Sådan får du færre kilo på caminoen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan får du færre kilo på caminoen
Råd og vejledning
17 June 2022

Sådan får du færre kilo på caminoen

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Forestil dig Spaniens solskin. Du mærker stien under dine fødder, nyder stilheden, udsigten og kilometerne, der i behageligt tempo snegler sig forbi. Om aftenen sover du på et nyt vandrehjem, du slapper af efter en dejlig vandredag og taler med de andre vandrere fra hele verden, som skal overnatte samme sted. Venter caminoen på dig, kan du her læse, hvilken størrelse din rygsæk skal være - og hvordan du sparer kiloene i caminorygsækken og slipper for at føle dig som pakæsel hele turen. 

Skal du have dit livs vandreoplevelse og gå Caminoen? Før du skal afsted, er der et par ting, du skal have styr på. Hvilken rygsæk skal du have med på turen? Og hvordan kan du komme godt fra start og sikre dig selv mod unødig vægt i rygsækken? Det får du svar på her. 

Vi dykker ned i tre ting 

  • Hvilken caminorute skal du gå? 
  • Hvor stor skal rygsækken være? 

  • 4 genveje til færre kilo i caminorygsækken

Hvilken caminorute skal du gå?

”Camino” betyder jo egentlig bare ”sti” på spansk og beskriver vejen til Santiago De Compostela, hvor – ifølge legenden – Jesu discipel Jakob blev begravet. Altså er Caminoen en klassisk pilgrimstur.

Der findes flere forskellige Caminoer, men oftest vil du opleve, at når man taler om ”Caminoen”, mener man ”Camino Francés”. Den rute starter i Frankrig og er den absolut mest kendte på cirka 770 kilometer.

Der er dog flere andre caminoruter, du kan gå. Nogle er bedst på specifikke årstider, eller hvis du søger noget specielt. Derudover fortæller deres navn også en smule om, hvor de enten går eller begynder, men de ender alle sammen i Santiago. Du kan se en håndfuld af de mest populære herunder:

  1. Camino Francés (ca. 775 km.)
  2. Camino Primitivo (ca. 321 km.)
  3. Camino del Norte (ca. 815 km.)
  4. Camino Portugues (ca. 242 km.)
  5. Camino Inglés (ca. 118 km.)
  6. Camino Finisterre (ca. 87 km.)

Der er selvfølgelig forskel på, hvor meget grej du skal have med, hvis du vælger at vandre 815 km frem for 87 km. Men anbefalingerne her i artiklen om størrelsen på din rygsæk og genveje til færre kilo gælder, uanset hvilken caminorute du skal gå. Du kan sagtens få en rygsæk, der har plads til både 65 og 70 kilo. Men den størrelse vil vi ikke anbefale til caminoen. Heller ikke selvom du skal gå den længste rute. Hvorfor ikke - og hvad vi foreslår i stedet - kan du finde svar på i næste afsnit. 

Størrelsen på din caminorygsæk

1000_400_Sa_dan_v_lger_du_den_rigtige_caminotaske1

Undgå en kæmpestor rygsæk
Generelt set skal størrelsen på din caminorygsæk være markant mindre, end du kender det fra andre vandreture. Fordi du typisk vil bo på vandrehjem eller hotel, og derfor ikke skal have telt, sovepose, liggeunderlag eller andet sovegrej med, kan du virkelig spare meget plads og vægt i din rygsæk. 
Vi har en kategori der ganske enkelt hedder "caminorygsække". Her finder du rygsække, der er mellem 35 og 50 liter. Ud fra min erfaring vil jeg anbefale, at du vælger en rygsæk på +/- 35 liter.

Hvad har rygsækkens størrelse så med kiloene at gøre, tænker du måske? Jeg synes personligt, at hvis jeg tager en større rygsæk med, end jeg egentlig har behov for, så fylder jeg den også op med alt muligt skrammel, som jeg ikke får brugt. Og så bliver den jo for tung at vandre med. 

Synes du, at en rygsæk på omkring 35 liter er for lidt, så kan du gå en størrelse op. Men jeg synes, du skal passe på ikke at komme over maksimalt 50 L. Så kommer du bare til at tage noget med, som du ikke har brug for. Du kan jo altid benytte dig af vores 365 dages returret og købe et par tasker i forskellige størrelser og prøvepakke i dem du køber. På den måde kan du teste, hvilken en af taskerne der passer bedst til dit grej - og returnere de andre. 

Lad rygsækken veje maksimalt 20% af din kropsvægt 
De rutinerede caminovandrere siger, at du bør sigte efter at din rygsæk, når den er pakket, ikke vejer mere end 20% af din kropsvægt. På den måde har du masser af plads og kilo til at have dine grejer med, men du kan også samtidig holde ud at have tasken på ryggen mange kilometer ad gangen, dag efter dag.

Synes du, at det er svært at skære ned på mængden af ting, er der heldigvis hjælp at hente. Du kan få inspiration i "pakkeliste til caminoen".

Genveje til færre kilo i rygsækken

1000_400_Sa_dan_v_lger_du_den_rigtige_caminotaske_2


Hvis du gerne vil have en lettere rygsæk, men ikke helt kan vælge ting fra, er der nogle gode tommelfingerregler, der kan hjælpe dig med at minimere listen af ting, du skal finde plads til i rygsækken. Det er tommelfingerregler, du kan bruge til alle rejser, hvor du gerne vil pakke let (for eksempel hvis du gerne vil pakke til en uges ferie i håndbagagen). 

Pak uldtøj i tasken 

Jeg vil altid anbefale dig at gå i uldundertøj, -sokker og -t-shirts. I det her tilfælde er det smart, fordi uld blandt andet er selvrensende og dermed ikke kommer til at lugte, som syntetiske materialer gør. Derfor behøver du ikke have meget mere med end et par sæt af hver.

Hold øje med vejrudsigten

Derudover synes jeg, at du skal kigge på vejrudsigten og på, hvor varmt det plejer at være der, hvor du skal hen. Måske du kan nøjes med en trøje og en skaljakke. Det handler om at beslutte, hvad du absolut ikke kan leve uden, og så kun tage det med. Og hvis din rygsæk så kommer til at veje 15 kilo så prøv at lave øvelsen igen. Mit bud vil være, at der formentlig er mere, du kan skære fra.

Hvilket grej skal du bruge?

På Caminoen behøver du ikke have så meget andet grej med end tøj og personlig pleje. Måske en oppustelig hovedpude eller andet luksus, men gør op med dig selv, om du kan undvære det for at spare vægten.

Der hvor du virkelig kan spare på vægten er på størrelsen af din toilettaske. Hvis du et par uger i forvejen begynder at lægge mærke til, hvor meget du bruger af tandpasta, forskellige cremer o. lign., så kan du dosere din mængde, så du kun har lige præcis det nødvendige med. Det ville være ærgerligt at have slæbt på noget gennem hele Caminoen, som du bare tager med hjem igen, fordi du tog for meget med.

Udnyt Caminoens muligheder 

Til sidst synes jeg du skal overveje at lade alle de ting blive hjemme, som Caminoen kan give dig. Det kunne for eksempel være den oppustelige hovedpude, for en hovedpude findes typisk på de vandrehjem hvor du sover. Det kunne også være forskellige forbrugsgenstande, som du kan købe i de små supermarkeder som du garanteret kommer forbi i løbet af turen.

Husk også at:

… nyde forberedelsesprocessen og at drømme dig væk til din store Caminotur!

… udnytte butikkernes returpolitik og køb, prøv og returnér grej, som ikke passer dig – du skal ikke nøjes

… nyde din tur, når du er afsted, og nyd at du føler dig let, fordi du har pakket let

Råd og vejledning
Posted: June 17, 2022
Forfatter: Eventyrsport Blogger