Sådan holder du varmen med tøj af merinould

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan holder du varmen med tøj af merinould
Råd og vejledning
06 October 2020

Sådan holder du varmen med tøj af merinould

Vi har før delt vores begejstring for merinould, og nu skal vi til det igen. Der er så mange gode egenskaber, der gør det helt perfekt som beklædning til os, der elsker at være udenfor. Men hvorfor er det lige, at uld er så godt, og hvordan skal vi bruge denne fantastiske merinould, så den kan holde os varm på vores næste eventyr? – Læs artiklen og få svaret. 
 

Merinouldens fantastiske egenskaber

Merinould absorberer fugt med op til 30% af sin egen vægt før det føles vådt. Det vil sige, at den fugt der hele tiden fordamper fra vores krop, når vi er aktive og sveder, fanger uldtøjet i stedet for at køle kroppen ned. Til sammenligning vil fugten fra din krop lægge sig på indersiden trøjen, hvis den er lavet af et syntetisk stof og køle din krop ned – og det er dét, som giver dig følesen af at være våd.
Merinoulden består af små krøllede uldfibre. De små krøller skaber nogle luftlommer, som indeholder den varme, din krop afgiver og fungerer som et ekstra varmelag, der hjælper med at holde på din kropstemperatur.  

En anden af uldens fantastiske egenskaber er, at det er ”selvrensende” - til et vist punkt selvfølgelig. Som andre naturmaterialer er merinould resistent overfor de bakterier, som giver den trælse svedlugt. Den optager simpelthen ikke svedbakterierne, og derfor kan du bruge dit uldtøj flere gange end andet tøj, før du behøver at vaske det. Mange gange kan du faktisk nøjes med at hænge dit tøj til luftning.
 

Hvornår kan man bruge merinouldtøj?

MENS-FW22SS23-LOCATION-ZONEKNIT_-LS-ZIP-HOODIE-0A56GA714_8

Så langt så godt. Nu fik vi styr på merinouldens egenskaber, men hvornår og i hvilke situationer kan du bruge det?
Når du tænker uld, tænker du måske store, tunge, kradsende sweatere, og varmt, kradsende undertøj, men sådan er det ikke længere. Merinould er en meget finere fiber og blødt merinould tøj, kan du bruge i mange sammenhænge: 

Friluftsliv:

Uld og friluftsliv hænger unægteligt perfekt sammen. Uldens egenskaber passer godt til et varierende intensitetsniveau og skiftede temperatur, da merinoulden er temperaturregulerende.  Ofte kan du heller ikke lige komme i bad, når du er på tur, og så er det altså meget praktisk, at du ikke kommer til at lugte af gammel gnu pga. tøjet. Når du går i seng, plejer vi at hænge vores merinouldtøj udenfor, hvor det kan få luft. Når du tager det på næste dag føles det næsten helt frisk vasket.  

Fysisk aktivitet med høj puls: 

Det er ikke sikkert, at du lige har tænkt at uld og løb, eller en anden aktivitet med høj puls, er en god kombination. Men nu hvor du kender til egenskaberne, giver det så ikke god mening?
Materialet er blødt, det begynder ikke at lugte, det transporter din sved væk og ventilerer godt – Hvis du spørg os, er det ret perfekt til aktivitet med høj puls, og mange producenter er begyndt at lave ekstremt tyndt og luftigt merinould til netop alle aktiviteter med pulsen i vejret. 
 

Vælg det tøj der passer til temperaturen

Sk_rmbillede-2023-09-03-kl.-18.32.01-2

Merinouldtøj er inddelt i forskellige intensiteter eller vægt, på den måde ved du, om tøjet er mest egent til koldt eller varmt vejr.
Icebreaker har gjort det nemt for dig ved at inddele deres tøj i en vægttabel. Tallet viser stoffets vægt i gram pr. kvadratmeter. Jo højere tal, jo varmere tøj.

Klæd dig på i merinould året rundt og til alt

WOMENS-FW20-LOCATION-LIFESTYLE-COOL-LITE-CREWE-104682017_1

For at få mest ud af merinoulden, skal du have det på helt ind på kroppen. Hvis du tænker, ”jamen det kradser da”, så er svaret nej. Netop merinould er kendt for at være blødt og komfortabel at bære, og pga. dets fantastiske egenskaber, kan du have det på året rundt.  

Efterår / forår

Vi kender alle det danske omskiftelige efterårs- og forårsvejr, som aldrig er til at blive rigtig klog på. Enten så er vi pakket alt for meget ind, så vi ender med at svede, for derefter at tage noget tøj af, og så bliver vi alt for afkølet. Eller også er vi kommet ud ad døren med for lidt tøj på og det bliver derfor hurtig en kølig fornøjelse. 

Her er merinouldens egenskaber meget aktuelle, og så er lag-på-lag princippet godt.
Start med det tynde basislag (undertøj). Undertøjets funktion er at transportere sved væk fra kroppen og holde dig varm og tør inderst. Ovenpå kan du supplere med et mellemlag, der udover at transportere sved væk, også skal isolere mod kulden. Blæser det meget eller regner det, så slut af med en vind- og vandtæt jakke. 

 

Vinter:

Når det bliver vinter, så fortsætter du egentlig, hvor du slap med efteråret.
Tænk gerne over tøjets vægt, som vist i tabellen ovenfor, så får du det tøj, der egner sig bedst til det kolde vejr.
Skulle det ske, at vi i Danmark får en rigtig kold vinter eller skal du ud at rejse, hvor det er koldt, skal du også have fat i et godt yderlag, som hjælper til at holde dig varm. Vælg derfor en god jakke, hvor ydersiden er vind- og vandtæt og indersiden er foret. Det kan faktisk også være med merinould.

I de kolde måneder kan du desuden med fordel supplere med tilbehør i merinould:

  • Tynde uld handsker er altid gode at have. De kan bruges for sig selv eller som en del af dit lag-på-lag, hvor du f.eks. tager dem under skihandskerne på skiferien. 
  • Tynd uldhue er en rigtig god hverdagshue. Den varmer meget i forhold til, hvor lidt den fylder og er god at bruge under cykel- eller skihjelmen.
  • Halsedisse er god til at beskytte halsområdet, og hvis temperaturen falder, kan halsedissen trækkes længere op beskytte noget af ansigtet mod kulden.
    Her er det specielt rart med uldens antibakterielle egenskaber, da lugt fra ånde let sætter sig i andre materialer.

Sommer:

Sommer, sol og strand, ja der kan det igen lyde mærkeligt at trække i uldtøjet. Men uld kan sagtens bruges i sommermånederne. Du kan få lækre t-shirts med en lav vægt, som passer særlig godt til de høje temperaturer.
Og hvis vi lige skal snakke om egenskaberne igen, så tillader merinoulden din hud i at ånde, den tranportere sveden væk fra kroppen og den kommer ikke til at lugte – perfekt til de varme sommerdage. Yderligere giver uld en bedre solbeskyttelse end andre materialer. Alt-i-alt en god sommerbeklædning. 
 

Er der virkelig ingen ulemper ved uld?


WOMENS-SHAW21-LOCATION-DESCENDER-LS-ZIP-103900002_2

De er svære at finde - især fordi at merinoulds gode egenskaber næsten overskygger alt.
Men for en god ordens skyld vil vi gerne nævne tre ulemper, når man sammenligner det med tøj lavet af syntetisk materiale. 

  • Merinould er ofte dyre. Det er et naturmateriale, så det kræver mere at producere end syntetisk.
  • Det tørrer en my langsommere end syntetisk materiale (men husk, at det til gengæld stadig varmer, selv når det er vådt.) 
  • Den tynde merinould er mindre slidstærkt end de tilsvarende syntetiske metervarer.
     

Pleje og vask af dit uldtøj: 

Er du kommet med på vognen, ”Os der elsker merinould”, skal du lige vide, hvordan du vasker og plejer dit uldtøj bedst. 

Som tidligere nævnt, kan du mange gange nøjes med at hænge dit tøj til luftning efter du har haft det på. Så frisker tøjet op igen og på den måde bibeholder du de gode egenskaber.
Spilder du noget på dit tøj, så sørg for at tørre det af, inden det tørrer ind i tøjet.  

Men når det endelig trænger til en vask, er det vigtigt, at du bruger vaskemiddel, der er beregnet til uldvask. Vi vil anbefale at du benytter Merino Wash fra Grangers, der er designet specielt til tøj, der indeholder merinould. Midlet giver en skånsom vask, og det har et indhold af naturligt cedertræsekstrakt, der hjælper med at beskytte dit uldtøj mod mølangreb.

Mange tror, at uldtøj absolut skal vaskes i hånden, men du kan sagtens vaske dit uldtøj i vaskemaskinen, så længe du bruger et uld- eller skåneprogram. Kig dog altid på vaskemærket. 

 

Står du og mangler merinouldtøj til dit næste eventyr, så er du velkommen til at udforske vores webshop, vi har merinouldtøj til alle lag.





Råd og vejledning
Posted: October 06, 2020
Forfatter: Signe Skov