination af skum og luft til at isolere mod kulden fra jorden og gøre nattesøvnen blødere. Underlaget fungerer ved, at man åbner en ventil, og underlaget så selv ’suger’ luft ind og udvider sig. Typisk skal de lige have et par pust til sidst for at blive helt fyldt og spændt.

Fordelene ved selvoppustelige underlag er deres gode isoleringsevne. Det er en evne, som virkelig er brugbar, hvis du er afsted om vinteren. Derudover er liggekomforten ved et selvoppusteligt liggeunderlag generelt ret høj, fordi kombinationen af luft og skum gør dem ret bløde og lækre at ligge på. Generelt vejer de dog lidt mere end skumunderlag og oppustelige underlag. De fylder også noget mere i rygsækken end de oppustelige underlag, men markant mindre end skumunderlagene. Selvoppustelige liggeunderlag fører vi selvfølgelig i en række forskellige kvalitets- og prisklasser, som du kan se her.


 

Oppustelige underlag / luftmadrasser

Luftmadrasser i Eventyrsport

Den næste kategori er de oppustelige liggeunderlag, og som navnet mere end antyder, så skal de her underlag pustes op. Det kan du gøre enten ved mundkraft eller ved hjælp af en form for pumpe – det kunne være en pumpepose. Jeg vil altid anbefale at bruge en pumpepose til dit oppustelige liggeunderlag, for ellers kommer du til at blæse fugt ind i underlaget, som er svært at få ud igen – jeg taler af erfaring. Isoleringen i de oppustelige underlag er mindre markant end skummet i de selvoppustelige og kan være lavet med fiber, dun eller folie, som alle holder kulden fra jorden på afstand. Dem med folie har suverænt den mindste pakkevolumen.

De store fordele ved oppustelige underlag er deres lave vægt og minimale pakkevolumen, som begge er lavere end hos de selvoppustelige liggeunderlag. Dog er de samtidig mere skrøbelige, så der er større risiko for punktering. Derudover er R-værdien – som jeg fortæller om lidt længere nede i artiklen – også typisk lavere end dem, du finder ved de selvoppustelige liggeunderlag. Derudover er det til sidst værd at nævne, at de oppustelige generelt den dyreste type liggeunderlag, fordi de er de letteste og mindste. Du kan se vores udvalg af oppustelige underlag lige her.

  

Skumunderlag

Skumliggeunderlag i Eventyrsport

Et skumunderlag er det helt klassiske underlag – et karimat – som de fleste kender fra spejder- og lejrture. Det kan tåle en masse tæsk, men er ikke ligeså behageligt som de andre, jeg har fortalt om. Det gode, gammeldags skumunderlag fylder mere end de oppustelige og de selvoppustelige underlag, og de er ikke helt så bløde at ligge på. Til gengæld er de lettere, markant billigere, og så er der ingen risiko for, at de punkterer. Og så kan du sagtens bruge et skumunderlag, selvom der er kommet et hul i det.

Du kan i det hele taget slide meget på skumunderlag uden at være nervøs for, at de mister deres isoleringsevne. Du kan for eksempel hive det med uden for teltet og skabe lidt ekstra hygge foran bålet for dig og dine turkammerater uden at være bange for, at det går i stykker.

Som sagt vinder skumunderlaget på sin lave vægt og sin hårdførhed, men taber point på sin komfort, isoleringsevne og pakkestørrelse. Jeg synes, at skumunderlag er et rigtig godt begynder- eller børneunderlag, og du kan se vores udvalg her.

Hvad du skal have fokus på, når du udvælger dit liggeunderlag

Der er en række ting, der er vigtige at have for øje, inden du vælger dit underlag. Alt efter hvilken tur du skal på, skal dit liggeunderlag opfylde forskellige kriterier. Hvis du skal på langdistancetur, er lav vægt og pakkevolumen vigtigst for dig, men hvis du skal på shelter- eller telttur i baghaven er komfort måske det vigtigste. Så gør det til gengæld ikke så meget, at liggeunderlaget er tungt.

Nedenfor har jeg opstillet syv ting, som jeg synes du skal overveje, når du køber dit liggeunderlag.

1. Størrelse

De fleste liggeunderlag kommer i to forskellige størrelser. Standardstørrelsen passer typisk til folk, som er 183 cm høje eller derunder. Derudover er standardstørrelsen typisk ca. 50 cm bred. Tykkelsen på underlagene varierer selvfølgelig, da tykkelsen typisk er afgørende for, hvor meget liggeunderlaget isolerer.

Den anden størrelse, som underlagene typisk kommer i, er en større version. Den vil typisk være længere – de plejer at passe til folk på ca. 201 cm eller under. Samtidig vil liggeunderlaget også være ca. 10 cm bredere. Den større udgave vil naturligt også fylde mere  i vægt og pakkevolumen, samtidig med at de typisk er lidt dyrere end deres mindre tvilling.

 

2. Vægt

Det kan være, at vægt er det vigtigste for dig. Så synes jeg, at du skal kigge efter et skumunderlag. Du skal dog være opmærksom på, at selvom skumunderlaget ikke vejer meget, så fylder det ret meget. Hvis du hellere vil kigge på oppustelige og selvoppustelige underlag, så hænger vægt ofte sammen med pris: Jo lettere de er, jo dyrere er de. Men du kan f.eks. godt finde et let oppusteligt liggeunderlag til en god pris.

Dog synes jeg, at det sommetider kan betale sig at vælge et lidt tungere underlag, hvis det samtidig er et, du sover kanongodt på. Den energi du får, når du har sovet godt om natten, gør det værd at bære et par hundrede ekstra gram i rygsækken.

 

3. Pakkevolumen

Hvis du skal på en tur, hvor du har lyst til (eller er nødt til) at pakke let, så er pakkevolumen formentlig det vigtigste kriterie for dig. Det er meget forskelligt, hvor meget et underlag fylder. De oppustelige underlag fylder mindst, fordi de nærmest kun isolerer med luft. Nogle af de mindste, oppustelige liggeunderlag fylder nærmest ikke mere end en håndfuld, men isolerer dermed heller ikke voldsomt meget. Skumunderlag fylder som nævnt mest, men er også lettest. Selvoppustelige underlag varierer en hel del i pakkevolumen – jo mindre de fylder, jo mere koster de som oftest også. Det er en fin tommelfingerregel, at hvis du skal have et selvoppusteligt liggeunderlag til vinterbrug, så kommer det til at fylde en del i rygsækken på grund af den større mængde skum. Dog kan det betale sig at holde regelmæssigt udkig, for producenterne opdaterer jævnligt deres teknologi og gør underlagene lettere og mindre.

4. Styrke

Sa_dan_v_lger_du_det_rigtige_liggeunderlag_1000_500

De forskellige typer af underlag har forskellig styrke, og det er ikke sådan, at fordi du bruger mange penge på et underlag, så er det stærkere end de billigere.

Faktisk er det markedets billigste underlag, skumunderlagene, der ofte er de stærkeste. De kan nemlig ikke punktere, som de selvoppustelige og oppustelige underlag kan. Der er selvfølgelig mulighed for at lappe dit underlag, hvis uheldet skulle være ude. Der følger som oftest et lille lappegrej med, når du køber et underlag med luft i, så du kan lappe dit underlag på farten, hvis du skulle være uheldig.

Generelt set synes jeg, det er en god idé at holde dit oppustelige og selvoppustelige underlag inde i shelteren eller teltet for ikke at risikere noget. Nogle underlag har dog et beskyttelsesovertræk på, som sommetider gør, at de kan laves om til en stol. Den type liggeunderlag kan du sagtens bruge i skovbunden.

  

5. R-værdi/isolationsevne

På samme måde som det er vigtigt at have en sovepose, der passer til de temperaturer, du skal overnatte i, så er det også vigtigt at have et liggeunderlag, der har den rigtige isoleringsevne. Ellers kommer du til at fryse, og det er aldrig rart om natten.

Isolationsevnen i liggeunderlag bliver målt i den såkaldte R-værdi, som går fra 1 til 9. En værdi på 5 betyder 5 gange så god isolering, som et underlag med en værdi på 1.

Som tommelfingerregel kan du bruge, at en R-værdi på 1-2 egner sig til sommerbrug3-4 er til brug i forår, sommer samt efterår, mens alt på 5 og over er til vinterbrug. Hvis du gerne vil have et dybere indblik i R-værdien, så kan du kigge på denne artikel.

Det er dog lige værd at være opmærksom på, at der ikke er en samlet markedsstandard for R-værdi, og det er producenterne selv, der fastsætter den. Men hvis du går ud fra tommelfingerreglen jeg skrev ovenfor, så skal du nok klare den.

Det smarte ved R-værdien er, at du sagtens kan bruge et liggeunderlag med en høj R-værdi om sommeren også. Altså kan du sagtens bruge dit dyre vinterunderlag til en sheltertur i august.

 

6. Larm

Det er måske ikke noget, du tænker på, når du står med et underlag i butikken, men der er stor forskel på, hvor meget underlagene larmer, når du vender dig på dem.

Mens skumunderlag og selvoppustelige underlag ofte er stort set lydløse, så har de oppustelige underlag en tendens til at larme, når du vender dig. Det er værd at tage med i betragtningen, hvis du er typen, der let vågner om natten, eller hvis du har en partner, der gør. det.

Der er også stor forskel på, om folk synes det er irriterende eller ej. Jeg kan sagtens sove på et underlag, der larmer en smule, men jeg kender folk, som slet ikke kan holde det ud.

 

7. Komfort

Liggeunderlaget skal selvfølgelig også være behageligt. Her er det faktorer som tykkelsen og bredden, der gør udslaget - og det er igen forskelligt fra person til person. Kan du godt lide at sove med det ene ben bøjet, så bliver du glad for et liggeunderlag, der har lidt ekstra bredde og lavet i en helt firkantet facon. Det er i modsætning til flere letvægtsliggeunderlag, som er lavet til at være smallere omkring benene end skuldrene for at spare på vægten. Hvis du har brede hofter og holder af at ligge på siden, så er det værd at overveje en tand tykkere liggeunderlag. Flere oplever nemlig, at hoftebenet ikke er løftet fra jorden, hvis de ligger på tynde underlag. 

 

Husk at:

… komme ind i butikken og prøve vores udvalg af liggeunderlag. Du kan lynhurtigt mærke om et givent liggeunderlag er noget for dig.

 

Rigtig god tur!

Herunder finder du links til liggeunderlag og andet relevant udstyr:

Råd og vejledning
Posted: April 08, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger