Klæd dig ordentligt på til vandring i varmen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Klæd dig ordentligt på til vandring i varmen
Råd og vejledning
11 June 2023

Klæd dig ordentligt på til vandring i varmen

Lærke Sol Kappel Andersen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Lærke Sol Kappel Andersen

- Vild med klatring, fast hiking, vandring - og grej!


Når turen går ud i sommerlandskabet, er der et væld af forskellige muligheder for beklædning, alt efter temperatur og temperament. Det kan være en kunst at klæde sig på, uden at komme til hverken at fryse eller svede, og samtidig være beskyttet mod skrammer, sol og kryb.

I denne artikel giver vi dig et overblik over, hvornår du skal bruge hvilke beklædningsdele, og hvordan du kan kombinere de forskellige lag. Dette gælder især, hvis du skal på vandretur, men lige så vel i hverdagen.

UNDERDELE

Y325006_S22Yosemite_2663_2

Shorts

Når det er varmt, og du prioriterer masser af luft til benene, er et par shorts selvfølgeligt oplagte at tage på når sommervandringen kalder. Shorts hjælper dig med at komme af med varmen, og kan ofte fås i både let stof med stræk og mere slidstærkt stof, alt efter hvilken aktivitetet, du skal bruge dem til.

Shorts lavet til vandrebrug vil oftest have praktiske lommer, gerne med lynlås, der gør dem egnede til at opbevare dine ejendele sikkert.

Bukser

Selvom det er sommer, kan lange bukser være gode på de dage, hvor en kold vind alligevel rører på sig, og desuden beskytte dine ben mod solens stråler. 

Skal du gå i høj bevoksning, kan bukser også være en god idé, idet de både beskytter mod tidsler, brændenælder og torne, såvel som afhjælper gener fra kryb, såsom flåter og myg. Her er fordelen desuden, at mange outdoorbukser kan gå ned over skoen eller støvlen, og i nogle tilfælde sættes fast, således, at du er sikker på, at uvelkomne kryb ikke finder vej op af buksebenet.

Bukser til outdoor-brug kommer i rigtig mange forskellige udgaver, med varierende detajler såsom lommer, stræk og ventilation, og samtidig i forskellige tykkelser, alt efter om du er på udkig efter et par lette sommerbukser, eller en mere slidstærk model, der kan modstå mere vind.

Zip-off bukser

Er det koldt når du tager afsted om morgenen, eller skal du kun gå en del af ruten i højt budskads, så kan en Zip-off buks- et par bukser, der kan lynes af til et par shorts - være sagen. På den måde kan du let justere i løbet af dagen, og du sparer plads i vandrerygsækken eller kufferten. 

Nogle Zip-off bukser kan endda lynes af to steder, således at du både får et par lange bukser, et par trekvart-bukser og et par shorts. Ligesom andre vandrebukser kommer Zip-off bukser i et væld af modeller, med forskellige tykkelser og detajler.

Nederdele og skorts

Til damer findes også nederdele til vandrebrug, samt den beslægtede skort. Ordet skort er en sammentrækning af "skirt" og "shorts", og under den almindelige nederdel finder du således et par indbyggede shorts, der sikrer dig, at du kan give den gas til alle slags aktiviteter, uden at skulle bekymre dig over, om nederdelen glider op.

De giver dig et feminint look, og kan lige så godt gå an på arbejdet eller sammenkomsten, som de kan på vandrestierne. Derudover er fordelen ved en nederdel eller skort, at de giver masser af luft og bevægelsesfrihed.

OVERDELE

Y322028_Y422028_MW_SS21Redwoods2_2

T-shirts

Når vi snakker sommer-beklædning, kommer vi selvfølgelig heller ikke uden om T-shirts. Bluserne fås i både lang- og kort-ærmede versioner, og vandre-brug kan du enten vælge dem i uld eller syntetisk materiale. Uld har den fordel, at det er naturligt anti-bakterielt og - i modsætning til, hvad man måske skulle tro, så hjælper det med at afkøle kroppen på de varme dage. Du kan her læse mere om forskellen på uld og syntetisk materiale.

Fordelen ved T-shirts er deres simple udformning uden lommer, knapper og lignende, der gør dem utroligt anvendelige til hverdag og under aktivitet, og samtidig holder prisen og vægten nede.

Skjorter

Skal din overdel være lidt mere teknisk, kan du med fordel vælge en skjorte, der ofte har flere detaljer, såsom lommer, mulighed for justeringer og ventilationsåbninger. Skjorter til sommerbrug fremstilles ofte i et let, hurtigttørrende stof, der ikke krøller.

Skjorter fås både i lang- og kortærmede, og du kan desuden også få nogle, der er imprægnerede med insektmidler. Skal du til et område, hvor der er meget varmt, kan du derudover vælge skjorter med ekstra UV-beskyttelse. Her er det også en fordel at vælge en langærmet skjorte i en lys farve, f.eks. beige eller hvid, så du er bedst muligt beskyttet mod solens stråler.

Kombinér dine lag

kombiner

Selvom det er varmt, kan du med fordel stadig benytte dig af 3-lags princippet. På den måde kan du nemt justere mængden af tøj, således, at du hverken får det for varmt eller for koldt. Det er især en fordel på de måneder af året, hvor der er mange graders forskel fra man tager afsted om morgenen, til når man skal den anden vej om eftermiddagen.

Vandrer du om sommeren, kan det desuden hurtigt blive koldt når du f.eks. holder pause, eller når mørket falder på. Pakker du efter lag-på-lag metoden, kan du på den måde spare plads i rygsækken og hurtigt justere undervejs på turen.

Læs også:

Alt du skal vide om 3-lagsprincippet - Lag på lag

Få inspiration til sommerens eventyr på vores webshop:

Råd og vejledning
Posted: June 11, 2023
Forfatter: Lærke Sol Kappel Andersen