Ny cykelrute i England og Skotland

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Ny cykelrute i England og Skotland
Inspiration
28 January 2020

Ny cykelrute i England og Skotland

The Great North Trail er en ny cykelrute gennem den nordlige halvdel af England og det meste af Skotland. Ikke nok med at man oplever store, smukke landskaber undervejs; det er stort set ingen trafik, da ruten primært følger bilfri veje. 

Der er mange fantastiske ting ved at rejse på cykel: Friheden til at stoppe, når man vil. Måden, man mærker landskaberne, man bevæger sig gennem og får alle lyde og lugte med. Følelsen af at trille ned ad en lang bakke, og glæden ved at have nået toppen af en anden bakke. 

Én ting, der dog ikke er meget ved på cykelture, er biltrafik. Utroligt nok kan man stort set undgå det på The Great North Trail. 

Her cykler man nemlig på stier, grusveje, nedlagte jernbaner, meget let trafikerede småveje og lignende på hele 98 procent af turen.

The Great North Trail fører desuden gennem nogle af det nordlige Englands og Skotlands mest ikoniske landskaber som for eksempel de smukke bjerge i Peak District, Yorkshire Dales med de idylliske, grønne, frodige landskaber og hyggelige landsbyer, Kielder Forest med de store, fredelige skove og blanke søer, Corrieyairack Pass i det barske, fascinerende højland i det skotske, Loch Ness med legenderne, myterne og slottene og dramatiske Cape Wrath, der danner en særdeles værdig afslutning af ruten på Skotlands nordlige kyst. 

Tager man hele rute, kan man vist roligt regne med at have et enormt eventyr i vente, men de forskellige deletaper af ruten tiltrækker forskellige cyklister, og der er masser af muligheder for at vælge den type landskab og terræn, der tiltaler én mest. 

Er man til mere afslappende cykling, eller skal der børn med på turen, og leder man efter en aktiv ferie, er der dog bilfri og flade strækninger langs kanaler, hvor der ikke er langt til den næste Bed & Breakfast. 

Kan man derimod ikke få nok at store vidder, barskt vejr og vild camping, så er det svært at slå det skotske højland.  

Ruten er inddelt i 8 etaper:

 1. Peak District og South Pennines: Middleton Top til Hebden Bridge (129 km, 2-3 dage): Her er der både dagsture for familier og langdistanceture i White Peak; hård, teknisk cykling i Dark Peak; vilde ture over hederne og på stejl, teknisk klippe i dalene omkring Calderdale.

 2. Yorkshire Dales: Hebden Bridge til Appleby-in-Westmorland (171 km, 2-3 dage): Vilde hedelandskaber og historiske seværdigheder.

 3. North Pennines og Kielder Forest: Appleby-in-Westmorland til Kielder (123 km, 2-3 dage): En vild, øde tur over hedelandskaber, men også strækninger velegnede til familieturen langs den gamle jernbane South Tynedale Railway. 
   
 4. Scottish Borders: Kielder til Edinburgh (154 km, 2-3 dage): Ensomme landskaber med en række mountainbikespor, hvor du ser meget få andre mennesker, men også familievenlige ture nær den skotske hovedstad, Edinburgh.  
 5. Central Belt: Edinburgh til Glasgow (83 km, 1-2 dage): Let, behagelig cykling mellem Skotlands to største byer. Har kan alle være med, også børnefamilien.  
   
 6. Grampian Mountains: Glasgow til Fort Augustus (260 km, 3-5 dage): Vild og afsidesliggende cykling i de skotske bakkelandskaber.
   
 7. Northern Highlands: Fort Augustus til Oykel Bridge (151 km, 2-3 dage): På den her etape udforsker man de vildeste, mest øde spor i det skotske højland. 
   
 8. Sutherland og Caithness: Oykel Bridge til Cape Wrath (133 km, 2-3 dage) eller Oykel Bridge til John o' Groats (218 km, 3-4 dage): På begge rute udforsker man øde dale og søer på den nordlige kyst. 

Du kan læse meget mere om ruten, downloade GPX-filer, finde kort og osv. på www.cyclinguk.org/route/great-north-trail-full-route-cape-wrath

Foto: Rob Spanring 

Relevante links:
Cykeludstyr
Cykeltasker
Cykelbeklædning 

Inspiration
Posted: January 28, 2020
Categories: Cykling
Forfatter: Opdag Verden