Det skal du være opmærksom på, når du køber vandrebukser

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Det skal du være opmærksom på, når du køber vandrebukser
Råd og vejledning
04 May 2021

Det skal du være opmærksom på, når du køber vandrebukser

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 



Forestil dig at du står på en blød bjergside i de østrigske alper. Himlen er blå, og der er bjerge og solskin, så langt øjet rækker. Det er varmt i solen, og du sveder, så du tager din jakke af. Det er dog ikke helt nok, så du finder udluftningen på hver side af buksebenene og åbner dem. Der kommer en let brise, og nu er du tilpas afkølet til at fortsætte din vandring. Du kan tilmed ankomme til din overnatning for natten uden at være badet i sved.

 

Den situation kan du nemt finde dig selv i, men det kræver at du har valgt de rigtige vandrebukser til din tur. Bare rolig – det er ikke noget problem, efter du har læst denne artikel. Der findes nemlig et væld af forskellige typer af vandrebukser fra forskellige mærker, der findes myriader af forskellige detaljer og et utal af egenskaber i vandrebukser. Det kan derfor være svært for dig at vælge de vandrebukser, der passer til dit behov. For hvad har du egentligt brug for? Hvad skal du kigge efter? Hvad er nødvendigt, og hvad er overflødigt for dig?


Du får lige det allerførste tip her med det samme: Jeans er nok den værste vandrebuks i verden: Tunge, uformelige, kolde og suger vand som en karklud. Når nu dine Levi’s er lagt væk, så finder du her i artiklen ud af, hvad du skal kigge efter, hvad du skal overveje før købet, og du bliver klogere på følgende punkter:

1)     Hvordan udvælger du dine næste bukser? - 12 tips til at træffe dit valg

2)     Hvordan kan du vide om bukserne sidder rigtigt?

3)     Eksempler: 3 klassiske vandrebukser til 3 klassiske ture

  

Hvordan udvælger du dine næste bukser? 12 tips til at træffe dit valg 

Herunder bliver du klogere på en række punkter, som er værd at overveje og være opmærksom på, når du køber vandrebukser:

1. Zip-off

De bedste vandrebukser | Eventyrsport

Zip-off-bukser er et par lange bukser, hvor buksebenene kan lynes af og laves om til shorts. Skal du vandre, hvor klimaet skifter, og du kan forvente lidt af hvert af vejret, så kan et par zip-off-bukser være en god idé. På den måde bliver de lange bukser hurtigt til et par shorts, hvis vejret viser sig fra sin solrige side. På samme måde kan du også mindske vægten i rygsækken, fordi du ikke behøver pakke et par ekstra shorts.

Zip-off-bukser kommer i flere forskellige tykkelser, så du kan helt sikkert finde et par der er lige noget for dig – se vores store udvalg her.

 

2. Hurtigtørrende

Der er ikke meget ved at vandre rundt i et par drivvåde bukser, og de fleste vandrebukser er da også hurtigtørrende. Nogle modeller tørrer dog betragteligt hurtigere end andre. De helt lette modeller tørrer ofte hurtigst, og de er derfor især rare, hvis du på din tur risikerer at vade igennem en flod, blive fanget af regnvejret eller bare vandre over en dugvåd eng. Jo tykkere stoffet er, jo længere vil det være om at tørre. Men det vil til gengæld også være længere om at blive gennemblødt. 

 

3. UV-faktor

Når du vandrer, er du udsat for vind og vejr, og det er ikke alle materialer, der er lige gode til at beskytte dig mod solens stråler. Ja. Den er god nok. Du er ikke 100% beskyttet, selvom du har de lange rør på. Det varierer betydeligt, hvor høj UV-faktoren i et par vandrebukser er, men du kan ofte aflæse det nøjagtigt lige som på solcreme.

Det er især vigtigt at have et par bukser med høj UV-beskyttelse, hvis du skal på bjergvandring. Solens stråler er kraftigere deroppe, og derfor skal du sørge for ikke at blive solskoldet.

 

4. Materiale

De mest almindelige materialer som vandrebukser er lavet af er nylon, bomuld, polyester og elastan samt diverse blandinger af de materialer.

Der er fordele, ulemper og typiske anvendelsesmuligheder til alle materialer. Her kan du få overblikket:

 

Fordele

Ulemper

God til 

Nylon

Let

Slidstærkt

Ofte ikke genanvendeligt

Blandes typisk med elastan

Bruges til vandretights

Elastan

Meget strækbart

Slidstyrke

Blandes typisk med nylon og polyester

Bruges til vandretights

Bomuld

Meget åndbart

Suger vand til sig Tørrer langsomt

Bruges sjældent alene, men typisk sammen med polyester

Polyester

Skyer vand

Ikke særlig åndbart

Bruges typisk til billigere bukser, sammen med elastan

Blanding: polyester/bomuld

God slidstyrke

Tungt

Bruges f.eks. til Fjällrävens G1000-stof

Blanding: Polyester + elastan/nylon

Strækbart og slidstærkt

Lavere slidstyrke

Bruges til en lang række bukser – typisk slidstærke og tekniske

 

Det er især værd at holde øje med, om en del af vandrebukserne er lavet i stretch. Stretch ved lænden, inderlårene, bagen og knæhasen giver bedre komfort, fordi du nærmest ikke mærker, at du har bukserne på.

 

5. Forstærkninger

De bedste vandrebukser | Eventyrsport

Der er steder på bukser, der er mere udsatte end andre. Hvis du har planer om at tage på vandretur eller sheltertur i skoven, hvor du igennem tætbevoksning eller samle brænde kan der være en del slitage på bukserne, så kan det være en god idé at kigge efter et par vandrebukser med forstærkninger på for knæ, fodende og bagdel.

Der er faktisk også nogle bukser, som er vandtætte på både knæ og bagdel. De er ideelle til en skovtur, når skovbunden er fugtig. Til gengæld vil de vandtætte paneler være mindre åndbare, så bukserne bliver lettere for varme.

 

6. Udluftning

De bedste vandrebukser | Eventyrsport

Står du foran en længere trekkingtur eller en tur, hvor dit aktivitetsniveau skifter, så kan det være relevant, at du kigger efter et par vandrebukser med integreret udluftning. Det er ofte en lynlås ved læggen eller låret, hvor du kan åbne op indtil stængerne.

Udluftningspanelerne sidder typisk ud for de store blodårer, hvor varmen bliver genereret. Derfor vil du opleve, at udluftningspanelerne sidder enten på inderlårene eller på ydersiden af benet – sommetider hele vejen ned ad benet.

 

7. Vægt

Sommetider er det jo vægten det kommer an på, og så skal du bare vælge de letteste bukser. Det kan nogle gange være fristende at vælge et par lette bukser, der føles som fløjl mod huden, men husk at jo lettere et par bukser er, jo mindre slidstærke er de også ofte. Hvis du skal kravle rundt i skovbunden eller på sten og klipper, så ville jeg vælge et par lidt kraftigere bukser, som så også bliver en kende varmere.

 

8. Krog

Nogle vandrebukser kommer med en krog i fodenden, som er beregnet til at hægte fast i dine snørebånd på støvlerne. Det betyder, at du kan lukke buksebenene tættere til og undgå at få mudder eller for eksempel vand fra fugtigt græs op ad benene. Det kan også gøre det sværere for flåter og tæger at kravle op og bide sig fast.

Dog skal du være opmærksom på, at din ventilation bliver dårligere – men det er rart at have muligheden, synes jeg.

 

9. Myggetæthed

Myg kan spolere enhver vandretur. Skal du vandre steder, hvor der er mange myg (*host host* Sverige), så kig efter et par vandrebukser, der er tætvævede, at de små bæster ikke kan stikke gennem dem. Du bliver især glad for det, hvis du vandrer i Norden i myggesæsonen. Også her skal du dog være opmærksom på, at jo tættere (og tykkere) bukserne er, jo varmere er de også at have på.

 

10. Lydløshed

Er du typen der bliver drevet til vanvid, hvis din beklædning larmer, når du bevæger dig? Så kig efter et par vandrebukser, hvor overfladen er blevet børstet, så de ikke larmer. Det kan også være rigtig rart, hvis du vil nyde naturen og dens lyde uden at blive forstyrret af dit larmende tøj, men vil forsøge at falde i et med skoven og dens rytme.

 

11. Isolering

Er du en frossenpind eller går turen til kolde egne, så kig efter et par vandrebukser med ekstra isolering; for eksempel i form af dun- eller fiberfyld. Her skal du dog være opmærksom på, at modsat en del af de andre punkter på listen, så kan du kun bruge forede bukser, når det er koldt og dit aktivitetsniveau ikke er særlig højt. For lige så snart du bevæger dig, så får du som oftest varmen helt af sig selv. Jeg ville i hvert fald altid anbefale at bruge lag-på-lag-metoden, hvis du kan slippe afsted med det – den kan du læse om her i artiklen.

 

12. Lommer

De bedste vandrebukser | Eventyrsport

Det er meget op til den enkelte, hvad man synes om lommer. Nogle vandrebukser er spækket med dem; andre har meget få. Overvej hvad du får brug for. Og overvej især, hvilke lommer du synes er irriterende eller overflødige.

Personligt synes jeg det er rigtig rart at have nogle gode lommer, så jeg kan have mit kort, en hue, min kniv og andre småting lige ved hånden. Jeg kan godt finde på at vælge et par bukser fra, fordi de ikke har den rette mængde lommer.

 

Hvordan kan du vide om bukserne passer?

Når du har fundet den type bukser, der passer bedst til dine behov, skal du selvfølgelig være sikker på, at du får den rigtige størrelse, og at de sidder rigtig. Hvis bukserne er for små, bliver de hurtigere slidt og skal udskiftes, og er de for store, er pasformen ikke, som den skal være. Du ved selv hvor ubehageligt det er at have for små bukser på – især når du skal bevæge dig i dem og være aktiv. I de fleste outdoorbukser ligger jeg lige mellem to størrelser, og så tager jeg altid den største. Det er rart at kunne have et par uldunderbukser inden under uden at føle at det hele strammer.

Når du prøver bukserne i butikken eller derhjemme, så husk at mærke efter om du kan bevæge dig ordentligt i dem. Sæt dig ned på hug. Bøj dig forover. Træk benet op under dig, som om du skulle til at tage et stort skridt op ad. Forsøg også at imitere nogle andre af de bevægelser, du kommer til at lave ude på stierne og i lejren og se, om det føles behageligt. Hvis ikke det føles behageligt, så bør du skifte størrelse, model eller mærke.

Husk også at vi har 365 dages returret, så du har masser af tid til at prøve bukserne i ro og mag derhjemme, hvis du hellere vil det.

Bukser til tre typer ture

  1. Vandretur i Alperne: Skal du på en sommervandretur fra hytte til hytte i Alperne, kan du for eksempel med fordel kigge efter et par zip-off bukser. Dem kan du skifte mellem at bruge som lange bukser og shorts, og dermed tilpasse dig temperaturen. Da du skal regne med at komme til at gå i skrap bjergsol, er det en fordel, hvis vandrebukserne har UV-faktor, og da du samtidig kan risikere at støde på en frisk sommerstorm med regnvejr, skal de være hurtigtørrende. Til sidst skal de helst være lette. Det gør heller ikke noget, hvis bukserne har en smule stretch i sig – det bliver du glad for, med den mængde højdemeter, du formentlig skal gå.

  

  1. Vandring i Skandinaviens fjelde: Skal du derimod på en længere vandretur i de skandinaviske fjelde, hvor du kommer på hårdt arbejde, så skal bukserne have god udluftning, de kan eventuelt også være et par zip-off, og så kan du overveje stretch, der øger komforten. Du kan også kigge efter bukser med en krog for enden af bukseenden. Den sørger for, at bukserne lukker tæt og holder for eksempel mudder og fugt fra vådt græs ude. Skal du vandre i et område, hvor myggene er en plage, så vær sikker på, dine vandrebukser er myggetætte. Alt dette gør at du nok skal kigge efter et par bukserne som er i den tungere ende af skalaen.

 

  1. Sheltertur i Danmark: Hvis du skal på shelter- eller telttur herhjemme, så er det måske rart med et par bukser med nogle gode lommer til dine grejer. Derudover kan det være rart at de er forstærkede på knæ og bagdel, for du kan sagtens komme til at ligge og puste på bålet. Derudover bevæger du dig sjældent ligeså meget som ved de to andre eksempler, så vægten og tykkelsen af bukserne er mindre vigtige i det her eksempel – her går du formentlig mere op i holdbarhed og slidstyrke.

 

Jeg håber du synes du er blevet klogere på, hvordan du kan vælge dine næste outdoorbukser – rigtig god fornøjelse!

 

Herunder finder du links til vores udvalg af bukser, samt til andet relevant tøj og udstyr:

 

Råd og vejledning
Posted: May 04, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger