
3 svenske nationalparker nord for polarcirklen
Det nordlige Sverige er en guldgrube af naturoplevelser. Deroppe, nord for Polarcirklen, ligger enorme beskyttede naturområder. Vi kigger her på tre nationalparker, der opfylder alle drømme om at opleve et af Europas mest uberørte naturområder.
Nord for Polarcirklen i det svenske ligger Laponia. Området er en del af UNESCO’s verdensarv, og det er samtidig Europas største sammenhængende uberørte naturområde. I alt måler det svimlende 9.400 km², hvor det er naturen – ikke mennesker – der hersker. Da området blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 1996 lød begrundelsen blandt andet:
”Området er et fremstående eksempel på, hvordan jorden har udviklet sig geologisk, og hvordan økologiske og biologiske forandringer sker i dag. Her findes til og med enestående naturfænomener med en exceptionel naturskønhed og betydningsfuld naturlig mangfoldighed, inklusiv en bestand af brun bjørn og en alpin flora (…) Området har været beboet af samerne fra forhistorisk tid; det er et af de sidste, det største og mest velbevarede eksempler på et område med nomadegrupper med sæsonmæssige mønstre, med sommergræssende renflokke, en skik der var almindelig i de tidlige stadier af menneskenes økonomiske og sociale udvikling.”
Der er masser af muligheder for at opleve området ude på vandrestierne. Det bedste sted at starte er i områdets nationalparker.
1. Sarek Nationalpark
Leder du efter rendyrket vildmark, hvor de eneste spor fra mennesker er dem, der bliver sat af vandrestøvler, så tag et kig på Sarek Nationalpark. Her er der nemlig ingen markerede stier. Ingen hytter. Ingen faciliteter. Her er kun uberørt, storslået natur med brede dale, kølige elve, bratte fjelde, store gletsjere, blanke bjergsøer og brusende vandfald. Da det er naturen, der hersker i Sarek, er her ikke så mange vandrere som på de markerede ruter i det nordlige Sverige. Drager man ud i området, skal man således være klar til at klare sig selv og have mad med til hele turen.
Det er en rigtig god ide at have erfaring med fjeldvandring, inden man går ind i Sarek. Her kan hjælpen være langt borte, hvis man skulle være uheldig. Men har man vildmarkskundskaberne til at vandre ind i Sarek, er belønningen enorm.
Læs ’En mand og hans vildmark’ om Klaas, der har vandret i Sarek 14 gange https://www.opdagverden.dk/vandring/en-mand-og-hans-vildmark
2. Padjejlanta Nationalpark
Er du vild med store åbne vidder, så kast et blik på Padjelanta Nationalpark. Vilde blomster lyser engene op i klare farver på de højsletter, parken er berømt for. Og så er der søerne. Dem er der oceaner af, og så er der for øvrigt langt til horisonten og højt til himlen.
Lapland er som bekendt samernes land, og vandrer man her om sommeren, kan man være heldig at se dem med deres store rensdyrflokke. Det er et skue, man sent glemmer. Der er selvfølgelig også vilde dyr i området, og hvis man er heldig, kan det være, at man spotter den sy polarræv, de skøre lemminger, den smukke sneugle, den lumske jærv eller den svævende kongeørn.
Der går ingen veje ind i nationalparken, men bruger man den halve dages tid, det tager at komme derind på vandrestierne, hvorfor så ikke blive lidt længere? Der er hytter at overnatte i, og benytter man sig af dem, behøver man ikke pakke telt, underlag og sovepose i rygsækken, som dermed sidder lettere på skuldrene.
3. Muddus Nationalpark
Man mærker tydeligt, man er højt mod nord i Muddus Nationalpark. Heroppe finder man nemlig den svenske taiga, hvor enorme landskaber er overstrøet med moser og oldgamle urskove. Man bliver heller ikke snydt for overvældende vandfald og dybe kløfter.
Her er stilhed. Her er plads.
Her er også fem simple hytter man kan overnatte i, og dermed lette vægten i rygsækken.
Og så skal man holde øjnene åbne. Muddus er nemlig hjemsted for blandt andet los, jærv og bjørn, som man dog skal være meget heldig for at spotte. Renerne har man langt større mulighed for at få øje på.
Læs mere om Sarek Nationalpark www.sverigesnationalparker.se/park/sarek-nationalpark
Læs mere om Padjelanta Nationalpark www.sverigesnationalparker.se/park/padjelanta--badjelannda-nationalpark
Læs mere om Muddus Nationalpark www.sverigesnationalparker.se/park/muddus--muttos-nationalpark
Relevante links:
Vandresko, vandrestøvler og vandresandaler
Sovegrej