Hvilke handsker skal du vælge?

< Forrige artikel Næste artikel >
Hvilke handsker skal du vælge?
Råd og vejledning
04 November 2018

Hvilke handsker skal du vælge?

Når efterårsvinden begynder at ruske godt i træerne, eller vinterens første sne maler landskabet hvidt, skal der et par gode handsker eller luffer til at holde hænderne varme. Vi guider dig her til at finde det helt rette antræk til hænderne.

 

Når du skal vælge beklædning, er det absolut vigtigste, at du vælger ud fra, hvad du skal bruge tøjet til. Det gælder også, når du vælger, hvordan hænder og fingre skal holdes varme. Der er nemlig væsentlig forskel på, om du skal bruge et par strikkede luffer til gåturene i efterårsvejr, en skihandske til vinterens sneeventyr eller måske en tynd handske til løbeture og cykelture.

Handsker og luffer

I vores sortiment af handsker finder du fingerhandsker lavet i rent skind, i skind kombineret med et syntetisk materiale eller lavet udelukkende i syntetiske materialer. Vi har også handsker, eller vanter om man vil, lavet i strik. Handskerne kan være med eller uden vandtætte membraner.

 

En membran kan forstås som et filter. Membranen er et stykke stof, der er vandtæt fra den ene side, men lader fugt trænge ud fra den anden side. På den måde kan fugten komme ud af beklædningen, uden at vand udefra kan komme igennem.

 

Luffer findes også i flere forskellige varianter, f.eks. lavet kun i skind eller i en kombination af skind og syntetiske materialer. Akkurat som handsker findes de med og uden membran.


3-finger

Der er handsker og luffer, men så er der faktisk også en blanding af de to – den såkaldte 3-finger.

 

Her sidder tommel- og pegefinger for sig selv, mens resten af fingrene er samlet. På den måde får du den gode bevægelsesfrihed, som du kender fra fingerhandskerne og samtidig luffens evne til at holde på varmen. 

 

Hybriden

Foruden 3-finger-modellen findes der også en anden model, som bedst kan beskrives som en krydsning, eller hybrid, mellem en handske og en luffe.

 

Her får man så at sige en kombineret luffe og handske, hvor toppen af luffen kan trækkes af, så du i stedet får et par fingerløse handsker. 

 

Inderhandsker

En særlig type handsker er inderhandsker eller liners, som de også kaldes.

 

En inderhandske bruges – som navnet antyder – inde i dine ”grundhandsker” eller luffer, men de kan selvfølgelig også bruges alene. Inderhandsken har til opgave at fungere som et ekstra isolerende lag, og en tynd inderhandske kan faktisk øge varmen med omtrent 20%.

 

Fordelen ved at have en inderhandske indeni dine almindelige handsker/luffer er, at du nemt kan justere beklædningen i forhold til temperaturen. Begynder du at svede om fingrene, kan du tage yderhandsken/luffen af og kun beholde inderhandsken på, eller du kan tage inderhandsken af igen og kun beholde de almindelige handsker/luffer på.

 

Inderhandsker kan f.eks. være lavet i merinould og fleece.

Skal du vælge handsker eller luffer?

Hvis du ikke har tendens til at fryse meget om fingrene, så er handsker ofte det bedste valg. I kraft af deres udformning giver de en god bevægelsesfrihed. Til gengæld er fingrene adskilt, og de kan derfor ikke afgive varme til hinanden.

 

Fryser du nemt om fingrene, er det derfor ofte bedre med et par luffer, så fingrene kan lune hinanden. Her vil bevægelsesfriheden dog være mindre. Eventuelt kan du vælge en 3-finger-model, eller en kombineret handske og luffe, så du har det bedste fra to verdener. Du kan også overveje at fore handskerne/lufferne lidt ekstra med et par inderhandsker.

 

Handsker eller luffer i strik kan være rigtig gode til hverdag, f.eks. på cykelturene frem og tilbage til arbejdet eller på gåture. Da de er strikket, er de dog sjældent anvendelige i vådt vejr eller til hårdere fysiske aktiviteter, hvor du kommer til at svede mere om hænderne. Desuden blæser det nemt lige igennem de strikkede handsker og luffer, så de er sjældent et godt valg, hvis du nemt fryser.

 

Uanset om du vælger handsker eller luffer er det vigtigt, at de er tilstrækkeligt varme, men ikke for varme. Sker dette, bliver de nemlig fugtige, og fugten vil efterhånden blive afkølet, så du fryser. Overvej derfor, hvor og hvad du skal bruge dine handsker/luffer til. Skal du stå meget stille, så du har brug for et par meget varme handsker/luffer? Er du hele tiden i gang, så et par tyndere handsker/luffer kan gøre arbejdet? Eller vil dit aktivitetsniveau svinge meget, så der måske er brug for en kombination, f.eks. en handske/luffe med en inderhandske?

 

Hvis du har det med at fryse om fingrene, så er det altid en god idé at lave lidt ”arm- og fingregymnastik”, inden du tager dine handsker eller luffer på. Så kan der komme gang i blodcirkulationen og varmen.

Føles fingrene lidt for nemt som istapper, kan du også lægge et par håndvarme/heating pads i handskerne.

 

Hvordan finder du den rigtige størrelse?

Det er selvfølgelig vigtigt, at dine handsker eller luffer har den rigtige størrelse, så de ikke er generende at have på, men det er også meget vigtigt for, at du ikke fryser om fingrene.

 

Der er desværre ikke noget præcist svar på, hvordan den rette størrelse handske eller luffe findes. Det er langt hen ad vejen et spørgsmål om at prøve sig frem. Tommelfingerreglen er dog, at handskerne/lufferne ikke må sidde for stramt, så der ikke er nogen luft omkring fingrene, for så vil du nemmere komme til at fryse. Omvendt må handskerne/lufferne ikke være alt for store, for så er der for meget plads, som ikke kan opvarmes. Husk at overveje, om du skal have plads til en inderhandske i dine handsker/luffer.

Skal du vælge med eller uden vandtæt membran?

Hvis du skal opholde dig i koldt og vådt vejr, er det en god idé at vælge handsker eller luffer med en vandtæt membran, f.eks. Gore-Tex®.

 

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der findes handsker og luffer, som kun har en membran i oversiden eller overfladen af handsken/luffen, men ikke i håndfladen. Hvis du ved, at der er mulighed for, at hele hånden skal have kontakt med vand eller sne, så er det bedst at gå efter en handske eller luffe, som er vandtæt alle steder. Det gælder f.eks., når børnene skal kunne lege med sne uden at få kolde og våde hænder.

 

Vær desuden opmærksom på, at der findes handsker og luffer, som er syet i et vandtæt materiale, men ikke har tapede sømme. Uden tapede sømme kan vand potentielt trænge ind ved syningerne, så hvis du ved, at dine handsker/luffer skal kunne holde til regnvejr eller direkte kontakt med sne, så bør du gå efter et par med tapede sømme.

 

Selvom membraner lader fugt indefra passere ud af tøjet, så vil et par vandtætte handsker/luffer aldrig være lige så åndbare som et par uden membran. Skal du opholde dig i koldt og tørt vejr, er det derfor værd at overveje at vælge et par handsker/luffer uden membran, så du ikke risikerer at blive for varm og fugtig om fingrene.

Husk at pleje handskerne

Mange af vores handsker og luffer er lavet med læder, f.eks. læder i håndfladen, da det er et meget slidstærkt materiale. Du skal dog huske at pleje handskerne/lufferne med en god læderbalsam, så læderet forbliver blødt og smidigt. Hvis det udtørrer, kan det krakelere, og så har det desværre ikke den store funktion længere.

På ski og på cykel

Nogle handsker og luffer er lavet med en specifik aktivitet for øje, og de er derfor ofte lige det bedre, hvis du har planer om at kaste dig over den samme aktivitet. 

 

Skihandsker og -luffer

Handsker og luffer til skiturene er ofte faconsyede, så de nærmest selv griber om skistaven – de ligner så at sige lidt en klo. Denne detalje kan f.eks. hedde Eagle Grip, Ergo Grip, Paw eller lignende.

 

Nogle skihandsker har desuden et specielt materiale på tommelfingeren, så du kan tørre skibrillerne uden at ridse dem.

 

Hvis du kun skal afsted på ski i frostvejr, så behøver dine skihandsker eller -luffer ikke nødvendigvis være vandtætte. Her er isoleringen vigtigere. Forventer du, at dine hænder skal have nærkontakt med sneen, vil du dog selvfølgelig blive glad for vandtæthed – ingen grund til at tilføje hån til skade ved både at lande med næsen i sneen og få våde fingre…

 

Eftersom ski har meget skarpe kanter, er det en god idé at vælge et par skihandsker eller -luffer med forstærkninger i håndfladen. På den måde er der mindre risiko for at slide på handskerne eller lufferne, når du f.eks. bærer skiene eller børster sne af dem. 

 

Cykelhandsker

Cykelhandsker vil som regel være lavet i et tyndt, slidstærkt og åndbart materiale, så du har god bevægelsesfrihed og ikke bliver for varm om fingrene.

 

Handsker til cykelbrug vil desuden ofte have en polstring i håndfladen og/eller på fingerspidserne, som beskytter hænderne mod trykket fra styret.

De gode detaljer

Det er ofte de små og gode detaljer, der gør hele forskellen, også når det kommer til handsker og luffer. Her er nogle af de detaljer, du f.eks. kan se efter: 

 

Udtageligt for

Der findes handsker/luffer, hvor inderhandsken, eller foret om man vil, kan tages ud. Dette kan især være en fordel, når handsken/luffen skal tørres, da det vil være nemmere og hurtigere at tørre de to ”handskedele” separat. En udtagelig inderhandske giver desuden mulighed for at variere temperaturen i handsken/luffen.  

 

Handcuffs

Dette er en slags elastisk armbånd, som fungerer som en smart sikringsstrop. ”Armbåndet” sættes om armen og sørger for, at du eller dit barn ikke taber handsken/luffen, f.eks. på skiliften. Visse handske- og luffemodeller har dem indbygget, men ellers kan de også tilkøbes.

 

Koblinger

Her er der tale om nogle små koblinger eller ”kroge”, som kan koble handskerne/lufferne sammen. På den måde kan de f.eks. sidde rundt om en rygsækstrop, hænge på en krog eller klipses fast til de stropper eller øjer, som ofte findes på børnetøj.

 

 

Ophængningsøje i toppen af handsken/luffen

Vha. disse kan handskerne/lufferne hænges på rygsækken, skistaven e.l. med åbningen nedad, så der ikke så nemt kommer sne i dem. Stroppen kan også bruges til at holde i, når handskerne skal trækkes af.

 

 

Handsker til touch screen

Langt de fleste af os har en smartphone, og skal du ringe eller tage et billede, imens du opholder dig udenfor i koldt vejr, er det rart ikke at skulle have handskerne af for at kunne trykke på skærmen. Der findes særlige handsker, hvor en eller flere af fingerspidserne er forsynet med et særligt materiale, hvilket gør det muligt at betjene telefonen uden at skulle have handskerne af.

 

Se også: 

Damehandsker og -luffer

Herrehandsker og -luffer

Børnehandsker og -luffer 


Råd og vejledning
Posted: November 04, 2018
Forfatter: Nana S Rafn