Guiden til din næste sovepose - alt du skal vide

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Guiden til din næste sovepose - alt du skal vide
Råd og vejledning
13 October 2020

Guiden til din næste sovepose - alt du skal vide

En god sovepose er nok et af de stykker grej, du kommer til at holde allermest af.
Der er bare ikke noget bedre end at krybe ned i den varme pose, se på bålet som knitrer og vågne op til fuglesang og føle: Hjemme godt, ude bedst. 

Inden du kan få din skønhedssøvn, er der en hel del faktorer og funktioner at holde styr på: Dun eller fiber? Hvad skal komforttemperature være? Og hvor vigtig er pakstørrelsen? Der er et enormt stort udvalg af soveposer, men hvordan finder du den rigtige sovepose?

Få svaret her og bliv klogere på hele sovepose-universet, så du kan få fingrene i lige præcis den pose, der passer dig. 

Go’ tur og go' nats søvn.

SÆSON OG TEMPERATUR

Guide-til-din-n_ste-sovepose_SleepingBag_Exosphere_SideShot_3_Stefan-Neuhauser_21_2

Noget af det første, du skal overveje, er: Hvor og hvornår skal du bruge soveposen? Her tænker vi på sæson og land. Der er stor forskel på, om du skal være i de danske skove en lun sommernat, eller om du skal en tur til Nordsverige i vintermånederne. Derfor giver det rigtig god mening, at du starter din søgen ved at se på komforttemperaturen. 

Komforttemperatur

Komforttemperatur er den temperatur, hvor et menneske bliver vurderet til at være komfortabel. Der vil være angivet to tal, da mænd og kvinders komforttemperatur er forskellig. 

Du kan for eksempel møde en beskrivelse, hvor der står, at "komforttemperaturen ligger på -13/-21°C for hhv. kvinder og mænd". Tallet angiver, hvor koldt det skal være, før du begynder at fryse. 
Det skal så lige siges, at det selvfølgelig altid er individuelt, alt efter om du er en frossenpind eller en radiator. Så tænk over, om du af natur er meget varm eller kold. 

Er du lidt usikker på, hvor koldt eller varmt det bliver, når du skal på tur? Bare rolig. Du kan enten vælge en sovepose, der kan tåle lidt mere kulde, end du forventer, og så bare åbne lidt op for soveposen, hvis du skulle få det for varmt. Eller du kan vælge at klæde dig lidt varmere på. Brug evt. langt undertøj af merinould, da det både hjælper med at varme og samtidig lader din krop ånde, så du ikke kommer til at svede. 

Vil du dykke mere ned i det med komforttemperatur, og hvordan soveposen holder dig varm, kan du læse vores artikel: ”Komforttemperatur | Valg af sovepose”. Her kan du bl.a. læse om EN 13537, som er den europæiske standard, for at vurdere temperaturen på soveposer. 

3-sæsons-sovepose

Nu tænker du måske: Men hvad så med en 3-sæsons-sovepose, kan jeg ikke bare købe den, og så er jeg godt dækket ind ligegyldig temperatur?

Det kommer igen an på, hvornår du skal bruge den. Vi vil altid anbefale, at du vælger en sovepose ud fra temperatur og overvejer dine øvrige behov for at få den bedst mulige oplevelse. Men er det din første sovepose, så kan en 3-sæsons-sovepose være et fint valg til forår-, sommer- og efterårsbrug. Den vil ikke være varm nok til vinterbrug, og måske vil den være lidt for varm på en sommernat.  

På vores webshop har vi delt soveposerne ind i tre kategorier: Sommerfor- og efterår og vinter, på den måde kan du hurtigt få indsnævret feltet af mulige soveposer. 

VÆGT OG PAKSTØRRELSE

Guide-til-din-n_ste-sovepose_0001_SleepingBag_AstroPro800_SideShot_4_Stefan_Schlumpf_2

En anden faktor, du skal overveje, er hvordan du transporterer soveposen, når du er på tur. 

Det er klart, at hvis du skal have soveposen på ryggen, vil det optimale være at gå efter en letvægtssovepose, så du har mindst mulig vægt at slæbe rundt på.
Er du derimod i bil, har vægten knap så stor betydning. Det kan dog alligevel give mening med en letvægtssovepose, da de oftest også er dem, der har den mindste pakstørrelse, altså fylder mindst. Det er en fordel, hvis I er en hel familie, der skal afsted, og der skal være plads til så meget som muligt i bilen. 

Har vægt og pakstørrelse ingen betydning for dig, kan du oftest slippe afsted med en lidt billigere sovepose.  

DUN ELLER FIBERFYLD

Dun

Når det kommer til soveposens fyld, skal du overveje, om det skal være dun- eller fiberfyld. Udover at de har hver deres egenskaber, så har fyldet nok den største betydning for prisen, vægten, fylde, og temperaturen. 

FAKTA OM DUN
Blandingsforhold og fyldkraft

Vælger du en sovepose med dunfyld, vil du støde ind i begreberne blandingsforhold og fyldkraft (eller fill power). Blandingsforholdet fortæller, hvor meget dun der er i forhold til småfjer. De billigste vil typisk ligge omkring 80/20, (80 % dun og 20 % småfjer) hvorimod den dyreste er 95/5. 

Fyldkraften angiver, hvor gode dunene er til at isolere i forhold til fylde og vægt. 

Jo højere tallet er, jo bedre isolering. 
Som udgangspunkt kan man dele det ind i tre grupper:

  • 0 – 450      : Under middel
  • 500 – 600  : God
  • 600 +         : Bedst

PASFORM OG STØRRELSE

Guide-til-din-n_ste-sovepose_SeaToSummit-Ascent-Altitude-SleepingBag-ColinRex-USA_01

Hvis du ikke allerede er blevet helt rundtosset af de ting, vi har gennemgået, så kommer der lige lidt mere; nemlig pasform og størrelse. Det kan måske lyde mærkeligt, at en sovepose har en pasform, men det har den faktisk. De tre mest almindelige former er:

Mumie er den mest udbredte. Soveposen er bred ved skulderne og small om fødderne. Dette er en fordel, da der er mindre luft som du skal opvarme, og den fylder mindre i pakningen. 

Æg giver dig lidt mere bevægelsesfrihed, så hvis er typen, der holder af at ligge i kreative formationer eller vender og drejer dig, når du sover, så er ægget et super alternativ til mumien. Denne lukker ligesom mumien, også tæt omkring fødder og hals, for at regulere temperaturen bedre. 

Tæppe er den rektangulære sovepose. Den er rummelig og giver derfor ekstra komfort, hvis du godt kan lide at bevæge dig i soveposen. Til gengæld er der mere luft, der skal opvarmes. Oftest kan lynlåsen, på denne model, lynes op hele vejen rundt, så soveposen kan bruges som tæppe.  Det er også den sovepose, der fylder mest og nok også en, du ville bruge på mere hygge-ture.


Soveposens længde

Det er vigtigt, at du får den rigtige længde på din sovepose. Er den for kort, så tæerne støder helt op til enden af posen, så ender isoleringen med at blive klemt sammen, og du vil komme til at fryse. Bliver den til gængæld for lang, får du for meget luft, som du skal varme op, og der kan gå lang tid før posen bliver dejlig varm. 

Den anbefalede længde, er din fulde kropslængde +/- et par centimeter. De fleste soveposer kommer i flere længder, så når du har bestemt dig for en model, kan du finde den helt rigtige længde til dig. 

LYNLÅSEN

Guide-til-din-n_ste-sovepose_0004_SNU-5_-9_bossanovared_zipper-detail

Du kan få soveposer, hvor der er lynlås i både højre og venstre side. Vil du have en sovepose, der kun har lynlås i den ene side, kan det være en god idé at have lynlåsen i modsatte side af din dominerende hånd. Det er som regel lettere for f.eks. en højrehåndet at åbne soveposen, hvis lynlåsen sidder i venstre side.  

Et lille lynlåstip: Er du afsted sammen med din partner og skal det være lidt ekstra hyggeligt, så kan man lyne en venstre og højre lynlås sammen på poserne, og få én stor sovepose. Så sige vi ikke mere. 

YDER- OG INDERMATERIALE

Guide-til-din-n_ste-sovepose_0005_Basecamp_R_250244_13_

Typisk er inder- og ydermateriale enten lavet af nylon (polyamid), polyester eller bomuld.

Bomuld bliver kun brugt til de store tunge campingsoveposer. De er dejlig bløde at sove i, men de fylder meget, vejer meget og er længe om at tørre, hvis de bliver våde.  

Nylon og polyester er begge et syntetisk letvægtsmateriale, som er let at vedligeholde. 

Forskellen på de to er, at nylon er lidt mere slidstærk og lidt lettere end polyester. Er vægten en vigtig faktor, hvor selv 10g gør en forskel, så vil vi anbefale nylon. 

Du kan også støde på, at der står, at stoffet er ripstop. Det fortæller om måden, stoffet er vævet på, hvor hvert tiende tråd er tykkere end de øvrige, og dermed fungerer som et slags sikkerhedsnet. Hvis der skulle komme en rift i posen, så forhindre ripstop altså riften i at blive større (til et vist punkt), og dermed falder fyldet ikke ud af posen.   

EKSTRA FUNKTIONER

Guide-til-din-n_ste-sovepose_0006_ES-OUT_Sept2022_JonasOutside-14

Som du nok har fundet ud af, er der mange ting at tage stilling til og overveje, før du køber en sovepose. Derudover fås de i et vælg af farver og med forskellige ekstra funktioner. 

Dem får du nogle af her:  


Hætte med snører: Du kan lukke soveposen til rundt om ansigtet og holde varmen inde i soveposen. 

Varme-krave: Forhindrer den dyrebare varme i at suse ovenud af posen.

Fodboks: Giver mere plads til fødderne, når du ligger på ryggen. Samtidig isolerer det bedre, da du undgår at tæerne presses mod posen, som så vil presse fyldet sammen og således danne kuldebroer. 

2-vejs lynlås: Bliver det for varmt, kan du lukke op nedefra og lade posen stå på klem.

Inderlomme: Her kan du have plads til f.eks. værdigenstande, læbepomade, vækkeur, ørepropper eller andre småting.

Lynlås med hagebeskytter: Som navnet angiver, så beskytter det mod, at du kommer til at lyne op i din hage.
 

OPBEVARING OG VEDLIGEHOLDELSE

Guide-til-din-n_ste-sovepose_0007_ES-OUT_Sept2022_JonasOutside-19

Når du har fundet den helt rigtige sovepose, er det vigtigt, at du passer godt på den, så soveposen bevarer sine gode egenskaber. 

Når du ikke er på tur, skal du opbevare din sovepose korrekt. Det bedste vil være, at du har den hængende et sted, så den kan ånde. Du kan også opbevare den i en opbevaringspose. Det vigtigste er egentlig, at den ikke ligger pakket i en kompressionspose, når du ikke har den med på tur. 

 Angående vedligeholdelse af soveposen skal du vaske den så lidt som muligt, da den mister nogle af sine isolerende egenskaber hver gang den vaskes. Når den skal vaskes, er det meget vigtigt, du følger vaskeanvisningen. Du kan læse flere gode råd i artiklen ”Vask af soveposer”

Du kan med fordel købe en lagenpose, som du sover i inde i soveposen. På den måde skåner du soveposen og lagenposen er nemmere at vaske.   

Nu skulle du gerne føle dig klar til at indlede jagten på din næste sovepose. Har du stadig spørgsmål, er du selvfølgelig altid velkommen i en af vores butikker. Her kan vores dygtige medarbejdere hjælpe dig med de sidste spørgsmål, så du kan være helt sikker på at komme hjem med den sovepose, der passer til dine behov. 

Råd og vejledning
Posted: October 13, 2020
Forfatter: Signe Skov