Tag tingene på ryggen - den gode løberygsæk

< Forrige artikel Næste artikel >
Tag tingene på ryggen - den gode løberygsæk
Råd og vejledning
16 November 2020

Tag tingene på ryggen - den gode løberygsæk

Rasmus Baaner - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Rasmus Baaner

- Løbespecialist hos Eventyrsport

 

En løberygsæk er blevet en vigtig del på udstyrshylden, da vi ofte gerne vil kombinere transporttid og løb eller har brug for oppakning og forplejning efterhånden som løbeturene bliver længere.

Løberygsække eller løbevest - hvad er den korrekte betegnelse?
Tja… den sidder på ryggen, men er ofte udformet som en vest.

Forskellen er generelt:
Løbevest sidder som smurt til kroppen højt oppe på torsoen. Den vejer minimalt og rummer de mest basale ting såsom et par flasker væske og energi.
Løberygsæk rummer mere, vejer mere og har stropper.

“Vest” kan misforståes som en beklædningsgenstand og vi kalder derfor samlet produkterne for “løberygsæk”.

En løberygsæk er forskellig fra almindelige rygsæk på flere områder som f.eks.

  • Den er lettere
  • Har mange flere justeringsmuligheder
  • Åndbarhed i ryggen
  • Sidder højere for at mindske vibrationer fra stødene.
  • Har mange små lommer på front
  • Har ikke noget hoftebånd 

I modsætning til en vandrerygsæk, er der ikke noget hoftebælte på en løberygsæk og al vægt ligger på overkroppen og især skuldrene. Et hoftebælte vil ikke kunne blive sidde fast på hoften under den hoppende løbebevægelse og vil efter kort tid end over hoften og presse vesten op om ørerne.
De fleste - eller i hvert fald de bedste - sidder dog så stramt om kroppen, nærmest som et ekstra stykke tøj og fordeler således vægten jævnt over hele overkroppen. 

Find den rigtige løberygsæk
Man skal være opmærksom på især to ting når man skal finde den rigtig løsning:

  1. Størrelsen på rumindholdet
  2. Størrelsen på pasformen

Herudover kommer overvejelser vedr. vandtæthed, antal og placering af lommer, vægt mm.


1) Rumindholdet:

Modelnavnet angiver ofte det samlede rumindhold på hele rygsækken; flasker, alle lommer også dem uden lynlås, rum på ryggen osv. Overvej nøje hvad dit behov er og hvor meget plads du skal bruge. Er det kun til løb? Skal du have grej med til overnatning?
En væskeblære vil eks. ofte være overkill til løb med mindre man skal på længere ture og derfor være selvforsynende med vand. På de fleste træningsture herhjemme vil man ofte komme forbi vand undervejs, hvor det er muligt at genfylde sine 500ml flasker. Og er det på race day, vil der være depoter undervejs på langt de fleste løb.
Derfor er det også vigtigt at vælge en vest med så lille et rumindhold som muligt - ellers kommer man bare til at fylde for meget i.


Lommer og rum skal være placeret så de passer med dit behov undervejs. Ønsker du eks. adgang til din telefon eller kamera uden at skulle tage rygsækken af, så er en lynlåslomme foran en god ide. Det samme er adgang til noget af sin energi.

2) Pasformen:

Det allervigtigste i forholde til den rette løberygsæk er, at den sidder godt. Derfor er det helt afgørende af man køber rygsækken i en fysisk butik og prøver den på.
Vil man have den bedste løsning anbefaler vi altid en løberygsæk der er inddelt i størrelser: XS / S / M / L / XL. Selvfølgelig for at højne muligheden for at få den til at sidde helt optimalt på hver enkelte kunde. Nogle af de billigere udgaver kommer kun i ONE SIZE og det giver sig selv, at man aldrig vil kunne favne en XS person og en XL person i samme produkt. De sidstnævnte fungerer fint som eks. cyklerpendler rygsæk til og fra arbejde eller til vinterbaderen, der lunter et par km. ned til stranden med ekstra sko og et håndklæde.

Vær opmærksom på følgende i forhold til den korrekte størrelse: drikkeflaskerne på fronten må IKKE sidde ude på siden af brystet, så armene ramme imod mens du løber. Så er rygsækken for lille. Flaskerne skal sidde på fronten af torso. Samtidig må åbningen i rygsækken (de to bånd hvor flaskerne sidder på) ikke nå helt sammen eller for den sags skyld ind over hinanden. Så er rygsækken for stor. 

Det kan være svært at finde en rygsæk der i størrelse passer samme person med dels sommerbeklædning og dels vinterbeklædning. Altså mere eller mindre tøj på. Det kan derfor give mening at have flere forskellige rygsække.

Der findes specielle damerygsække fra eks. Salomon, hvor flaskerne er placeret i forhold til kvindens anatomi. Langt de fleste vælger dog ofte unisex udgaver.

De mange indstillingsmuligheder, som ofte kan virke indviklede, er på sigt enkle at bruge og blot kræver tilpasning de første par gange, så lad dig ikke skræmme. Det er netop detaljerne, der gør at rygsækken kommer til at sidde mest optimalt.

Bonus info:

Hvorfor soft flasker fremfor hårde drikkedunke?
I en hård flaske vil vandet skvulpe efterhåden som der drikkes af den. Det kan være anstrengende at høre på. En soft flaske vil derimod trække sig sammen når du suger vandet ud af den og du undgår lyde. Derudover fylder den selvsagt ikke meget, når vandet er væk og kan så pakkes lægges i en lomme.

OBS: Pak dine ting i vandtætte drybags, hvis din rygsæk ikke er vandtæt.

 

Har man kun brug for plads til en telefon og sin nøgle, kunne disse to bælter være alternativer:

Bæltet Agile250 fra Salomon rummer en softflask på 250ml som følger med. Derudover er der lommer til evt. gels og telefon.

Har man blot brug at medbringe sin telefon og nøgle er løsningen fra Spibelt en mulighed. Den udvider sig efter størrelsen på telefonen og kan derfor bruges til flere forskellige telefoner. Den er vandtæt. 

Råd og vejledning
Posted: November 16, 2020
Categories: Løb
Tags: salomon , løb
Forfatter: Rasmus Baaner