Klatrehjelme

Klatrehjelmen skal beskytte dig hvis du styrter under klatring, men også mod faldende sten eller udstyr. Vi fører kvalitetshjelme til klatring fra Black Diamond.

 1. Mærke
  Navn:
  Product price
 2. Mærke
  Navn:
  Product price
 3. Mærke
  Navn:
  Product price
 4. Mærke
  Navn:
  Product price
 5. Mærke
  Navn:
  Product price
 6. Mærke
  Navn:
  Product price
  Henter data...

  per side
  Sorter stigende

  1. Mærke
   Navn:
   Product price
  2. Mærke
   Navn:
   Product price
  3. Mærke
   Navn:
   Product price
  4. Mærke
   Navn:
   Product price
  5. Mærke
   Navn:
   Product price
  6. Mærke
   Navn:
   Product price

  "STEN!" er standardråbet, når en klatrer taber noget på vej op. Alle dukker hovedet og lader hjelmen tage et evt. stød. Hjelmen skal sidde fast uden at stramme, du skal kunne se for den, justere størrelsen til huer, hætter etc., og du skal kunne komme af med varmen fra hovedet. Uanset om du klatrer, sikrer eller bare er i klatreområdet, så hav hjelmen PÅ og ikke bare MED.

  Når du skal vurdere om din klatrehjelm er den rigtige størrelse, så skal du teste at den kan strammes til omkring hovedet. Desuden skal du kunne spænde remmen under hagen, så hjelmen ikke kan skubbes bagud og ned ad nakken.

  De fleste klatrehjelme har clips på ydersiden, som er beregnet til at fastgøre en pandelampe til hjelmen. Hvis du skal lave topbestigning, er det ofte nødvendigt at starte før solen er stået op, og så skal din pandelampe kunne monteres på hjelmen, så den sidder sikkert og godt.

  Forskellige typer af klatrehjelme

  Nogle klatrehjelme er ekstremt lette. Det er typisk den type, som er lavet uden en hård skal yderst. Denne type hjelm giver stadig en stor sikkerhed mod nedfaldende sten. Hjelmen sikrer dig mod slag ved, at det faste skum, som hjelmen er lavet i, bliver trykket sammen, når en sten rammer hjelmen. Skulle dette ske, skal hjelmen kasseres så snart det er muligt.

  Andre hjelme er lidt tungere, fordi de har en hård yderskal hen over det indvendige hårde skum. Fordelen ved disse er at de vil kunne klare flere slag, inden det bliver nødvendigt at kassere dem.

  Endelig findes der også klatrehjelme, som er lavet som en hård skal uden indvendigt skum. De er ekstremt slidstærke, og vil kunne klare flere hårde slag. Du skal dog altid foretage en kritisk vurdering af din hjelm, efter den er blevet ramt af noget hårdt. Hvis den bærer tegn på brud, så skal du skifte den ud.

  Hvorfor skal du bruge en hjelm

  Hvis du skal klatre på klipperuter, er det rigtig vigtigt at have klatrehjelm på. Når du sikrer en førstemand, kan der nemt komme større eller mindre sten trillende eller flyvende ned ad klippesiden. Der skal ikke ret meget til, for at din makker kommer til at skubbe nogle løse sten ned mod dig. Din klatrehjelm vil sørge for at du har et sikkert ly for disse små angribere. Klatrehjelmen er designet til at beskytte imod nedfaldende sten og til dels også slag fra siden, hvis du kommer til at nikke hovedet ind imod en klippe. Nogen tænker så at det er fint med en cykelhjelm, men selvom en cykelhjelm beskytter godt til siden, så vil den ikke kunne give tilstrækkelig beskyttelse mod de nedfaldende sten. For eksempel er der ofte ventilationshuller, som vil tillade sten at trænge igennem hjelmen.

  Nogen synes at deres skihjelm er perfekt at brug som klatrehjelm. I visse henseender er det også sandt. For eksempel er mange skihjelme fri for ventilationshuller, eller også kan de lukkes til. Tænk dog på, at en skihjelm er lavet til at blive brugt i koldt vejr. Hvis du klatrer på klipper, så vil det næppe altid forgå om vinteren, og så bliver det måske så varmt med en foret skihjelm på, at du ikke har lyst til at bruge den som klatrehjelm.