Careful Choice: Eventyrsports eget miljømærke

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Careful Choice: Eventyrsports eget miljømærke
Råd og vejledning
20 February 2020

Careful Choice: Eventyrsports eget miljømærke

i Eventyrsport har vi indført vores egen miljømærkning, som gør det nemmere at finde bæredygtige og miljøvenlige produkter hos os. Kasia B. Sørensen, som er Category og Sustainability Manager hos os (og kvinden bag ideen), svarer her på et par spørgsmål om ideen og mærkningen.

Der kommer mere og mere fokus på miljøet og bæredygtighed i udstyrsbranchen. Heldigvis. Flere og flere producenter bruger miljøvenlige materialer og gør en seriøs indsats for at være mere bæredygtige. Som forbruger, der ikke kender til vældet af forskellige miljømærkninger og certificeringer, kan det dog være svært at finde rundt i. 

Det er her, Eventyrsports Careful Choice kommer ind. 

Mærkningen gør det nemlig nemmere at finde miljøvenligt grej i butikkerne og på hjemmesiden. Careful Choice-mærket skal fungere som en kompasnål til at finde vej i junglen. 

Vi har stillet Kasia B. Sørensen, som er Category og Sustainability Manager i Eventyrsport, et par spørgsmål om miljømærkningen: 

Hvorfor kommer initiativet nu?

Careful_Choice-billede

”Det er meget nemt at skelne mellem økologisk og ikke økologisk mad i supermarkeder, og forbruget af økologiske produkter stiger fra år til år. Men de fleste kunder ved ikke, om tøjet, de køber, er produceret på en bæredygtig og miljørigtig måde.” 

”Der er rigtig mange bæredygtige initiativer på markedet, mærkninger og certificeringer, men det er svært for kunderne at skabe sig overblik og finde produkterne på en nem måde.” 

”Mange af vores leverandører gør også meget for miljøet og mennesker, men de er ikke ret gode til at fortælle historien, så den når slutforbrugeren. Derfor kom jeg med en ide til at lave vores egen bæredygtighedsmarkering, som vil være en nem måde at finde de mest miljørigtige produkter i vores sortiment. På den måde støtter vi også leverandørernes miljøvenlige initiativer og udviklingen af bæredygtige teknologier.”  

Hvordan har I udvalgt kriterierne for, hvilke produkter der får Careful Choice-mærkningen?

Careful_Choice_billede_2

”Jeg ville lave enkelte, håndgribelige og nemt forståelige krav til vores bæredygtighedsmarkering. Der er to hovedområder. Det første er materialerne, produktet er lavet af: økologiske materialer, miljøvenlige materialer, som uld, træfiber og hamp, genanvendte materialer og materialer produceret med Bluesign-certifikat. Her har vi stillet det høje krav, at produkterne som minimum skal indeholde 80 % af disse materialer – eller minimum 90 % Bluesigned-certificerede materialer.” 

”Det andet er fokus på den måde, produkterne er produceret på – dvs. at vi fremhæver produkter, som er produceret efter de mest strikse krav, når det kommer til anerkendte internationale miljø-certificeringer som Bluesign og Oeko-Tex.” 

“Ud over det fravælger jeg alle produkter, som indeholder fluorocarbon-baserede imprægneringer, som fortsat er de mest effektive på markedet og sikrer produkternes holdbarhed, men som er svært-nedbrydelige i naturen. Vi vil også kun acceptere uld, som kommer fra mulesing-fri produktion samt dun med internationale certificeringer, som sikrer, at den ikke er plukket fra levende dyr.”

”Jeg har også valgt at acceptere Vaudes og Haglöfs egne bæredygtige markeringer, fordi de bruger strikse bæredygtighedskriterier, som ligger meget tæt på vores egne, har vundet mange bæredygtighedspriser i diverse internationale konkurrencer og utvivlsomt er førende på området.” 

 

Kommer Careful Choice til at betyde noget for det udvalg, man i fremtiden finder på hylderne? 

Ja, helt bestemt. Vi kommunikerer meget tydeligt til vores leverandører, at bæredygtighed er meget vigtigt for os, og at vi vil prioritere det i højere og højere grad, når vi sammensætter vores sortiment. Vi taler åbent med vores leverandører om, hvor vigtig det er, at de investerer i udvikling af miljøvenlige teknologier og materialer, og påpeger områder, hvor de kan udvikle sig.” 

”Lige nu er jeg i tæt dialog med udvalgte fodtøjs-producenter, hvor jeg stiller krav om, at de begynder at tænke mere på miljøcertificeringer samt sætter mere fokus på produktion af bæredygtige produkter.” 

”Vi har også nogle producenter, som gør rigtig meget på området, men ikke har sørget for at få nogle certificeringer, som kan bevise deres bæredygtige arbejde eller udvalg af økologiske og genanvendte materialer. Så jeg fremhæver tydeligt, at gennemsigthed er meget vigtigt, og de bliver nødt til at prioritere det.” 

”Med andre ord: Vi vil sammen med vores leverandører udvikle os i en mere bæredygtig retning gennem god dialog og samarbejde. Sammenfattende for Careful Choice, så er vores håb, at det bliver lettere for vores kunder at vælge mere bæredygtige produkter, og lettere for vores ekspedienter at rådgive omkring det, og på den måde gøre vores til at skubbe verden i en bedre retning.” 

"Vi er helt sikre på, at vi med tiden får flere produkter, der lever op til kriterierne i Careful Choice. Og vi håber også, at vi med tiden kan hæve kravene endnu mere for at opnå markeringen ”Careful Choice” for på den måde også hele tiden at skubbe til udviklingen.

Kriterier for Careful Choice

For at produktet kan få Careful Choice-mærket, skal det som minimum opfylde ét af følgende kriterier: 

  • Have en Bluesign®-produktcertificering eller en anden bæredygtighedscertificering som OEKO-TEX® 100 (Confidence in Textiles)
  • Være lavet af genanvendte fibre, f.eks. polyester (minimum 80 %)
  • Være lavet af bluesign®-godkendte materialer (minimum 90 %)
  • Være lavet af økologisk bomuld (minimum 80 %)
  • Være lavet af andre miljøvenlige materialer som uld, tencel eller hamp (minimum 80 %). Uld skal altid komme fra mulesing-fri produktion
  • Økologisk mad skal overholde europæiske standarder
  • Have Vaude’s Green Shape-mærkning
  • Desuden må ingen af produkterne indeholde imprægnering baseret på fluorkarboner, og dun skal have en international certificering som f.eks. en RDS-certificering (Responsible Down Standard).
Råd og vejledning
Posted: February 20, 2020
Forfatter: Opdag Verden