Vælg den rigtige rygsæk til vandreturen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Vælg den rigtige rygsæk til vandreturen
Råd og vejledning
02 August 2018

Vælg den rigtige rygsæk til vandreturen

Det er med rygsække, som det er med så meget andet grej: Der er forfærdeligt meget at vælge imellem, og det kan være svært at finde ud af, hvad man egentligt har brug for, og hvad der kendetegner den gode rygsæk. Vi byder her på en række gode råd til at vælge den rigtige rygsæk.

 

Der findes masser af forskellige typer af rygsække, der byder på forskellige egenskaber, og som passer til forskellige typer ture. Helt overordnet er der dog to ting, man skal være opmærksom på: Pasform og egenskaber.

 

Rygsækkens altafgørende pasform

En rygsæk, der ikke sidder rigtigt på din krop, kan forpurre en vandretur. Derfor er det utroligt vigtigt, at du har pasformen for øje, når du køber en ny rygsæk. Rygsækken skal kunne finjusteres, så den sidder præcis, som den skal på dig.

 

Sidder rygsækken, som den skal, kan det ikke gå helt galt, og sammenlignet med pasformen, så spiller det for eksempel en langt mindre rolle, om du har en lomme fra eller til.

 

Når det kommer til en rygsæks pasform, så skal du være opmærksom på:

  1. Ryglængden: En rygsæk må hverken sidde for højt eller for lavt. Rygsækken skal tilpasses din højde, og skulderremmen skal følge dine skuldre.

  2. Hoftebæltet: Hoftebæltet spiller en væsentlig rolle på vandrerygsække, da bæresystemet er designet til at lede vægten ned i hofterne, så du bærer 80% i hofterne og 20% på skuldrene. Vær derfor sikker på, at hoftebæltet sidder, som det skal: placeret på overkanten af dit hofteben.

  3. Topstrammeren: Der sidder et spænde mellem skulderremmene på en rygsæk og selve rygsækken. Det er topstrammeren, som bestemmer afstanden mellem ryg og rygsæk. Topstrammeren bør have en vinkel på 45 grader. Så sidder rygsækken bedst.

  4. Ventilation: En rygsæk kan blive varm mod ryggen, når kroppen kommer på arbejde. Det er dog meget forskelligt, hvor god ventilation, der er i forskellige rygsække. Der findes for eksempel nogle rygsække, hvor mesh skaber en afstand mellem ryggen og rygsækken, så der opstår mere ventilation. Det gør dog også, at vægten kommer længere væk fra ryggen, og når den gør det, kan rygsækken føles tungere.

  5. Polstring: Der er meget stor forskel på, hvor meget polstring, der er i rygsække, når det kommer til skulderremme og hoftebælte. Er du spinkel, så kan det være en god ide at finde en model med god polstring. 

  6. Herre- og damemodeller: Mange rygsække findes i såvel en model til herrer som i en model til damer. Der er ofte forskelle, når det kommer til ryglængde, skulderremme og hoftebælte.

 

 

10 egenskaber og funktioner at kigge efter:

  1. Volumen: Der er ikke nogen præcis standard for at måle størrelsen på rygsække, så selvom to rygsække begge angiver, de har plads til for eksempel 60 liter, så kan de godt variere i størrelse.

  2. Materiale: Tykkelsen på en rygsæks materiale og dens vægt hænger ofte sammen: Jo tyndere materialet er, des lettere er rygsækken. Rygsække er som oftest lavet i nylon eller polyester. Her måles tykkelsen i dernier; jo højere et tal, des kraftigere et materiale.

  3. Frontåbning: Der er mange rygsække, som har en åbning foran eller på siden. Det giver lettere adgang til dit grej i hovedrummet. 

  4. Toplåg: På mange rygsække kan man løfte toplåget, så der bliver ekstra plads, hvis man virkelig skal have stoppet rygsækken. På nogle rygsække kan toplåget også tages af og bruges som en lille dagturstaske eller en bæltetaske.

  5. Opdeling af hovedrummet: Det er ret normalt, at hovedrummet kan deles op i to. Det lille rum bliver ofte brugt til at pakke soveposen i og bliver, ikke så overraskende, betegnet som soveposerummet.

  6. Udvendige lommer: Har du lommer på siden, er det nemt at holde styr på de småting, du har med.

  7. Lomme til vådt grej: På nogle rygsække er der en elastisk frontlomme i mesh, hvor du kan placere vådt grej, så det kan dryppe af, mens du vandrer. Har du ikke noget vådt grej, er den også god til grej, der ofte findes frem og pakkes væk igen; for eksempel pausejakken.

  8. Sidelommer til drikkedunk: Mærk efter, hvor nemt det er at få fat i drikkedunken uden at tage rygsækken af. 

  9. Lommer på hoftebæltet: Har du dem, har du et fint sted at placere småting, du gerne vil have ved hånden og kan få fingrene i uden at tage rygsækken af.

  10. Lomme til vandblære: De fleste rygsække har en lomme, oftest indvendigt, men også nogle gange udvendigt, til en vandblære.
 
 

 

Se også:

Vandrestøvler og vandresko

Vandresokker

Vandrestave

Blogindlæg: 10 tips: Sådan pakker du en lettere rygsæk til vandreturen

Blogindlæg: 12 tips: Sådan pakker du rygsækken

Blogindlæg: Rygsæk - 6 gode råd til justering

 

 

Foto: Jens Ottoson

Råd og vejledning
Posted: August 02, 2018
Forfatter: Opdag Verden