Guide: Bliv set i mørket

< Forrige artikel Næste artikel >
Guide: Bliv set i mørket
Råd og vejledning
01 December 2022

Guide: Bliv set i mørket

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Martin Termansen

Bjergbestiger, vandrer og orienteringsløber. Eventyret er vigtigere end grejet... men grejet er også vigtigt.Det kan være rigtigt farligt at bevæge sig rundt på landevejen uden at kunne blive set af bilisterne. Se denne guide som et lys i mørket mod en mere sikker færdsel på landevejen og i naturen, uanset om du er vandrer, løber eller bare på vej til og fra arbejde.

 

I denne artikel tager vi dig igennem fire steps til sikker færdsel i de mørke vintermåneder:

  • Kombiner lys og reflekser.
  • Sørg for at lys og reflekser kan ses fra alle vinkler.
  • Placer nogle reflekser lavt på kroppen.
  • Husk Hi Viz-farver om dagen.

Lys eller reflekser?

Bliv_set_i_moerket_2

Er det vigtigt, om du bærer reflekser eller lys, næste gang du skal ud i trafikken? Det korte svar er ”Ja!”. Det længere svar følger her. Reflekstøj og -veste er rigtigt smarte, fordi de kaster lyset tilbage, når f.eks. en billygte rammer dig med sit lys. Reflekserne er heller ikke afhængige af batterier, som pludseligt kan løbe tør på turen.

Men støder du ind i en cykel uden stærkt lys eller en anden løber eller vandrer uden en pandelampe, ja, så hjælper reflekser dig altså ikke meget. Det er derfor vigtigt både at have lys for- og bagtil, hvis du vil være sikker på at blive set. Lyset må gerne være blinkende, så du får lidt ekstra opmærksomhed. Og vælger du en pandelampe, har du jo den fordel, at den hjælper dig med at se, hvor du træder.

En refleks på ryggen hjælper ikke, hvis bilen kommer kørende forfra

En klassisk fejl er at tro, at refleksbåndet om den ene arm er nok til, at du sikkert kan bevæge dig rundt i trafikken. Men det er altså vigtigt, at du overvejer, om du er dækket ind 360 grader, så en bilist altid kan få øje på dig uanset vinklen. En af de mest effektive metoder til at sørge for at blive set er en refleksvest. Den store reflekterende overflade går hele vejen rundt om kroppen, så du er synlig fra alle sider. Alternativt kan du vælge at bære refleksbånd på begge arme eller ben, eller bære et pandebånd eller hue med refleks i.

Placer reflekser lavt

Bliv_set_i_moerket_1

En billist opdager dig otte sekunder tidligere, hvis du bærer en refleks, og endnu tidligere, hvis du bærer lys. Så lys og reflekser er begge vigtige i trafikken. Men for at bilerne skal kunne opdage dig så tidligt som muligt, er det vigtigt at huske på, bilers nærlys er vinklet skråt ned i jorden. Derfor rammer lyset også dine ben, før det rammer dine arme. Bær derfor hellere refleksbåndene på benene frem for på armene - så giver du lige bilisterne lidt længere tid til at opdage dig i.

Reflekser syet ind i tøjet

I meget løbe- og vintertøj er logoer trykt eller syet i et reflekterende materiale. Nogle tøjproducenter gør på udvalgte steder også brug af reflekterende tråd blandet med stoffets øvrige materiale, så refleksen er helt usynlig, indtil du lyser på den. Det er umiddelbart ret smart. Men det er ret vigtigt at være opmærksom på, at udover at refleksen er mere diskret om dagen, så har den heller ikke nær samme effekt om natten som godt reflekstøj. Reflekslogoer og lignende må altså kun ses som et supplement til refleksbånd, -veste og lys – men dog et smart supplement. Lys evt. på logoet med din telefon, næste gang du handler i Eventyrsport, og se for dig selv.

På med pangfarverne

Det er ingen hemmelighed, at en overskyet vinterdag i Danmark faktisk kan være temmelig mørk og grå. Det er derfor vigtigt, at du også om dagen tænker lidt over, om du er let nok at se i trafikken. Her er det en rigtigt god ide, at noget af vintertøjet er i pangfarver. Eller, som det også hedder, hi viz-farver. En hi viz-farve er typisk mere skarp for øjet at se på, f.eks. stærk gul, grøn eller orange. Hi viz er nemlig en type af farver, som øjets nethinde er særligt følsom over for, og som dermed bedst sikrer, at du bliver set i myldretidstrafikken.

Og husk så lige, at skal du i skoven med andre løbere eller vandrere, kan refleksvesten faktisk være mere generende end smart. Har dine medløbere pandelamper på, vil dit reflekstøj kunne lyse så kraftigt tilbage, at det vil kunne ødelægge deres nattesyn og være generende for dem. Så her er reflekstøj ikke lige så nødvendigt, men husk i stedet en pandelampe og et rødt lys i nakken eller på ryggen.

Kom ud i det danske vintermørke - og kom sikkert hjem igen

Den danske natur er helt fantastisk - året rundt. Så husk at komme ud, og nyd den mørke tid, med alt hvad den indebærer af nøgne træer, blæst i håret og en fantastisk stjernehimmel. Bare husk reflekser, lys og pangfarver, så skal du også nok komme glad og sikkert hjem i varmen igen.

Råd og vejledning
Posted: December 01, 2022
Categories: Løb
Tags: løb
Forfatter: Eventyrsport Blogger