Soveposer - dun eller fiber?

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
Soveposer - dun eller fiber?
Råd og vejledning
06 April 2017

Soveposer - dun eller fiber?

Få en ordentlig nattesøvn i din sovepose, men hvad skal du vælge? En med fiber eller dun?

Én sovepose kan ikke klare det hele

Søvn og hvile er nogle af de ting, der gør en tur eller rejse rigtig god, for er du i søvnunderskud, kan du hverken yde eller nyde optimalt. En sovepose er nødvendig for at holde varmen, og her er du nødt til at gøre dig klart, hvad du har brug for, for én sovepose kan ikke klare det hele. Skal du sove i varme sommernætter på en campingplads i Spanien, eller er du på vej over Indlandsisen i mange frostgrader? Og hvad er i grunden bedst, dun eller fiberfyld?

Kort fortalt er dun dyrest, lettest og fylder mindst, men er vægt og rumfang lige meget, findes der fremragende poser med fiberfyld, som kan klare samme temperaturer.

Dun eller fiber

Hvorfor dun?

Dun er et af naturens små mirakler. Der findes stadig ingen syntetiske produkter, der varmer lige så godt i forhold til vægten, og som er lige så behagelige at bruge. Dun tillader nemlig i høj grad damp fra kroppen at trænge ud igennem soveposen. Det kræver til gengæld, at posen bliver luftet og tørret godt, for dun tåler ikke at være fugtig i længere tid.

En meget våd sovepose af dun, tager lang tid at tørre, og våde dun isolerer dårligt fordi de klasker sammen.  Sørger du for at holde posen tør, kan du imidlertid sagtens bruge en dunsovepose under mere ekstreme forhold.

Dun er ekstremt komprimerbare og har en lang levetid, hvis du passer ordentligt på dem. Dette opvejer i høj grad, at de er dyrere end fiber.

Hvorfor fiber?

Fælles for alle fiberposer er, at de alle tåler fugt, hvilket vil sige, at de er ideelle til brug på kano- eller kajaktur, i regnskov eller andre steder med høj luftfugtighed. Selvom fibrene bliver våde, bevarer de strukturen og spændstigheden, og dermed evnen til at isolere.

Fiberposer kræver ikke så megen vedligeholdelse som dun med henhold til tørring og luftning og er en del billigere. Til gengæld har de også en kortere levetid, og sidst, men måske ikke mindst, er de noget tungere. 

Ligesom dun har de bedst af at blive opbevaret i ukomprimeret stand, hvis de skal bevare spændstigheden.

Haglöfs video om forskellen på dun og fiber

Haglöfs video om hvordan du får mest ud af din sovepose og underlag

Skal du have en ny sovepose eller et underlag?

Kig dig omkring på hovedsiden for soveposer. Du kan også klikke dig videre til udvalgte kategorier her:

Soveposer sommer - dun >

Soveposer sommer - fiber >

Soveposer for- og efterår - dun >

Soveposer for- og efterår - fiber >

Soveposer vinter >

Liggeunderlag >

Børnesoveposer >

Råd og vejledning
Posted: April 06, 2017
Forfatter: Helle B Rohde