Hold dig tør på tur

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Hold dig tør på tur
Råd og vejledning
12 December 2017

Hold dig tør på tur

En god tur kan forvandle sig til en sur oplevelse, hvis skyerne giver los, regnen vælter ned, og du ikke er forberedt på det. Har du derimod pakket beklædning til regnbygen, kan du stadig komme hjem med gode minder. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, når det kommer til beklædning i regnvejr.

 

En god, vandtæt jakke betyder alt, når det kommer til at vandre i regnvejr. 

Det kan dog være vanskeligt at finde ud af, hvad der egentligt er forskellen mellem en jakke til 500 kroner og en til 5000 kroner, når de begge proklamerer, at de er vandtætte.

For selvom det sagtens kan være sandt, så er oplevelsen af at have dem på selvfølgelig ikke den samme. Og de kan ikke det samme.

 

Her er fire ting, du kan kigge efter, når du sammenligner vandtæt beklædning:

 #1 Coating

Der bliver brugt forskellige metoder til at gøre beklædning vandtæt. Coating er en af dem. Det er en form for imprægnering, der gør beklædningen vandtæt. Coatingen betyder dog også, at beklædningen ikke er særlig åndbar, og det er ikke så godt. Du vil nemlig helst have, at kroppen er i stand til at komme af med sved og fugt, så du ikke bliver klam, våd og måske kold under tøjet. Coating bliver mest brugt på de billigere jakker.

#2 Membran

Skal du bruge din jakke, mens du er aktiv, om det så er på vandreturen, cykelturen til og fra arbejde eller noget helt tredje, så er det bedre at kigge efter en jakke, der er gjort vandtæt med en membran. En membran er et tætvævet materiale, der sørger for, at vand ikke kan slippe ind – men samtidig sørger for, at kroppen kan ånde. Den mest kendte membran er Gore-Tex®, men der findes mange andre membraner, der kan det samme.

#3 Søjletryk

Der er forskel på, hvor vandtætte forskellige stykker beklædning er, men vandtætheden kan man måle med det såkaldte søjletryk. Søjletrykket henviser til, hvor højt et tryk et materiale kan klare, inden vandet begynder at trænge gennem det. Her kan man altså direkte sammenligne to forskellige jakkers vandtæthed.

#4 Åndbarhed

Ligesom det er vigtigt, at vandet ikke kan komme ind, så er det også vigtigt, at sved kan komme ud og væk fra kroppen. Der findes ikke en standardenhed til at måle åndbarhed, men den mest benyttede metode bliver kaldt for Inverted Cup og måler gram/m²/24 timer. En jakke kan for eksempel have et tal, der hedder 10.000 gram/m²/24 timer. Jo højere et tal, jo bedre ånder materialet. En anden målemetode er RET (Resistance of Evaporation of a Textile), hvor et lavt tal er at foretrække.

 

Vælg støvler

Hold_dig_t_r_pa_tur_1000_500

Skal du på vandretur i områder, hvor du forventer, at det måske kommer til at regne, eller at jorden og græsset er vådt, så giver det god mening at vælge en støvle. Der findes fine vandtætte sko, men vandrer du i terrænet, hvor højt græs, buske og grene er våde, kan vandet alligevel finde vej ned i skoene.

Vælger du derimod en støvle med skaft, er du bedre beskyttet mod at få våde fødder.

Når det kommer til støvlerne, kan du enten vælge en læderstøvle eller en støvle med en Gore-Tex®-membran.

En læderstøvle er ikke vandtæt, men den kan gøres stærkt vandafvisende, hvis du behandler den med voks. Samtidig så tørrer støvler uden membraner hurtigere, end støvler med membraner gør, når de først er blevet våde.


En støvle med en Gore-Tex®-membran er vandtæt, men husk at vandtætheden ikke varer for evigt. Før eller siden går membranen i stykker på grund af slitage.

  

Den vigtige sok

Selv de bedste støvler er ikke altid nok til at holde vandet ude af støvlerne, hvis regnen står ned, eller du kommer til at vade gennem dybe vandpytter. Derfor er det vigtigt, at du har en ordentlig sok på.

Det bedste, du kan gøre, er at bruge en god uldsok. Uld har nemlig den store fordel, at det stadig varmer, selvom det bliver vådt, og du kan komme i mål uden forfrosne tæer.

Du kan også vælge en vandtæt sok, der holder fusserne tørre, selvom støvlen bliver våd. Du skal dog være opmærksom på, at vandtætte sokker er noget varmere at vandre i, og det er ikke sagen for alle.


Overvej gaiters

Forventer du, at det bliver en meget våd tur, kan du også investere i et par gaiters. Gaiteren spændes solidt fast til støvlen og går hele vejen op til knæet. Den gør, at vand og sne for den sags skyld ikke kan komme ned i støvlerne.

Foto: Maridav

Herunder kan du finde relevant fodtøj og beklædning til turen:

Råd og vejledning
Posted: December 12, 2017
Forfatter: Opdag Verden