Knivloven - Hvad må man?

100-vis af artikler hjælper dig til at komme på tur med vandrerygsækken, teltet, børnene eller på cyklen. Desuden får du masser af tips og tricks til udstyr, valg af bæredygtige materialer og gode råd til at komme i form
< Forrige artikel Næste artikel >
Knivloven - Hvad må man?
Råd og vejledning
24 October 2017

Knivloven - Hvad må man?

En kniv er næsten uundværlig på friluftsturen, men hvilke regler gælder egentlig for brug og besiddelse af kniv?

Du må som udgangspunkt ikke bære kniv et offentligt sted

Det er som udgangspunkt forbudt at bære eller besidde en kniv/dolk på offentligt tilgængelige steder, på uddannelsessteder, i ungdomsklubber, fritidsordninger og lignende. Det er dog ikke forbudt, hvis du bruger kniven til et anerkendelsesværdigt formål, eksempelvis:

  • Fiskeri 
  • Jagt
  • Sportsudøvelse
  • Erhvervsudøvelse
  • Andre anerkendelsesværdige formål, f.eks. som led i en lovlig fritidsaktivitet, bl.a. spejder 

For samtlige aktiviteter gælder, at knivens blad maksimalt må være 12 cm. Vær opmærksom på, at kniven skal medbringes direkte til eller fra den pågældende aktivitet. Du må ikke have kniven på dig, hvis du på vejen slår et smut forbi bageren, tanken e.l. Her skal du lade kniven ligge i køretøjet.

Bliver du stoppet af politiet, mens du er i gang med at shoppe, tanke op e.l., vil de kigge på, hvor lang tid det har taget, hvor du er på vej hen, lovligheden af aktiviteten du er på vej til eller fra, knivens placering i køretøjet og troværdigheden af din forklaring vedrørende besiddelsen af kniven.

Må spejdere bære kniv på skovturen?

Ja. At være spejder går som et anerkendelsesværdigt formål, og som spejder må du derfor gerne bære kniv/dolk, når du udøver din fritidsaktivitet. Kniven må dog, som nævnt, maksimalt have en bladlængde på 12 cm.

Andre elskere af friluftsliv behøver heller ikke lade kniven blive hjemme, da det også er tilladt at medbringe og anvende kniv på vandreture, skovture, sejlture o.l.

Forbudte knive

Der findes en række knive, som er ulovlige at erhverve sig, besidde, bære og anvende. Der er bl.a. tale om:

  • Springknive
  • Foldeknive med todelt skæfte, hvor klingen kan foldes ud ved brug af hånd (butterfly-knive)
  • Knive lavet til at hænge om halsen eller skulderen, så kniven kan trækkes med brug af én hånd
Da vi ikke har nævnt alle typer af ulovlige knive her, vil vi opfordre dig til at tage et kig på reglerne på politiets hjemmeside.

Regler for mindre foldeknive

Pr. april 2016 er der lavet ændringer i knivlovens bestemmelser om mindre foldeknive. Når du er på et offentligt tilgængeligt sted, gælder reglen om anerkendelsesværdigt formål derfor nu også for foldeknive med en klinge på højst 7 cm, der ikke kan fastlåses i udfoldet position. Har du sådan et anerkendelsesværdigt formål, kan du altså stadig medbringe og bruge din foldekniv/dit multitool.

Vær opmærksom på, at der er tale om almindelige enhåndsbetjente foldeknive og IKKE butterfly-knive.

Knive med en bladlængde på mere end 12 cm

Selvom du i visse tilfælde gerne må være i besiddelse af en kniv med en bladlængde på over 12 cm, kan det også kræve en tilladelse. Det afhænger af knivens udformning. Hvis du er i tvivl, opfordrer vi dig til at rådføre dig hos det lokale politi.

Bøder

Overtrædelse af våbenlovens bestemmelser om kniv medfører i dag som udgangspunkt en bøde på 3.000 kr., og under skærpende omstændigheder, f.eks. ved gentagende lovovertrædelser, kan der blive tale om fængselsstraf.

Læs mere om knivloven

Dette blogindlæg er vores tolkning af Våbenloven fra politiet og Justitsministeriet, men husk altid selv at tjekke reglerne direkte på deres hjemmesider. Du finder dem her:

Politiet, knivloven

Justitsministeriet, knivloven

Råd og vejledning
Posted: October 24, 2017
Forfatter: Eventyrsport Blogger