Løber jeg hurtigere i carbonsko?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Løber jeg hurtigere i carbonsko?
Råd og vejledning
01 December 2021

Løber jeg hurtigere i carbonsko?

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder




Noget, der tales meget om i disse år i løbeverdenen, er carbonsko, og meget tyder på, at det ikke bare er en døgnflue, men at de er kommet for at blive.

Men men men:

  • Hvorfor carbonsko?
  • Hvad er carbonsko egentlig, og hvad er det, der er så godt ved dem?
  • Er de gode for alle løbere – er der ulemper?
  • Løber du virkelig hurtigere i dem?
  • Hvad med etikken – er det overhovedet i orden?

 

Hvorfor vælge carbonsko?

Du kender måske carbon fra cykelsporten og ved derfor, at det ultralette materiale er optimalt til hurtige racercykler.

Men nu har materialet så også revolutioneret løbemarkedet. Det skete, da Nike i 2017 lancerede sin første carbonsko-model kaldet Vaporfly 4% i forbindelse med marathon-rekordforsøget Breaking2 (et forsøg på at komme under de magiske 2 timer på distancen). Løberen Eliud Kipchoge var da også med tiden 2.00.25 så tæt på at lykkes, som man næsten kan komme. Det skal dog bemærkes, at tiden var uofficiel verdensrekord, da den blev løbet på en formel 1 bane under unaturligt optimale forhold.


Den tid var dog alligevel ret revolutionerende.

Til sammenligning var den officielle verdensrekord på det tidspunkt 2.02.57 – og en forbedring på 2.32 min. for en eliteløber er yderst bemærkelsesværdig og næsten utænkelig ved træning alene, og da producenten samtidig havde proklameret, at skoen skulle give en energibesparelse på 4% var det klart, at der skulle kigges nærmere på den! Var det pga. skoen, at Kipchoge havde løbet så hurtigt – havde han virkelig fået 4% forærende?

Og ja! Senere studier af skoen bekræftede, at skoen faktisk gav en præstationsfremmende effekt! Nærmere betegnet; en forbedret løbeøkonomi på ca. 4%. En god løbeøkonomi er din evne til at holde høj fart i lang tid ved et minimalt energiforbrug. 

Den opnåede energibesparelse er ikke den samme for alle løbere, men man mener, at en energibesparelse på 4% betyder en hurtigere marathontid på ca. 2,7%. Det lyder måske ikke af meget - men det er faktisk en klækkelig forbedring, især når vi taler om løbere, der i forvejen løber så hurtigt, at selv få sekunders forbedring er svært at opnå ad naturlig vej.

Og så skete der ting og sager på løbeskofronten. Nu måtte de andre producenter skynde sig at komme med på vognen – carbon var ikke til at komme udenom!

 

Hvad er carbonsko egentlig, og hvad er det, der er så godt ved dem?

Flere studier tyder på, at det ikke er carbonpladen i sig selv, der giver effekten. Det er den særlige krumning af carbonpladen, der gør forskellen. Samtidig med at det heller ikke er carbonpladen alene, der gør alt arbejdet.

Noget tyder på, at det er kombinationen af den helt rigtigt krummede carbonplade og et ultralet og responsivt skumateriale, som carbonpladen er lagt imellem, og den høje stack height (højde på sålen), der gør udslaget.

Den høje stack height øger ”benlængden,” hvilket alt andet lige burde give en forbedret løbeøkonomi. Den øgede ”benlængde” sammen med det responsive skum øger sandsynligvis også skridtlængden. Energiforbruget mindskes, idet den krummede carbonplade virker som en fjeder, der støder løberen afsted. Godt for løbeøkonomien og energireturneringen.


Siden lanceringen i 2017 er det kun gået én vej med carbon i løbesko: fremad!

Alle løbesko-producenter, der fortsat ønsker at have en sko med i spillet arbejder på højtryk for at finde frem til den mest optimale kombination af responsivt skum og carbon, og mange har da også lanceret deres bud.

Desuden ser vi nu også flere og flere trailsko med indlagte carbonplader.


Se vores udvalg her:

Konkurrencesko til herrer

Konkurrencesko til damer

Noget kunne tyde på, at flere producenter har fundet fidusen, bla. kunne man ved VM halvmarathon her i efteråret 2020 se, at nr. 1 og 2 hos kvinderne og nr. 2 hos herrerne løb i Adidas Adios Pro. 


Kendetegnende for alle producenterne af carbonsko er, at de har lagt carbonpladen imellem to lag af en eller anden form for responsivt skum. Alle har også kurvet carbonpladen i forsøget på at gøre den så optimal som muligt.


Er de gode for alle løbere - er der ulemper?

Det skal dog understreges, at carbonsko absolut ikke er det rigtige valg for alle og heller ikke til alle former for løb.

  • De er dyre pr. km, da de ikke holder så længe som konventionelle løbesko.
  • De er krævende at løbe i og kan give skader, hvis man ikke er trænet. Derfor skal de kun være et supplement til ens andre løbesko (f.eks. kun bruges til konkurrence).
  • De giver kun mening/effekt, hvis du med din løbestil formår at udnytte dem. Er du udpræget hællander, eller løber du ikke aggressivt nok, (fremme på midt-/forfoden med et hurtigt afsæt) er det spild og kan være decideret skadesfremkaldende, da skummet er meget blødt og dermed ikke hensigtsmæssigt for hællanding.

 

 Er carbon løbesko for alle?

Løber du virkelig hurtigere i dem?

Hvad betyder alt dette så for dig?

Der er ingen tvivl om, at hvis du gerne vil optimere på alle parametre for at løbe hurtigt, så kan det være en god idé, at du anskaffer dig et par carbonsko til din næste hurtige tur eller konkurrence! Ligesom eliteløberne, der har sat utallige nye rekorder efter carbonskoens ankomst, er det samme tilfældet for motionsløbere. Og du vil sandsynligvis også opleve gevinsten af den nye teknologi. Det er ikke bare en ny gadget til de mest dedikerede – der er virkelig noget at komme efter!

Husk dog, at er du udpræget hællander uden en dynamisk afvikling i fodleddet, vil en carbonsko nok ikke være det rigtige valg. I butikken guider vi dig naturligvis til det helt optimale valg for dig.


Så er der kilometerprisen
En vigtig ting at nævne, da ”kilometerprisen” på carbonsko generelt er høj, da den responsive effekt af skummet ophører efter 200-400 km. Du kan så lægge oveni at carbon heller ikke er de billigeste til at starte med, så det munder ud i en lidt dyr fornøjelese.  

Se vores udvalg her:

Konkurrencesko til herrer

Konkurrencesko til damer

 Er det en god idé at bruge carbonløbesko?

Hvad med etikken – er det overhovedet i orden?

Siden lanceringen i 2017 er der videreudviklet på teknologien, og forbedringer er kommet til.

Det var da også i en carbonsko med både luftpuder og carbonplade og endda i en helt særlig udgave med hele 3 carbonplader, at Kipchoge i 2019 lavede endnu et rekordforsøg – og uofficielt igen pga. de optimale forhold. Forskellige topeliteløbere afløste hinanden undervejs som paceløbere (fartholdere) og løb i en optimal konstellation for at yde det bedst mulige vindskjold for Kipchoge. Han formåede da også at bryde 2 timers-grænsen med 1.59.40.

Også den officielle verdensrekord satte Kipchoge i 2018 i et par carbonsko. Tiden blev 2.01.39. Altså en forbedring af den tidligere officielle verdensrekord med 1.18 min., hvilket er helt utroligt for en løber, der løber 42 km i et tempo omkring 2.52-2.55 min. pr. kilometer! Allerede i kølvandet på lanceringen i 2017 skabtes en del debat omkring etikken i at optimere så meget på løbeskoen – kunne det sidestilles med en form for doping – mekanisk doping – pga. den markante præstationsforbedrende effekt?

Hvad hvis ikke alle har mulighed for at anskaffe sig skoen – det giver vel ulige vilkår? Det resulterede i, at det internationale atletikforbund, IAAF, lavede et nyt regelsæt, der fra januar 2020 forbød mere end én carbon-, titanium- eller anden lignende plade af et stift materiale samt indførte en max.  stackheight (højde på hælen) på 40 mm. Desuden skulle skoen have været i åbent salg i min. 4 måneder, inden den måtte bruges i konkurrencer. Fra juli 2020 kom så yderligere en stramning, idet der i baneløbskonkurrencer nu kun må bruges sko med en max. stackheight på 25 mm. Så nu optimerer alle producenterne deres carbonsko indenfor disse rammer. 


Talent eller teknologi? 

Der er naturligvis meget delte meninger omkring etikken i den nye teknologi i skoene. Man kan argumentere for, at det jo ikke er løberens eget talent og træningsindsats, der afspejles i de nye rekorder – men derimod løberens evne til at udnytte skoens egenskaber. Desuden kunne man frygte, at det hermed mere bliver et spørgsmål om, hvilket brand der vinder, i stedet for hvilken løber, der vinder.

Omvendt kan man sige, at det er en naturlig teknologisk udvikling, og så længe skoen opfylder de fastsatte regler, og alle har adgang til de samme muligheder, er det etisk i orden. Desuden er de fleste løbesko-producenter kommet med på carbon-holdet, og det giver dig som løber langt flere muligheder at vælge imellem og en langt mere fair konkurrence. Under alle omstændigheder bliver det spændende at se, hvad der sker i de kommende år på den front.

Faktum er i hvert fald, at der ses markante resultatforbedringer ved løb i carbonsko over en bred kam fra elite til subelite til motionister.

 

Rigtig god tur!

 

Relevante links:

https://www.eventyrsport.dk/lob.html

https://www.eventyrsport.dk/artikler/article/skal-jeg-droppe-at-taenke-pa-drop/

https://www.eventyrsport.dk/artikler/article/forfodslob-for-og-imod/

 

Råd og vejledning
Posted: December 01, 2021
Categories: Løb
Forfatter: Eventyrsport Blogger