Hvad er Gore-Tex®?

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvad er Gore-Tex®?
Råd og vejledning
11 February 2014

Hvad er Gore-Tex®?

Læs om de forskellige typer Gore-Tex® membraner, vedligeholdelse, vask og reparation. Gore-Tex® er næsten umulig at komme udenom, når man vil have åndbar outdoor-beklædning, der samtidig er vandtæt. Læs her om de forskellige typer membraner, vedligeholdelse, vask og reparation.

Historien om Gore-Tex® - kort fortalt

Gore-Tex® blev udviklet af Bob Gore i 1969. Samme år leverede han eksempelvis letvægts-kabler til Apollo 11, der landede på månen med Edwin “Buzz” Aldrin Jr. og Neil Armstrong ombord. Ved at strække isoleringen man brugte på kablerne, udviklede han ePFTE - ekspanderet polytetrafluorethylen, som viste sig at have nogle specielle egenskaber, der kunne bruges i stor stil i industrien. Årene gik og man fandt ud af, at materialet også kunne bruges i tøj. Så i 1976 blev den første regntøjskollektion med Gore-Tex® lanceret under sloganet “possibly the most versatile piece of clothing you’ll ever wear”. Siden er Gore-Tex ® brugt i handsker, huer, tøj og fodtøj.


Det første regntøj med Gore-Tex®. 1976.

Hvad er Gore-Tex®?

Det er en vindtæt og vandafvisende membran, der tillader vanddamp fra kroppen, at blive transporteret ud til omgivelserne.


Et fintmasket net eksporterer fugt ud igennem tøjet.

Hvordan virker Gore-Tex®?

Membranen fungerer ved, at der er forskel på klimaet på inder- og ydersiden, så når du sveder på indersiden, diffunderer fugten ud - hvis der vel at mærke er mindre fugtigt på ydersiden. Det betyder, at det er vigtigt at imprægnere sin Gore-Tex ® beklædning godt, hvis åndbarheden skal fungere optimalt. Vandsøjletrykket er minimum 28.000 mm.

Fyldt med virkelig mange huller

En Gore-Tex ®-membran er fyldt med en masse bittesmå huller, som er 20.000 gange mindre end en vanddråbe. Hullerne er for små til at vand og vind kan trænge igennem. Til gengæld er de store nok til, at damp fra din krop, kan transporteres væk og ud i omgivelserne. Dermed holder du dig tør. 


Membran-typer

Er Gore-Tex ®-membranen lamineret sammen med yderstoffet, kaldes det en 2-lags Gore-Tex ®. Det betyder, at foret sidder løst for sig selv, hvilket giver øget komfort.Sidder Gore-Tex®-membranen mellem 2 lag stof, kaldes det 3-lags Gore-Tex ®. De tre lag er sat sammen som ét lag - altså både sammen med det ydre stof og den indvendige foring. Når der ingen bevægelse er mellem lagene, mindskes slidtagen og holdbarheden forbedres. 

Det er samme konstruktion, som 3-lags Gore-Tex ®, men “sandwichen” hænger mellem et yder- og inderlag. Det giver konstruktørerne større frihed til at lave detaljer i de forskellige designs.

Hvad skal jeg vælge?

Det afhænger af dit aktivitetsniveau. 

 • Gore-Tex ® til dagligdags brug

 • Gore-Tex ® Active Shell til højt aktivitetsniveau

 • Gore-Tex ® Pro Shell til ekstremt brug

  Kan jeg holde varmen med Gore-Tex®? 

  Gore-Tex ®-membranen er vindtæt, så på den måde blokerer den for kold luft og vind, men i sig selv, har den ikke nogen særlige isolerende egenskaber. Derfor skal du iføre dig et eller flere ekstra lag tøj under dit overtøj, for at sikre at du holder varmen.

  Er Gore-Tex® altid godt?

  Et produkt uden GORE-TEX ® kan sagtens være mere åndbart end et med. Til gengæld opnår du ikke samme vind- og vandtæthed. Der er altså tale om et kompromis.

  Hvad med vask?

  Følg altid vaskeanvisningen.

  Hvor ofte skal jeg vaske det?

  Vask det når det er beskidt, lugter af mados eller røg fra lejrbålet. Vask og tørring bevirker, at Gore-Tex ®-membranen bliver ved med at fungere.

  Mit Gore-Tex® et beskadiget. Hvad gør jeg?

  For at beholde den vind- og vandafvisende effekt, skal skaden repareres hos en autoriseret Gore-Tex ®-skrædder, der kan garantere, at du får en intakt membran retur. En almindelig synål kan nemlig ikke klare opgaven. Kig derfor ind i én af vores butikker og få hjælp. 

  Hvilke mærker har Gore-Tex® har hos Eventyrsport?

  Blandt andet HanwagMerrellSalomonHaglöfsThe North Face og mange flere. Kig efter produkter med GTX (Gore-Tex ®).

  Video fra Gore-Tex® med demonstration af åndbarheden

  Find alt med Gore-Tex® på Eventyrsports webshop

  Følg linksene herunder og find produkter med Gore-Tex®. Er produktet med Gore-Tex®, er det ofte forkortet til GTX i overskriften. Det er også oplyst i beskrivelsen af produktet. 

  Vandrestøvler >

  Vinterstøvler >

  Hverdagsstøvler >

  Vandresko >

  Løbesko >

  Hverdagssko >

  Jakker >

  Regntøj >


  Råd og vejledning
  Posted: February 11, 2014
  Categories: Materialer
  Forfatter: Eventyrsport Blogger