Løberygsæk, løbevest eller løbebælte - hvornår skal du vælge hvad?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Løberygsæk, løbevest eller løbebælte - hvornår skal du vælge hvad?
Råd og vejledning
25 April 2022

Løberygsæk, løbevest eller løbebælte - hvornår skal du vælge hvad?

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder


Har du brug for at medbringe grej af den ene eller anden art under løbeturen? Læs med her og bliv klogere på hvilken type opbevaringsløsning, der er den rette for dig.


Først skal du overveje: 

  • hvad skal du bruge løberygsækken til – pendling/ultraløb/andet?
  • hvad og hvor meget skal der være i den? 

Det virker indlysende, men når du har brug for at opbevare dine ting under løb, er det vigtigt at finde frem til, hvor stor kapaciteten skal være. Der er ingen grund til at have plads til 2 par sko, tøj og laptop, hvis du maksimalt for brug for  plads til en vanddunk og en tynd regnjakke. Løber du til og fra arbejde og har brug for at medbringe skiftetøj, eller skal du bruge tasken på den ultralange løbetur? Der findes mange modeller, og vigtigt er det, at du prøver nogle forskellige på for at finde frem til den rette for dig.


Du bør være opmærksom på især to ting, når du skal finde den rigtige løsning:

  • Den rigtige pasform

  • Størrelsen på rumindholdet 


Herudover kan du overveje, om du har andre krav til din opbevaringsløsning. Skal den f.eks. være vandtæt? Hvor mange lommer skal der være, og hvor skal de sidde? Har du brug for plads til væskeblære? Er det vigtigt, at vægten er lav?

Groft sagt er der tre muligheder, hvis lommerne i dine tights ikke er opbevaring nok: 

Opbevaringstyper

  • Løbebælte – rummer op til ca. 250-500 ml
  • Løbevest – rummer op til ca. 15 l
  • Løberygsæk – rummer op til ca. 20 l

Løbebælte

Den oplagte løsning, hvis du er motionsløber med et lille behov

FlipBelt_carbongrey_FB21_CRB

Har du et mindre behov, kan du vælge et løbebælte. Det rummer op til ca. 250-500 ml.

Det er velegnet, hvis du blot skal have plads til lidt småting som mobil, nøgler eller måske en lille soft flask på træningsturen. Det egner sig også godt, hvis du f.eks. skal til hold- eller fællestræning – eller måske motionsløb, hvor du sætter rygsækken med skiftetøjet fra dig men gerne vil have dine værdigenstande på dig under træningen eller løbet. Nogle af bælterne har også plads til gels og små flasker rundt på bæltet – uundværligt til de lidt længere ture og/eller under varme forhold. 

Der findes lidt forskellige muligheder på markedet. De er ofte også super anvendelige til andre formål – f.eks. på rejse eller kortere vandreture, hvor man ikke har behov for at medbringe en masse gear.

 

1_1

Løbevest

Hvis du er langdistanceløber og har brug for optimal pasform og større rumindhold – måske også væskeblære – på den rigtig lange løbetur.

2_GHO_M_S_lab_sense_ultra_8_set_L39381200_Front

Har du brug for at have lidt mere med – måske til en længere tur – hvor komfort og pasform virkelig er afgørende? Hvor du med andre ord, mærker så lidt som muligt, at du har en taske på ryggen? Så kan en løbevest klart anbefales. Den sidder højt og tæt til kroppen, med brede skulderstropper og sidestykker og danser ikke rundt ved bevægelse. Det giver den frieste løbefornemmelse, når du nu er nødt til at have en taske med.

Væskeblære
Den er afgjort også det bedste valg, hvis du skal løbe med en væskeblære på de rigtig lange ture, f.eks. hvis du er ultraløber eller trailløber, der skal bruge den både til træning og konkurrence og have plads til væskeblære og ekstra tøj og proviant m.m. 

Hvor er hoftebæltet?
I modsætning til en vandrerygsæk, er der ikke noget hoftebælte, og al vægt ligger på overkroppen og især skuldrene. Et hoftebælte vil ikke kunne blive siddende fast på hoften under den hoppende løbebevægelse og vil efter kort tid ende over hoften og presse vesten op om ørerne. De fleste løbeveste - eller i hvert fald de bedste - sidder derimod stramt om kroppen, nærmest som et ekstra stykke tøj, og fordeler således vægten jævnt over hele overkroppen.

Soft flasks
De fleste løbeveste har plads til to soft flasks foran – og de er dejlig handy at komme til, mens du løber. Derudover er der på de fleste modeller plads til væskeblære samt flere rum og anordninger til proviant, huer, handsker, halsedisser m.m., som også er nemme at tilgå - foruden det større rum på ryggen, som kan rumme f.eks. ekstra tøj. 

Rumfang
De fås med forskelligt rumfang alt efter hvor meget væske og gear, du har brug for at medbringe. Overvej om en væskeblære vil være ”over kill.” Med mindre du skal på længere ture og være selvforsynende med vand, er det ofte tilstrækkeligt med soft flasks. På de fleste træningsture herhjemme, vil man ofte komme forbi vand undervejs, hvor det er muligt at genfylde sine 500ml flasker. Og er det på race day, vil der være depoter undervejs på langt de fleste løb. Derfor er det også vigtigt at vælge en vest med så lille et rumindhold som muligt - ellers kommer du bare til at fylde for meget i.

Pasform
Pasform varierer fra model til model – og den taske, som din løbemakker roser til skyerne, er måske ikke den rigtige for dig. Derfor er det en rigtig god idé at prøve vesten med lidt vægt i, før du begiver dig ud på stierne. Det kan du gøre i butikken eller hjemme i stuen, hvis du køber vesten online – løb lidt på stedet eller på løbebåndet, så du får en god fornemmelse af pasformen under aktivitet. 

Vil du have den bedste løsning, anbefaler vi altid en løbevest, der er inddelt i størrelser: XS / S / M / L / XL. Det giver de bedste muligheder for at få den til at sidde helt optimalt på dig. 

Er du kvinde, er det værd at bemærke, at der findes specielle damerygsække, hvor flaskerne er placeret i forhold til kvindens anatomi.

Størrelse
Tommelfingerregel mht. den rette størrelse: drikkeflaskerne på fronten må ikke sidde ude på siden af brystet, så armene rammer imod, mens du løber. Så er rygsækken for lille. Flaskerne skal sidde på fronten af torso. Samtidig må åbningen i rygsækken (de to bånd hvor flaskerne sidder på) ikke nå helt sammen eller for den sags skyld ind over hinanden. Så er rygsækken for stor.

Husk at overveje om du primært løber med vesten i varmt eller koldt vejr. Hvis du løber med den om vinteren, skal der være plads til, at du har mere tøj på under vesten. Har du svært ved at få vestens pasform til at dække både dit vinter- og sommerbehov, kan du overveje at have både en sommervest og en vintervest. Husk derfor, når du køber vesten, at prøve den med samme mængde tøj under, som du skal have på under løbeturene.

Bemærk også at nogle af vestene har velcro-/elastikbånd forneden og andre ikke. Om man synes, det fungerer bedst med eller uden, er meget individuelt – Så prøv dig frem og mærk, hvad der fungerer for dig.

2

Løberygsæk

Blandt andet til dig der pendler i løbeskoene i stedet for bilen eller toget

Fastpack_20_spruce_UD-80456614_front_002_

En løberygsæk er til dig, der har brug for en taske, hvor det er andre faktorer, der er vigtigere end den ultimative løbekomfort. Den er til dig, der gerne vil have en taske, der kan bruges mere allround og/eller kan rumme lidt mere. Brug den f.eks. til løb til og fra arbejde eller til og fra fællestræning med mulighed for at sætte den fra dig under holdtræningen. Måske vil du også gerne kunne bruge den samme taske til f.eks. cykling og/eller vandring – og så er løberygsækken også et godt valg.

Pasform
Løberygsække minder i store træk om små dagtursrygsække. De fås med bredere hoftebælter eller med smalle stropper med spænde eller kun med brystrem. De sidder ikke så tæt til kroppen og ofte også længere nede på ryggen end løbevestene og fås med forskelligt rumfang. Pasform og derfor også den individuelle løbekomfort varierer meget fra model til model, så ligesom med løbevestene gælder det om at få prøvet lidt forskellige modeller med vægt i for at have et sammenligningsgrundlag – enten ved løb på stedet eller på løbebånd. 

 

Hoftebælte eller ej?
Om du foretrækker hoftebælte eller ej, finder du også bedst ud af ved at prøve begge dele i butikken. Nogle oplever, at hoftebæltet generer ved kraftig bevægelse som løb, mens andre synes, det får tasken til at sidde mere fast. Afgørende er under alle omstændigheder, at du kommer hjem med den rigtige størrelse (pasformsmæssigt) – eller hvis tasken er en one size-udgave, at du så får den justeret med stropperne, så den sidder, som den skal.

 

SS22_PREDICTHIKE_QMaheas_LaClef_11_

Gode råd

Hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse vest eller rygsæk (rumfangsmæssigt), du har brug for, kan du i butikken få hjælp til at putte ting i, der svarer til det, du skal have plads til på løbeturen. Skal der f.eks. være plads til et par sko og en overtræksjakke, skal tasken selvfølgelig prøves med netop det i.

Skal du løbe i flere timer med vesten eller rygsækken uden mulighed for at tanke op med væske og proviant undervejs, er det bedst at vælge en løbevest med plads til både væskeblære og soft flasks (især i varmt vejr) samt gels og barer foruden andet nødvendigt gear.

Bemærk at modelnavnet ofte angiver det samlede rumindhold på hele rygsækken; flasker, alle lommer – også dem uden lynlås, rum på ryggen osv.

Lad dig ikke afskrække af de mange indstillingsmuligheder, mange af taskerne kommer med. Det kan virke indviklet men er enkelt at bruge og kræver blot lidt tilpasning de første par gange.

Bonus info:

Hvorfor soft flasker fremfor hårde drikkedunke?

I en hård flaske vil vandet skvulpe, efterhåden som der drikkes af den. En soft flaske vil derimod trække sig sammen, når du suger vandet ud af den, og du undgår lyde. Derudover fylder den selvsagt ikke meget, når vandet er væk og kan så pakkes i en lomme.

God tur derude!

Råd og vejledning
Posted: April 25, 2022
Categories: Løb
Forfatter: Eventyrsport Blogger