Hvilke handsker skal du vælge?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvilke handsker skal du vælge?
Råd og vejledning
04 November 2018

Hvilke handsker skal du vælge?

Når vinden begynder at ruske godt i træerne, eller vinterens første sne maler landskabet hvidt, skal der et par gode handsker eller luffer til at holde hænderne varme. Vi guider dig her til at finde det helt rette antræk til hænderne.

 

Vejen til varme og tørre hænder findes ved at vælge en model, der er tilpas varm til dit behov, som er lavet i et materiale og en udformning, der passer til dit aktivitetsniveau og som sidder rigtigt på dine hænder.

Er mine handsker varme nok? 

Fryser du nemt om fingrene, er luffer ofte det bedste valg, da fingrene her kan opvarme hinanden. Bevægelsesfriheden i et par luffer er dog mindre end i et par handsker. Har du både behov for varme og bevægelsesfrihed, kan du vælge en 3-finger-model, hvor tommel- og pegefinger sidder for sig selv, mens resten af fingrene er samlet. Du kan også vælge kombination mellem en handske og luffe, hvor toppen af luffen kan trækkes af, så du i stedet får et par fingerløse handsker.

Hvis du har det med at fryse om fingrene, er det altid en god idé at lave lidt ”arm- og fingregymnastik”, inden du tager dine handsker eller luffer på. Så kan der komme gang i blodcirkulationen og varmen.

Føles fingrene lidt for nemt som istapper, kan du også lægge et par håndvarme/heating pads i handskerne.

Hvis du ikke har tendens til at fryse meget om fingrene, er handsker ofte det bedste valg. I kraft af deres udformning giver de en god bevægelsesfrihed. Til gengæld er fingrene adskilt, og de kan derfor ikke afgive varme til hinanden.

Er du kuldskær, kan en inderhandske være en god tilføjelse til dine handsker eller luffer. En inderhandske bruges – som navnet antyder – inde i dine ”grundhandsker” eller luffer, men de kan selvfølgelig også bruges alene. Inderhandsken har til opgave at fungere som et ekstra isolerende lag, og en tynd inderhandske kan faktisk øge varmen med omtrent 20%.

Passer handskerne til min aktivitet? 

Når du vælger hvordan du vil holde dine hænder lune og tørre i kulden, er det vigtigt at overveje, hvad du skal bruge handskerne eller lufferne til. Målet er undgå fugt i handskerne eller lufferne, fordi fugten med tiden vil blive afkølet, så du risikerer at nedkøle dine hænder i stedet for at opvarme dem.

Har du brug for handskerne til en bestemt fysisk aktivitet, findes der modeller designet til formålet. Det gælder cykelhandsker, skihandsker og løbehandsker, som hver især sørger for komfort og varme til de forskellige aktiviteter.

Fugt opstår, hvis dine hænder bliver for varme. Overvej derfor dit aktivitetsniveau. Skal du stå meget stille, så du har brug for et par meget varme handsker/luffer? Er du hele tiden i gang, så et par tyndere handsker/luffer kan gøre arbejdet? Eller vil dit aktivitetsniveau svinge meget, så der måske er brug for en kombination, f.eks. en handske/luffe med en inderhandske?

Fugt kan naturligvis også komme fra vejret og omgivelserne. Skal du cykle i al slags vejr eller ud i sneen, er det en god idé at vælge handsker eller luffer med en vandtæt membran, f.eks. Gore-Tex®. Den vandtætte membran fungerer som et filter. Membranen er vandtæt fra den ene side, men lader fugten trænge ud fra den anden side. På den måde kan fugten komme ud, uden at vand udefra kan komme igennem. Skal du ud i meget vådt vejr, eller skal hænderne holde sig tørre og varme under en sneboldkamp, er det en god idé at holde øje med modeller, der har vandtæt membran på overfladen og i håndfladen, og som også har tapede sømme, så vandet ikke kan trænge ind ved syningerne.

I koldt og tørt vejr er modellerne med membran ikke altid den bedste løsning. Selvom membraner lader fugt indefra passere ud af tøjet, vil et par vandtætte handsker/luffer aldrig være lige så åndbare som et par uden membran. Her kan et par strikhandsker være en god idé. Ulempen ved strikhandsker er dog, at det nemt blæser lige igennem de strikkede handsker, så de er ikke det oplagte valg, hvis du fryser om fingrene. 

Er handskerne den rigtige størrelse?

Hvilke_handsker_skal_du_vaelge_1000_500_1

En god tommelfingerregel er, at der skal være en halv centimers luft mellem fingerspids og handske. Sidder handskerne for stramt, så der ikke er luft omkring fingrene, vil du nemmere komme til at fryse. Er handskerne/lufferne for store, er der for meget plads, der ikke kan opvarmes. Husk at overveje, om du skal have plads til en inderhandske i dine handsker/luffer.

 

Hvordan plejer jeg mine handsker? 

Mange af vores handsker og luffer er lavet med læder, f.eks. læder i håndfladen, da det er et meget slidstærkt materiale. Du skal dog huske at pleje handskerne/lufferne med en god læderbalsam, så læderet forbliver blødt og smidigt. Hvis det udtørrer, kan det krakelere, og så har det desværre ikke den store funktion længere.


De gode detaljer

Det er ofte de små og gode detaljer, der gør hele forskellen, også når det kommer til handsker og luffer. Her er nogle af de detaljer, du for eksempel kan se efter: 

Udtageligt for

Der findes handsker/luffer, hvor inderhandsken, eller foret om man vil, kan tages ud. Dette kan især være en fordel, når handsken/luffen skal tørres, da det vil være nemmere og hurtigere at tørre de to ”handskedele” separat. En udtagelig inderhandske giver desuden mulighed for at variere temperaturen i handsken/luffen.  

Handcuffs

Handcuffs er en slags elastisk armbånd, som fungerer som en smart sikringsstrop. ”Armbåndet” sættes om armen og sørger for, at du eller dit barn ikke taber handsken/luffen, f.eks. på skiliften. Visse handske- og luffemodeller har dem indbygget, men ellers kan de også tilkøbes.

 

Koblinger

Her er der tale om nogle små koblinger eller ”kroge”, som kan koble handskerne/lufferne sammen. På den måde kan de f.eks. sidde rundt om en rygsækstrop, hænge på en krog eller klipses fast til de stropper eller øjer, som ofte findes på børnetøj.

 

Ophængningsøje i toppen af handsken/luffen

Vha. disse kan handskerne/lufferne hænges på rygsækken, skistaven e.l. med åbningen nedad, så der ikke så nemt kommer sne i dem. Stroppen kan også bruges til at holde i, når handskerne skal trækkes af.

 

 


Handsker til touch screen

Langt de fleste af os har en smartphone, og skal du ringe eller tage et billede, imens du opholder dig udenfor i koldt vejr, er det rart ikke at skulle have handskerne af for at kunne trykke på skærmen. Der findes særlige handsker, hvor en eller flere af fingerspidserne er forsynet med et særligt materiale, hvilket gør det muligt at betjene telefonen uden at skulle have handskerne af.


Råd og vejledning
Posted: November 04, 2018
Forfatter: Nana S Rafn