5 tips til at gøre rygsækken ren

< Forrige artikel Næste artikel >
5 tips til at gøre rygsækken ren
Råd og vejledning
20 December 2019

5 tips til at gøre rygsækken ren

Når sæsonen lakker mod enden, betyder det, at det er tid til at give sit grej en kærlig hånd, inden det tager en velfortjent pause i grejskabet. Mens tøj bliver vasket, og vandrestøvler gjort rent, så er det nemt at glemme rygsækken, som dog også fortjener en kærlig hånd, så den er i topform til den næste tur. 

For hvad med de små rester fra energibaren, der gemmer sig nederst i lommen? Snavs og skidt, der har samlet sig i lynlåse? Sved, der er trængt godt ind i rygstykker eller hoftebælter?

Inden du går i gang, så husk at se vaskeinstruktionerne for netop din rygsæk. De fleste vandrerygsække vil ikke have godt af en tur i vaskemaskinen og tørretumbleren, så du må selv i gang.

Her er 5 gode råd til at gøre rygsækken rent:

 1. Tøm rygsækken fuldstændig. Husk at åbne alle lynlåse, så du kan ryste sand og andet skidt, der har samlet sig i løbet af kilometerne på stierne, ud.
  Det er også værd at benytte sig af en lille støvsuger, som du propper ned, hvor der er plads, så du får så meget som muligt med.

 2. Har din rygsæk en ramme eller et bæresystem, der kan tages af, så gør det. Gør det samme med rygstykket og hoftebæltet. Nu kan du vaske dem for sig selv. Brug lunkent vand samt en mild, kemikaliefri sæbe, der ikke indeholder parfume, og brug en blød svamp til forsigtigt at gøre det hele rent.

 3. Når du er færdig, så skyl sæben ud og hæng hele molevitten til tørre.

 4. Bruger du varmt vand til at gøre din rygsæk rent, kan det gå ud over rygsækkens farver, så brug i stedet lunkent vand, som du fylder i en balje eller lignende; igen med lidt mild sæbe, der hverken indeholder parfume eller kemikalier.

 5. Nu skrubber du løs med en blød svamp eller klud, så du ikke kommer til at gøre skade på rygsækken.

 6. Du kan eventuelt bruge en tandbørste til de steder hvor smuds, pletter eller lignende har sat sig lidt bedre fast og har brug for en ekstra kærlig hånd.

 7. Du skal dog altid være forsigtig, når det kommer til områder på rygsækken, der har mesh. De er ekstra sårbare og kræver ekstra forsigtighed.

 8. Når det kommer til rygsækkens lynlåse, skal du passe på med at skrubbe dem. Lynlåsene har nemlig ofte fået en vandafvisende behandling, og skrubber du løs på dem, kan de egenskaber blive svækket. I stedet for at skrubbe, vasker du dem i stedet blidt, så snavs, sand og andet bliver fjernet. Vil du være ekstra kærlig ved lynlåsene, så giver du dem en lille smule olie, når du er færdig med at vaske. Nu skulle de glide godt igen.

 9. Hæng rygsækken til at tørre på hovedet. Vær sikker på, at den er helt tør, før du pakker den væk. 

Nu kan du se frem til at hive en rygsæk i topform ud af grejskabet næste gang, det er tid til eventyr.

Råd og vejledning
Posted: December 20, 2019
Forfatter: Opdag Verden