Klar til vinterløb med 3-lagsprincippet

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Klar til vinterløb med 3-lagsprincippet
Råd og vejledning
16 November 2022

Klar til vinterløb med 3-lagsprincippet

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder


Efteråret er over os, og vinteren venter lige rundt om hjørnet. Det betyder, at det er tid til at finde løbetøjet til vinterhalvåret frem, så du kan holde dig varm og tør på løbeturene hen over vinteren. Derfor får du her en guide til, hvordan du kan bruge 3-lagsprincippet, når du skal løbe i koldt vejr. 

Det er de færreste, der synes, det er sjovt, når det er mørkt og koldt – især ikke løbere. Hvad end du er den morgenfriske type, der tager ud før fanden får sko på, eller den seje type som fejrer fyraften med en tur i løbeskoene, så vil du sandsynligvis skulle ud og navigere rundt i vintermørket, mens kulden får dine tænder til at klapre og dine ører til at fryse til is.  

Vi kan ikke gøre så meget ved mørket, og vi kan heller ikke skrue på temperaturen som en anden termostat. Men vi kan gøre dine ture meget federe med noget lækkert løbegear og ikke mindst sørge for, at du kan holde varmen. 

Læs også

Løb trygt og sikkert gennem kulden

Er du fristet til at droppe løbeturen, når det er koldt udenfor, så se 6 gode grunde til at snuppe en løbe om vinteren, kan du læse gode råd fra vores ambassadører, råd til sikkerhed og sikkert fodfæste lige her.

3-lagsprincippet

3-lagsprincippet_til_l_b

Nøglen til at holde varmen om vinteren hedder 3-lagsprincippet. Det kommer vist ikke som den store overraskelse, at det har noget at gøre med at have tre lag på. (Dette gælder selvfølgelig ikke alle steder på kroppen, da vi – af erfaring – f.eks. ikke kan anbefale tre par sokker på fødderne…).

Nøgleord til valg af løbetøj

I dit valg af løbetøj kan du med fordel gå efter følgende nøgleord i forhold til materialer og funktioner:

  • Fri bevægelighed
  • Lette, elastiske materialer
  • Åndbarhed
  • Svedtransport
  • Hurtigtørrende effekt

For løbere gælder 3-lagsprincippet for påklædning til overkroppen. 

Som løber skal man passe på med at få det for varmt. Det gælder ikke kun om sommeren, hvor det kan medføre alt for store og hurtige væsketab, men faktisk også om vinteren. Her kan det nemlig være et problem at blive meget våd af sved for så undervejs at blive afkølet af kraftig blæst. Hvad end det er koldt eller varmt udenfor, gælder det om at kunne temperere kroppen undervejs.

Det er måske nemmest om sommeren, men om vinteren kan det være lidt specielt og anderledes. Her må – eller bør – den første del af din løbetur nemlig gerne være lidt til den kolde side. I takt med, at benene løber og pulsen stiger, skal varmen nemlig nok begynde at strømme rundt i kroppen. På den anden side skal du selvfølgelig heller ikke gå tænderklaprende ud ad døren for så aldrig at få varmen, før du står under bruseren efter endt træning. 

Men hvad skal du så gøre i praksis? Og hvordan finder du den rette balance? Det gør du selvfølgelig bedst ved at klæde dig rigtigt på, og den letteste måde er ved at kombinere flere lag med et vindtæt lag yderst. Så blæser vinden ikke direkte ind på huden og fjerner den opvarmede luft. Luften mellem hvert enkelt lag er nemlig en vigtig faktor i forhold til isolering. 

Men hvad så med bevægeligheden, tænker du måske? Bliver det ikke irriterende og bøvlet med alle de lag, og kan man overhovedet bevæge sig? De fleste af os har sikkert prøvet at gå ud ad døren i en spændetrøje af tusind lag tøj og løbe afsted med arme, der er nok så varme, men som man dårligt kan bøje.

Vinteruniformen behøver dog ikke være en spændetrøje, og selvom det selvfølgelig aldrig bliver helt lige så let og lækkert som en løstsiddende t-shirt, så er nutidens teknologi og materialer efterhånden så gode, at du ikke behøver at gå på kompromis med bevægeligheden. Det væsentligste her er, at du heller ikke går på kompromis med kvaliteten. Sørg for at vælge hurtigtørrende tøj af lette, elastiske materialer med god svedtransport og åndbarhed – og så vil du næsten ikke mærke, at du har det på. 

Men hvad går disse lag så mere præcist ud på? Jo, lad os dykke længere ned i 3-lagsprincippet, som består af et inderlag, mellemlag og yderlag:

Inderlag: Væk med sveden

3-lagsprincippet_til_l_b02_1000x400

Den afgørende opgave for det inderste lag er at transportere sveden væk fra kroppen.  Ligesom på andre områder er løbeverdenen også her delt i to lejre, når det gælder materialet. Skal det være syntetisk stof eller merinould? Igen er det en smagssag, men overordnet set gælder følgende: Syntetisk stof transporterer fugten hurtigere og bedre væk fra kroppen, men kan føles klamt og koldt, når vinden blæser på dig. Uld isolerer, selvom det bliver vådt, og det føles stadig varmt. Uld kommer heller ikke til at lugte lige så hurtigt som syntetiske materialer.  

Inderlaget kan både være med korte ærmer eller lange ærmer, og det kan være med eller uden høj hals. Det kommer helt an på vind og vejr og dine egne behov og præferencer.

Personligt foretrækker jeg et tætsiddende inderlag med korte ærmer (uden hals), hvis jeg samtidig har et langærmet mellemlag (med hals) udenpå. Dette giver noget mere luft og bevægelsesfrihed til armene, samtidig med at overkroppen bliver holdt varm, hvor det er vigtigst. Igen er det vigtigt med tøj af lette, elastiske materialer med god åndbarhed, svedtransport og hurtigtørrende effekt. 

Mellemlag: Varme med isolerende lag

3-lagsprincippet_til_l_b_1000x400_1

Den vigtigste opgave for mellemlaget er at give den mængde varme, du har brug for, hvilket selvfølgelig er individuelt fra løber til løber.

Hvis det er tilpas varmt, giver dette lag ikke nødvendigvis mening, og selv i køligere vejr kan nogle løbere helt springe det over og f.eks. blot have en merinouldtrøje inderst kombineret med et vindtæt yderlag. For andre, der ligesom undertegnede kan være lidt kuldskære, er det en god idé med dette varme mellemlag, som efter behov kan være alt fra en T-shirt til en langærmet med høj krave. 

Som nævnt ovenfor foretrækker jeg selv et tætsiddende, kortærmet inderlag (uden hals) under et lidt mere løstsiddende, langærmet mellemlag, som gerne må være med høj hals, hvis det er koldt og blæsende.

Omvendt kan jeg i knapt så koldt og blæsende vejr også godt lide den lidt omvendte kombination med et langærmet inderlag (igen tætsiddende og uden hals) under et løst, kortærmet mellemlag (dvs. en T-shirt). Her får du varme til kroppen, og armene får samtidig med stor bevægelsesfrihed, god svedtransport og åndbarhed.

Yderlag: Vind- og vandtæthed

3-lagsprincippet_til_l_b_1000x400

Et vind- og/eller vandtæt yderlag kan være en rigtig god idé – og om vinteren intet mindre end helt uundværligt, når vinden blæser, kulden stikker og regnen pisker.

En vest yder den bedste ventilation og udluftning og beskytter på de områder, hvor svedproduktionen og behovet for vindbeskyttelse er størst. I forhold til løbejakker er det tit et kompromis mellem vandtæthed og åndbarhed.

Hvis du har behov for en ultra åndbar jakke, kan du selvfølgelig ikke forvente, at den samtidig er 100 procent vandtæt – og omvendt. Hvis du oplever at svede for meget i din vandtætte løbejakke, er det måske endda for varmt i vejret til overhovedet at bruge sådan en regnjakke. Alternativt kan du smide den, inden sveden for alvor gør sin ankomst. Du kan også medbringe dit yderste lag i en rygsæk/vest og have den klar, hvis nu vejrudsigten lover modvind, regn og slud, mens du er ud’ (det rimer da næsten ;-) ). 

Det er vinden og vejret – og ikke mindst dine egne præferencer – der afgør, hvad du har brug for. Nogle gange er det vigtigst med den vindtætte funktion, og andre gange den regntætte. Et hurtigt kig på vejrudsigten kan hjælpe dig med at vælge og ende med at gøre din løbetur meget sjovere, bedre og mere komfortabel.

Det kan godt betale sig at give lidt ekstra for en kvalitetsjakke med de rette funktioner og materialer. Det kan godt være, at en tynd jakke til et godt stykke over tusind kroner eller mere lyder vanvittigt, og at du bare går med den samme gamle gennemsvedte sauna af en regnjakke som i går, men det er altså godt givet ud, når du er ude på tur og afværger såvel vind som regn, samtidig med at du hverken bliver drivvåd af sved eller iskold af kulde. Du kan nemlig få løbejakker, der holder regnen ude samtidig med, at de er ultralette og godt åndbare. 

Husk hals og hoved

Det varierer meget fra person til person, om man finder det nødvendigt med noget om halsen. På en kold og blæsende vinterdag kan det dog være godt givet ud med en god halsedisse. Det er vildt, hvad sådan et lille stykke klæde kan give af varme – og det vidner om, at halsen kan være et udsat område, der også bør beskyttes og varmes.

Det er endda ikke halsedissens eneste formål. Den kan også bruges som hue, pandebånd eller svedbånd om dit håndled, og så fylder den intet og er nem at have med. Vi har både udgaver i merinould og syntetisk stof, så du kan passe på halsen, som du finder det mest behageligt.

Løbebriller

Hvis halsedissen har bragt dig lidt ned på sejhedsbarometeret, kan du klatre op ad det igen med et par fede løbebriller. Disse er nemlig ikke kun til brug om sommeren mod den skarpe sol – og lige så skarpe grene, hvis du nu løber trail eller o-løb.

Hvis det pisker ned med regn eller sne, og du ikke ligger inde med et par snowboard-briller (eller måske bare synes, det vil være lidt overkill), så kan du med fordel smide et par løbebriller på, så du ikke behøver at løbe helt i blinde. Det behøver faktisk ikke engang at regne eller sne – sommetider kan en kold og kraftig blæst direkte i ansigtet være nok til, at det føles, som om ens øjne fryser til is. Men også her kan et par løbebriller redde dig. 

Så nåede vi fra overkrop til toppen – og det samme håber vi, at du gør med din form og dit løb. Nu er du i hvert fald godt klædt på til vinter, og så kan kulden bare komme an ;-) 

Råd og vejledning
Posted: November 16, 2022
Categories: Løb
Tags: vinter , løb , craft
Forfatter: Eventyrsport Blogger