Klædt på til ski

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Klædt på til ski
Råd og vejledning
03 September 2014

Klædt på til ski

Lag-på-lag princippet er en gennemprøvet metode til fantastisk kropskomfort når du er på ski. Læs her hvordan det fungerer.

Ønsker du at optimal komfort når du er på ski eller på anden måde ude i kulden, er lag-på-lag princippet den mest effektive måde at klæde sig på. Så kan du hurtigt justere på lagene i forhold til dit aktivitetsniveau og når vejret skifter. Læs her hvordan 3-lags-princippet fungerer.

Hvert lag har sin funktion

  • Basislaget, som sidder direkte på kroppen, skal transportere sved væk
  • Mellemlaget fungerer som isolering, så du holder varmen  
  • Yderlaget beskytter mod sne, regn og vind

    Basislaget: svedtransporterende

    Basislaget skal transportere fugt og sved væk fra kroppen og hjælpe dig med at regulere temperaturen. Derfor er det vigtigt at det sidder tæt på kroppen og ikke gnaver eller genererer.

    Mange har glæde af basislag i merinould, som isolerer mod både varme og kulde, også selvom ulden er fugtig. 'Klør det ikke?' kunne du måske tænker, men det gør det faktisk ikke for de fleste. Merinould er desuden naturligt antibakterielt og kan bruges i dagevis, uden at det begynder at lugte.

    Basislag dækker over flere ting, såsom T-shirts med korte- eller lange ærmer, BH'er, trusser, lange underbukser og så videre. Pasformen kan være meget kropsnært eller mere løst.

    Du kan for eksempel finde basislag i Icebreaker basislag kategorien, hvor tykkelserne på Merinoen ligger på 200 og 260 gram/m², eller Icebreaker undertøj, hvor tykkelserne ligge på 150 og 200 gram/m².

    Mellemlaget: Isolering

    Mellemlaget sørger for at du kan holde varmen. Det må gerne bestå af flere lag, da det giver mulighed for at regulere tykkelsen af isoleringen ved skift i klimaet. Bliver det for varmt kan du tage et lag af, og omvendt kan du tage et lag på, hvis temperaturen falder.

    Naturlige fibre såsom uld og gåsedun er fremragende til at isolere. Trøjer i merinould er bløde og lækre, og så krøller de ikke. I meget kolde og tørre omgivelser, kan du også bruge mellemlag med gåsedun. Dunene har et enestående varme-til-vægt-forhold og er meget komprimerbare. Ulempen er at dunene mister isoleringsevnen, hvis de bliver våde.

    Mellemlaget kan være en fleece med Polartec® eller Polartech® Thermal Pro®, trøjer med realfleece fra Icebreaker, eller trøjer i Merinould, som du blandt andet kan finde i Icebreaker mellemlag. Her ligger tykkelserne på ulden på 200, 260 og 320 gram/m².

    Sørg for at mellemlaget kan ånde, er let og ikke føles klodset, når du har det på sammen med de andre lag.

    Yderlaget: beskyttelse mod sne, regn og vind

    Yderlaget beskytter dig mod nedbør og blæst. Det kan spænde fra dyre alpine jakker til simple vindjakker. I sagens natur er det vigtigt, at skallaget (som det også kaldes) er åndbart og vind- og vandtæt, ellers giver 3-lags-princippet ikke den store mening.

    Laget forhindrer vand og vind i at trænge ind til de andre lag. Sker det, bliver du nedkølet og vil hurtigt føle dig klam. Er det ikke åndbart, kondenserer sveden på lagets inderside, og så er du lige vidt.

    Pasform er en anden overvejelse. Det må ikke gå på kompromis med bevægelsesfriheden.

    Find kombinationen, der passer til dig og aktiviteten

    Hvilke tykkelser der er mest egnet til dine lag, afhænger af din indre termostat, dit aktivitetsniveau og vejrforholdene. Er du af typen der kampsveder, kan det være en idé at bruge et syntetisk inderlag, da merinonuld ikke altid får transporteret sveden væk hurtigt nok. Du kan imidlertid stadig bruge et isolerende lag af uld ovenpå på det syntetiske lag.

    3-lags princippet kan kombineres som du lyster.

    Råd og vejledning
    Posted: September 03, 2014
    Forfatter: Eventyrsport Blogger