12 forrygende løbejakker

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
12 forrygende løbejakker
Råd og vejledning
12 May 2022

12 forrygende løbejakker

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder


Let’s face it: En god løbejakke er ligeså uundværlig for løberen, som skaljakken er for vandreren!

Især for os på de nordlige breddegrader giver det overordentlig god mening at se sig om efter en egnet løbejakke. Du har ikke brug for den hele tiden og på alle ture – men du vil hive den frem oftere, end du måske umiddelbart ville tro. Især hvis du vælger den rigtige!

Gode ting at kigge efter, når du skal vælge løbejakke, er: 

 • høj åndbarhed/god svedtransport
 • vind- og vandafvisning
 • god bevægelighed – gerne elastisk materiale
 • lav vægt
 • god pasform
 • synlighed i mørket (refleks-effekt)

En løbejakke bør have høj åndbarhed men samtidig kunne afvise vind og regn. Undgå en decideret regnjakke med mindre åndbarhed, da du skal kunne komme af med sveden. Det er rart, hvis det er en let model, der er nem og handy at løbe med f.eks. rundt om livet eller sammenfoldet i hånden eller i et lille løbebælte, så du let kan regulere temperaturen i forhold til kropstemperatur og vejrforhold.

Det er også en god idé, at du får prøvet jakken på – prøv at løbe lidt på stedet, overdriv gerne løbebevægelserne – så får du en fornemmelse af, om den føles let, om pasformen passer dig, og om du har tilstrækkelig bevægelsesfrihed. Tjek eventuelt om der er elasticitet i stoffet – det giver ofte en højere grad af bevægelsesfrihed, samtidig med at jakken kan have en tættere pasform. Det er nemlig rart ikke at have alt for meget ”flagrende stof” omkring kroppen, der kan være hæmmende for dine armbevægelser under løb.

Om der skal være hætte og lommer er en smagssag. Generelt er det dog rarest at opbevare mobil, nøgler og kreditkort e.lign. i en lomme i f.eks. tætsiddende tights eller i et løbebælte, fordi det dér bliver på plads, i stedet for at hoppe rundt i en lomme i en løstsiddende jakke.

Nogle løbejakker har reflekseffekt enten i selve stoffet eller påsyet, det er en god idé at kigge efter, hvis du løber i mørke (husk selvfølgelig også lygte, det giver lige en ekstra grad af synlighed og dermed sikkerhed.)

Ofte vil det være en god idé at have to løbejakker. En ultralet og tynd forårs/sommer-jakke og en kraftigere efterårs/vinter-jakke, der kan klare lidt kraftigere vind og regn. Du kan også overveje en vest i stedet for en jakke til de køligere dage i sommerhalvåret – det giver god bevægelsesfrihed og ventilation.

Her kommer 12 bud på din næste løbejakke. 

 

 • Til trailturen
 • Den der værner om miljøet
 • Synlige efter solnedgang
 • Regnstandhaftige
 • Til lune dage
 • Til kolde dage 
 • Klassikeren 

TIL TRAILTUREN

Podium Pull-on fra Montane

Skal du løbe hurtigt på trailturen og samtidig holde dig varm og tør, er Podium Pull-On fra Montane et godt bud. Her får du en vind- og vandtæt jakke til damer og herrer, hvor der er fokus på lav vægt og performance. Den er en del af VIA® Trail-serien fra Montane. Jakken er fremstillet af et af de letteste, vandtætte og åndbare stoffer til rådighed, har tapede sømme og fylder nærmest ingenting, når du skal have den med i tasken.

Pasformen er moderat tætsiddende, så du undgår, at overskydende stof generer, når du bevæger dig. 

Podium Pull-On er fremstillet af vind- og vandtætte Aqua Pro Lite materialer

montane-unisex-podium-waterproof-pull-on-jacket-p911-35323_image

Bonatti Trail jacket fra Salomon

Her er en anden supergod regnjakke lavet til trailløb. Jakken er bygget på samme principper som Salomons almindelige Bonatti jakke, men er optimeret til trailløb. Den er lavet i japanske Mitsui-materialer, som sammen med Pertex-membranen giver en meget høj åndbarhed og vandtæthed på hele 20.000. Du kan endda have en vest eller rygsæk under og samtidig tilgå  eventuelle flasker herpå igennem fronten på jakken. Udover alt dette er den også svedtransporterende, har refleksdetaljer, og så kan du nyde bevægelsesfriheden i de strækbare materialer og det moderat tætsiddende design, hvor du kan stramme ryggen ind med snøre.

DEN DER VÆRNER OM MILJØET

Marathon Jacket 3-stripes Jacket fra Adidas

Marathon Jacket er en let og åndbar løbejakke. Jakken har en vandafvisende DWR-behandling, der sørger for, at du kan holde dig tør og tilpas selv i dårligt vejr På jakken får du to lynlåslommer foran samt en svedtæt telefonlomme, så du nemt kan medbringe dine ejendele på løbeturen. Du har også mulighed for at spænde jakken ind i livet samt justere hætten vha. snøre. Det skjulte meshstof på ryggen sørger for god ventilation. Du får en normal pasform, og der er derfor rig mulighed for at benytte jakken til lag på lag metoden. Jakken er lavet i 100% genanvendt polyester, og materialet hedder Primeblue - et præstationsstærkt og genanvendt materiale, der delvist er lavet med Parley Ocean Plastic.

SYNLIG EFTER SOLNEDGANG

Brooks Carbonite Jacket

Skal du ud at løbe i de mørke timer, bør du tage et kig på Carbonite Jacket fra Brooks, der findes i både en dame- og en herremodel. Det er en vind- og vandafvisende løbejakke, der er lavet i farver, der sammen med refleksdetaljer gør dig synlig i mørket. Du får en moderat tætsiddende jakke med lynlåslomme i begge sider og en ekstra lynlåslomme på brystet. Der er hætte, som beskytter dig i dårligt vejr, og den er designet til ikke at hoppe uhensigtsmæssigt, når du ikke har brug for den. Brooks Carbonite Jacket er lavet i DriLayer® Seal-materiale, som holder vind og vand ude. 3M™ Scotchlite™ reflekser gør dig meget synlig i mørket. Og så er den lavet af bæredygtige Bluesign®-certificerede materialer.

Proviz Reflect 360

Med denne jakke er du også sikker på at blive set i mørket. Det er nemlig en løbejakke i reflekterende materiale, der sørger for, at du lyser godt op i de mørke timer. Den findes i både en herre- og en damemodel og er vindtæt og vandafvisende, men stadigvæk åndbar. Jakken har et meget reflekterende materiale på fronten, som består af millioner af små glasperler, der lyser på den måde, at de returnerer lys fra eksempelvis billygter og gør dig synlig.  Du får mesh på ryggen og i siden for optimal åndbarhed. Der er to lynlåslommer, og pasformen er normal med elastik rundt i livet.

DEN REGNSTANDHAFTIGE

Adidas AGR Rain Jacket

Har du brug for at blive holdt tør og godt tilpas i det våde vejr, er letvægteren Adidas AGR Rain Jacket værd at overveje. Foruden letheden, får du en regnjakke i vandtæt RAIN.RDY teknologi i et 2,5 lags materiale med PU-membran. Desuden kan jakken bryste sig af at være vindtæt og åndbar med ekstra udluftning på ryggen. Du kan bevæge dig frit i de dejligt strækbare materialer, mens refleksdetaljerne sørger for, at du bliver set i mørket. Jakken er moderat tætsiddende med et atletisk snit, og så kan du pakke den ned i sin egen brystlomme.

MicrosoftTeams-image_8_

Salomon Bonatti WP Jacket

Tag et kig på denne jakke, hvis du har brug for en multifunktionel jakke, der samtidig er vind- og vandtæt. Den findes i både herre- og damemodel. Du får god åndbarhed samt bevægelsesfrihed, og jakken egner sig godt til løbe- eller vandreturen, hvor pakstørrelse og bevægelse er i fokus. Bonatti WP Jacket har hætte med en elastisk kant, der slutter tæt omkring dit ansigt. Når jakken er lynet ned, kan du lukke den med en trykknap og opnå ekstra ventilation. Det er en tætsiddende jakke, hvor du undgår stof, der flagrer omkring kroppen og generer dine bevægelser. Du bliver set i mørket med refleksdetaljerne på ærmer og front, og så kan du pakke den sammen i egen lomme.

Jakken er lavet i Salomons 2.5 lags AdvancedSkin Dry materiale med DWR behandling. Du er dermed sikret høj åndbarhed og vandtæthed samtidig med en lav vægt.

Findes i flere farver

TIL LUNE DAGE

Montane Fem Featherlite Trail Jacket

Det er med god grund, at jakken hedder featherlite, for fjerlet det er den – bare 97 gram vejer den. Den fås til damer eller herrer, og foruden at den er let, er den også vindtæt og strækbar og kan pakkes ned i sin egen lomme.
Du får god åndbarhed og desuden ventilationsåbninger under armen, der er super rart under aktivitet. Jakken har en brystlomme med lynlås samt fuld lynlås i længden, og de er nemme at lukke og åbne selv ved brug af handsker. Du kan desuden glæde dig over en blød inderside i mikrofleece ved kraven. Der er reflekterende logo-detaljer og tommelfingerløkker på ærmerne.
Så skal du bruge en let og vindtæt jakke, der tørrer hurtigt og har god bevægelsesfrihed med den moderat tætsiddende pasform, kunne Montane Fem Featherlite Trail Jacket godt være jakken til dig..

FEM_FEATHERLITE_TRAIL_JKT_Women_Black_1

Findes i flere farver

DOXA Jaxon Jacket FBR Men

Er du til en helt enkel stil og har brug for en let og vind- og vandafvisende løbejakke, bør du tage et kig på Jaxon Jacket FBR fra danske DOXA. Du får en tætsiddende jakke med atletisk snit i åndbare materialer og med ekstra ventilation på ryggen. Jakken har hætte og en sidelomme med lynlås.
Der er statement print på ærmet - Feeling Based Running – det er en hyldest til den nu afdøde løbecoach Arthur Lydiard fra New Zealand.

DR1200_JaxonJacketFBR_Cypress

TIL KOLDE DAGE

Craft Storm Balance Jacket

er en multifunktionel jakke til damer, du kan bruge til mange former for udendørs aktiviteter som f.eks. løb, cykling og langrend i de kolde perioder. Når elementerne raser, er du godt beskyttet af det vindtætte frontpanel, der indeholder 50% genanvendt polyester og en bagside, der er lavet af 100% genanvendt og børstet polyesterfleece. Denne kombination sikrer dig en god temperaturregulering, når du er aktiv i det kolde vejr. Derudover giver polstringen foran både varme og komfort. Pasformen er moderat tætsiddende med et ergonomisk design og elastisk stof på fronten, der føles behageligt, når du er aktiv. Du får desuden to lommer med lynlås.

Storm_Balance_Jacket_W_1907773-396914_Blaze_Ash

Craft Adv Charge Warm Jacket

er et andet bud på en isolerende jakke, der findes i både dame- og herremodel, og som kan bruges til mange forskellige former for udendørs træning. Du får en moderat tætsiddende jakke, der er polstret på forsiden og har vindafvisende front, der også dækker det øverste af dine arme. Nederst på ærmerne er der huller til dine tommelfingre, og jakken har sidelommer med lynlås.

ADV_Charge_Warm_Jacket_M

KLASSIKEREN

Fusion S1 Run Jacket Women eller Men

er en ægte klassiker, der fås i mange farver til både damer og herrer.  Du får en dejlig allround og moderat tætsiddende løbejakke, der er både vindtæt og vandafvisende, og som giver dig en god beskyttelse på langt de fleste løbeture. De ventilerende og fleksible paneler under armene gør jakken behageligt åndbar og giver god bevægelsesfrihed. Brug den som yderste lag over en langærmet trøje.
Du kan også vælge jakken i High Viz farver, hvis du har brug for høj synlighed i de mørke perioder på året eller tidlig morgen og sen aften. Jakken har desuden reflekser på skuldre for og bag samt på lænden. Metervaren er OEKO-TEX® og bliver produceret i UK. Jakken er designet i Danmark og syet på Fusions egen systue i Litauen. Bemærk at Fusion også laver modellen som vest, hvis du har brug for ekstra ventilation i de lunere måneder.

Mens_S1_run_jacket_0018_Night_front_HIGH

Findes i flere farver

Råd og vejledning
Posted: May 12, 2022
Categories: Løb
Forfatter: Eventyrsport Blogger