Sådan pakker du til en uge i en håndbagage

< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan pakker du til en uge i en håndbagage
Råd og vejledning
07 February 2022

Sådan pakker du til en uge i en håndbagage

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Hvis du skal på tur og skal flyve, så kan det sommetider være rart kun at pakke i din håndbagage. På den måde er du hurtigt inde og ude af lufthavnen, og du er fuldstændig sikker på, at dine grejer ikke forsvinder på rejsen. Du har dem nemlig tæt på dig hele tiden.

Det kan være en god udfordring for dig selv – især hvis du har en tendens til at medbringe mere end du har brug for, når du rejser. Sommetider betyder det også billigere flybilletter til dig (især med lavsprisselskaberne). Alt i alt er der ret mange gode argumenter for kun at rejse med håndbagage, hvis du kan slippe af sted med det.

I denne artikel dykker vi ned i tre ting:

  1. Hvad skal du tænke over inden du begynder at pakke?
  2. Hvad er vigtigt at huske mens du pakker?
  3. Gode råd til at optimere din pakning, når du er af sted
1000_500_annie-spratt-7btyxDws3lE-unsplash

Hvad skal du tænke over inden du begynder at pakke?

Allerede inden du begynder at pakke, er der nogle ting du skal have styr på. Du skal selvfølgelig kende destinationen, men endnu vigtigere bør du sætte dig ind i vejrudsigten og temperaturen på stedet. Så ved du også om du skal have dunjakken eller dine shorts med. Husk også at kontrollere om håndbagage overhovedet er inkluderet i den billet, du vil købe. 

Størrelse og vægt på din håndbagage

Så langt, så godt. Det næste du skal have styr på, er hvilket flyselskab du skal flyve med. De forskellige flyselskaber kan nemlig have forskellige krav til den maksimale størrelse og vægt af din håndbagage. Som hovedregel kan du regne med, at de store ”gamle” selskaber, som SAS, Lufthansa og KLM, er lidt mere fleksible end lavsprisselskaberne som for eksempel Easyjet og Ryanair. Når det er sagt, så kører de fleste selskaber med at din håndbagage må være omkring 23cm x 40cm x 55cm (dybde, bredde, højde). Derudover kan du regne med, at tasken må veje mellem 8 og 10 kilo.

Bruger du vandrestave, er det også værd at undersøge reglerne nærmere. Du skal være sikker på, at både flyselskabet og lufthavnen tillader dig at have dine vandrestave med i flyet, hvis du ønsker det.  

Pakkeliste

Nu, hvor du både har styr på destination og praktisk info om din håndbagage, vil jeg anbefale dig at lave en udførlig pakkeliste til din tur. Det gør jeg altid selv. På den måde kan jeg overskue, hvad jeg skal have med, og jeg kan strege ud, når jeg har pakket tingene. Jeg kender i hvert fald mig selv godt nok til at vide, at jeg kommer til at glemme noget, hvis jeg ikke skriver det ned. Så er du sikker på, at du husker det hele. Hvis du deler din pakkeliste op i underkategorier, så bliver den også nemmere at overskue. Det betyder også, at du bliver nødt til at tænke fremad og overveje, hvad du skal bruge (som jeg kommer til senere).

Hvor skal du overnatte?

Det næste, du med fordel kan kigge på for at spare plads i tasken, er, hvor du skal overnatte. Hvis du kun rejser med håndbagage, så formoder jeg, at du skal overnatte enten på hotel, vandrehjem eller et lignende sted. Der er typisk ting som hårtørrer, shampoo, sæbe, håndklæder osv., som du dermed slipper for at bruge plads på i din taske. Det kan virkelig være et sted, hvor du kan spare plads. Hvis du er i tvivl om, hvad overnatningsstedet tilbyder, så kan du med fordel enten ringe eller skrive til dem – så vil de garanteret gerne fortælle om, hvilke services de tilbyder dig.

Medbring kun det absolut mest nødvendige i håndbagagen

Det sidste punkt, inden du skal i gang med at pakke, er nok det vigtigste overhovedet, når det handler om at begrænse sig. Det er nemlig her du skal beslutte, hvad der er nødvendigt for dig på din tur.

Kan noget af tøjet bruges til flere situationer? 
Overvej hvad du har planlagt at lave på turen. Er der noget af dit tøj, du kan bruge til flere formål og dermed spare plads? For eksempel kan dit vandreoutfit for det meste sagtens gå til en dagstur i en by, uden at der bliver kigget skævt til det.

Materialevalg
Hvis du vælger tøj i merinould, behøver du ikke nødvendigvis et nyt sæt til hver dag på turen. Fordelen ved merinould er nemlig, at det kan genbruges, fordi det både er selvrensende og lugthæmmende

Jakker, sko og bukser
Derudover kan du beslutte, om du kan klare dig med kun et par sko, udover dem du har på. Det samme gør sig gældende med bukser og jakker, da det typisk er disse ting der fylder.   

Rejs i det tøj der kræver plads
Tag dine vandrestøvler og største trøje på i flyveren. På den måde optager det ingen dyrebar plads i håndbagagen. 

1000_500markus-spiske-ARmtFgeuN24-unsplash

Hvad er vigtigt at huske mens du pakker?

Nu er du klar til at begynde pakningen – du har din pakkeliste og dine grejer ligger klar. I de næste par afsnit kommer jeg med en række gode råd, for at få den sparsomme plads i håndbagagen til at række længst muligt.

Fem gode råd til pakningen

Rul i stedet for at folde
For at spare plads i håndbagagen kan du rulle dit tøj sammen i stedet for at folde det.  På den måde bliver tøjstykkerne så små som muligt.  

Udnyt den overskydende plads 
Har du valgt at rulle dit tøj, kan du bruge luften imellem tøjstykkerne til undertøj, sokker eller andre småting. Du kan også fylde dine sko i håndbagagen med sokker eller undertøj. Det sparer plads og hjælper også til at vedligeholde skoenes form, så de ikke bliver trykkede og krøllede.

Rejsestørrelser og alternativer
Du kan fordel være kreativ med dine toiletsager. Du kan f.eks. fylde cremer og shampoo i mindre beholdere. Overvej også hvilke ting du kan udskifte, der klarer det samme, men på en mere pladsbesparende måde. Du kan f.eks. medbringe en-bogslæser i stedet for bøger.

Doseringsæsker til småting
Skal du have småting med på turen - smykker, smertestillende vitaminpiller og lignende – kan du bruge en doseringsæske, som har et rum til hver dag. Men husk stadig at have indlægssedlerne med til medicinen og at lade pillerne være i doseringspakningen, hvis det er muligt. På den måde kan du altid bevise, hvilket medicin der er tale om.

Gode takter til at optimere din pakning, når du er af sted

Haglo_fs_Ja_mtland_LOWRES_WEB_1021_1000_500PX

Når du så endelig er kommet afsted på turen, så læg mærke til hvilke ting du bruger og – endnu vigtigere – ikke bruger! Skriv det gerne ned, for så ved du hvad du ikke skal medbringe næste gang. På den måde skulle du gerne, på sigt, komme frem til din egen personlige pakkeliste, som lige præcis indeholder alt det du skal bruge og ikke et gram mere.

For at opsummere, så er det vigtigste for din pakning til en uge kun med håndbagage, at du gør dig klart hvad du skal bruge og hvad du godt kan leve uden. Find også gerne ting som har flere forskellige funktioner eller kan bruges flere gange. Jeg håber du er blevet en smule klogere på, hvordan det bedst kan betale sig at pakke til en uge, kun med håndbagagen til rådighed.

Rigtig god tur!

Se også:

Toilettasker og paktasker til organisering i tasken 

Trolley/rulletasker

Toiletartikler, solcreme og håndklæder

Bøger, kort og kompas
Råd og vejledning
Posted: February 07, 2022
Categories: Vejledning , Rejse
Forfatter: Frederik Thurø