Hvad betyder lumen for din lygte eller pandelampe?

< Forrige artikel Næste artikel >
Hvad betyder lumen for din lygte eller pandelampe?
Råd og vejledning
15 December 2020

Hvad betyder lumen for din lygte eller pandelampe?

Hvis du er på udkig efter en ny lygte eller pandelampe, så er du sikkert stødt på ordet ”lumen”. Men hvad er lumen egentlig, og hvor mange lumen har du brug for? Læs med her, hvor vi giver dig svarene.

Hvad er lumen?

Betegnelsen ”Lumen” er en måleenhed, der dækker over den totale mængde af synligt lys, der udsendes af en lyskilde. Sagt med andre ord: lumen angiver, hvor kraftigt et lys fra en lyskilde afgiver. Jo højere lumen jo kraftigere lys. Herunder kan du se, hvilken forskel en højere lumen i din lygte eller pandelampe gør. 

LumenBrug
> 1 Dette lys skal bruges til at finde rundt i et meget mørkt rum.
1-10Nok til at se nøglehullet på en bil, hus eller andet.
10-30Svarer til samme lysstyrke som en gammeldags glødepære.
30-100Kraftig lygte, der kan bruges til at navigere i mørke.
100-300Endnu kraftigere lygte. 100-300 Lumen svarer til hvad en normal lysdiode kan oplyse.
300-1000Meget kraftigt lys. Denne lysmængde kan fuldt oplyse et rum. Det vil svare til en normal glødepære på 40-60 Watt.
1000+Ekstrem kraftigt lys. En billygte på langt lys giver mellem 700-3500 Lumen, per lygte.


Hvad er dit lumen-behov?

Nu skulle du gerne have en god ide om hvad lumen er, men hvilken skal du lygte eller pandelampe skal du så gå efter? For det første gælder det om at blive helt skarp på dit behov – er det til en backpackerrejse eller til løb i en mørk skov? Oversigten ovenfor giver måske en generel forståelse af, hvor meget lys lyskilder med forskellige lumen afgiver. Nedenfor får du en helt enkel oversigt over, hvordan du vælger den rigtige lygte til dig.

Lumen
>100
Fin til at blive set med på en løbetur
300-400Fin backpacker-lampe. Kan bruges til at læse med og orientere sig på kort afstand. Fin til løbeture i mørke på brede, jævne stier.
400-1000Fin til vandring i mørke. Hvis den kan nedjusteres, også fin til læsning.
1000-2000 Primært til mountainbike, orienteringsløb og andre situationer, hvor meget kraftigt lys er en nødvendighed når man skal orientere sig på et stort område ofte i høj fart.


Husk at de fleste pandelamper kan justeres i styrke og ofte også spredning, så de både kan bruges til vandreture og til godnatlæsning i teltet

Råd og vejledning
Posted: December 15, 2020
Forfatter: Mads Nedergaard Larsen