G1000® - ekstremt robust og slidstærkt

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
G1000® - ekstremt robust og slidstærkt
Råd og vejledning
11 February 2014

G1000® - ekstremt robust og slidstærkt

Hvordan bliver teltdug til bukser? Læs om hvordan retro-materialet G-1000® tager kampen op mod high tech materialer og få svar på dine spørgsmål.

Historie

G-1000® er udviklet af Fjällrävens grundlægger, Åke Nordin. Det var egentlig tænkt som teltdug, men viste sig at være for tungt til det letvægtstelt, han havde i tankerne. I stedet syede han en jakke af det, og efter at være blevet testet under fjeldvandring viste den sig at have netop de egenskaber, som Åke savnede i sit friluftstøj. Det var starten på en epoke, som lever i absolut bedste velgående.G-1000®  anvendes fortrinsvis i bukser og jakker, men også i rygsække.


Hvad kan G-1000®

Den oprindelige G-1000®, som i dag hedder G-1000® Original, består af 35% bomuld og 65% polyester, og det har en række fremragende egenskaber. Du kan se egenskaberne forklaret i detaljer herunder.

 

   

Det er helt enormt slidstærkt og egner sig fantastisk til vandrebrug og andre frilufts- og rejseaktiviteter, men arbejder du i felten som botaniker, geolog, arkæolog eller den type jobs, er det også mere end gangbart.

Eftersom der ikke er nogen form for membran på G-1000®, har det en fremragende åndbarhed, så du nemt slipper af med overskudsvarmen.

 

G-1000® er meget tæt vævet, og det betyder, at det er næsten vindtæt, så en lun, men blæsende dag på fjeldet er der ikke noget bedre end en jakke i G-1000®.

 

Den meget tætte vævning betyder også, at stort set alle myg bliver nødt til at holde snablen for sig selv. Og har man blot én gang været på fjeldet i myggesæsonen, ved man hvilken fordel, der her er tale om.

Selv om G-1000® indeholder 35% bomuld, er det forbavsende hurtigt til at tørre

En blanding af polyester og bomuld er ikke vandtæt, men G-1000® kan behandles med voks, så det bliver vandafvisende. Behandlingen kan gradueres, så jakken eller bukserne har forskellig grad af vandafvisning.

   

Skal man til tørre egne, kan man bare vaske voksen af, før man tager afsted, så åndbarheden bliver optimal. Det modsatte gør sig naturligvis også gældende. Der vokses med Greenland Wax, som består af bivoks og paraffin.

Forskellige varianter af G1000®

G-1000® findes i flere forskellige varianter og blandingsforhold - inklusiv en version som er ekstra miljøvenlig. Materialet varierer alt efter hvad det skal anvendes til. Du kan se en beskrivelserne af de forskellige varianter herunder.

G-1000® Original – den slidstærke original

65% polyester/35% bomuld. Leveres som regel vokset fra producenten.

G-1000® Silent – lydløst og blødt.

Samme blanding som Original, men det er børstet i overfladen og siger ikke meget, når buksebenene rammer hinanden. Det bruges meget til jagttøj, men er også velegnet til hverdagsbrug, hvor voksbehandlingen ikke er nødvendig

G-1000® Lite – let og køligt

Samme blanding som Original, men i en tyndere udgave, der er velegnet til brug under varmere himmelstrøg. Det er vævet med ripstop, så det fortsat er slidstærk trods den lavere vægt.

G-1000® Eco – et miljøvenligt alternativ

65% genanvendt polyester og 35% økologisk bomuld. Det har samme egenskaber og slidstyrke som G-1000® Original.

G-1000® Heavy Duty – et endnu stærkere stof

En ekstra kraftig version, der bruges i tasker og rygsække og som forstærkning på særligt udsatte steder på de stykker tøj, der er designet til rigtig hård brug.

Hvad bruges G-1000® til?

G-1000® i dets mange udgaver bruges til skjorter, bukser, veste og jakker samt tasker og rygsække, og rent faktisk bruger Hanwag det også i visse modeller af deres fodtøj. Det kombineres ofte med andre materialer som fleece, strik og strækbare stoffer.


Se her hvordan du imprægnerer dit G-1000®


Måske Danmarks største udvalg af Fjällräven 

Linksene herunder viser vej til en del af udvalget, men du kan også gå til Fjällräven mærkeshoppen for det fulde overblik.

Fjällräven jakker >

Fjällräven parkaer >

Fjällräven veste >

Fjällräven fleece og strik >

Fjällräven bukser >

Fjällräven skjorter >

Fjällräven t-shirts og toppe >

Fjällräven små rygsække >

Fjällräven telte >

Råd og vejledning
Posted: February 11, 2014
Categories: Materialer
Forfatter: Helle B Rohde