Dette betyder duns fyldkraft

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Dette betyder duns fyldkraft
Råd og vejledning
01 January 2015

Dette betyder duns fyldkraft

Hvis du ser du på dunprodukter, vil du støde på udtrykket fyldkraft, men hvad betyder det egentlig, og hvad er forskellen på høj og lav fyldkraft? 

 

På dunjakker eller dunsoveposer finder du en angivelse af produktets fyldkraft (også kaldet ”fill power” eller ”loft”). Fyldkraften fortæller, hvor gode dunene er til at isolere i forhold til, hvor meget de fylder og vejer. Jo højere tallet for fyldkraften er, des bedre.

 

En tommelfingerregel er, at en fyldkraft på mindre end 450 er under middel, 500-600 er god, mens alt over 600 er i den bedste ende af skalaen.


Selvom dunene i en jakke har en fyldkraft på blot 450, betyder det dog ikke nødvendigvis, at det er en dårlig jakke. For at jakken skal isolere lige så godt som en med fyldkraft 700, skal der bare proppes flere dun i. Det vil dog gøre jakken tungere. 

  

Hvis det er vigtigt for dig at have en let dunjakke, vil det derfor være værd at gå efter en med høj fyldkraft. Den høje fyldkraft vil, foruden at gøre jakken lettere, også gøre jakken nemmere at pakke sammen, hvilket kan være en stor fordel på diverse ture eller ekspeditioner. Dunprodukter med en høj fyldkraft er dog ofte dyrere end jakker med en lavere fyldkraft.


Verdens letteste dunjakker og dunsoveposer

Det danske mærke Yeti kalder sig selv for dunspecialister, og de producerer da også nogle af verdens letteste og flotteste dunprodukter.

 

I deres dunjakker og dunsoveposer bruges Crystal Down™, som er europæiske dun i ekstremt høj kvalitet. Dunene kommer fra slagtegæs, dvs. at disse gæs ikke bare plukkes for deres dun, men bruges til kødproduktion.

 

Jo ældre gæssene er, des bedre og finere er dunene. Til 1 gram dunfyld går der hele 400 dun, og det giver en uovertruffen isoleringsevne i forhold til vægt. Crystal Down™ bliver finsorteret ad flere omgange i maskiner, inden den sidste frasortering foregår i hånden, så kun det bedste af det bedste kommer i produktet.

 

Crystal Down™-dun er miljømærkede og sporbare. Alle Yeti-produkter er mærkede med en særlig kode, som fortæller om kvaliteten og oprindelsen af dunene i det givne produkt. Koden 800RP1PWKG955 skal f.eks. forstås sådan: 800 er tallet for fyldkraften, RP1 er angivelsen af slagtehuset, PWKG er oprindelseslandet samt en kode for fuglen, og tallet 955 fortæller om blandingsforholdet/renheden af dunene - her betyder det f.eks., at 95 gram ud af den totale vægt på 100 gram er dun, mens 5 gram er fjer.

 

Her kan du læse om Yetis etiske kodeks for brug af dun.

 

Se alle vores produkter fra Yeti her.


Se video om Yeti Crystal Down™

Daniel Krigslund fra Yeti fortæller:



Opbevaring af dunjakker og dunsoveposer

Dun har ikke godt af at blive opbevaret komprimeret. Skal du ikke bruge dunjakken eller dunsoveposen, så hæng den op eller put den i en rummelig opbevaringspose. På den måde bevarer dunene sin spændstighed og isoleringsevne.


Tørring af dunjakker og dunsoveposer

Har du vasket dunproduktet, eller er det blevet vådt, skal du undgå at tørre det i direkte sollys, da det udtørrer de naturlige olier i dunene. Hvis du tørrer produktet i tørretumbler, skal du huske at putte nogle specielle vaskebolde med i tumbleren, da de sikrer, at dunene folder sig ud igen. Du kan også bruge et par tennisbolde eller nogle sammenrullede sokker.

 

Giv jakken eller soveposen en rystetur, når den er tør. Tag også gerne produktet ud af tørretumbleren, eller ned fra tørresnoren, flere gange undervejs og ryst det. Når du ryster produktet, hjælper det til med at få spredt dunene godt ud i produktet igen.

 

Husk også at vaske dunprodukter korrekt ved at bruge et vaskemiddel særligt egnet til dun. Du kan finde vask og pleje til beklædning her.  

 

Herunder finder du links til relevant tøj og udstyr:

Alle dunjakker 

Dunjakker damer 

Dunjakker herrer 

Yeti dunjakker 

Yeti veste 

Haglöfs dun og fiber 

Soveposer dun – sommer 

Soveposer dun – for- og efterår 

Råd og vejledning
Posted: January 01, 2015
Forfatter: Eventyrsport Blogger