Førstehjælp ved bi- og hvepsestik

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Førstehjælp ved bi- og hvepsestik
Råd og vejledning
02 August 2018

Førstehjælp ved bi- og hvepsestik

Det er de færreste dyr på et par centimeter, der kan bringe samme frygt og panik op i de fleste, som bien og hvepsen kan. Og med god grund. Et stik kan være rigtigt ubehageligt, og er man allergisk, kan det ligefrem være farligt.

Bier og hvepse - pest eller kolera?

Bzzzz! Uanset om det er en bi eller hveps, der nærmer sig med sin karakteristiske summen, har de færreste af os lyst til at stifte nærmere bekendtskab med det summende insekt. Både bier og hvepse kan stikke og sprøjter gift ind under huden, hvilket kan være temmelig smertefuldt.

Bier er i udgangspunktet fredelige og skal provokeres meget for, at de stikker. Stikker de først, sprøjter de dog langt mere gift ind i huden end hvepsen. Til gengæld har biens brod modhager og falder af og bliver siddende i huden. Bien kan altså aldrig stikke mere end en gang, og den manglende brod betyder, at bien ikke kan overleve efter at have stukket sit offer.

Hvepsens stik er som regel mindre smertefuldt, bl.a. pga. den reducerede mængde gift, men dens mere aggressive temperament gør ikke oplevelsen mindre ubehagelig. Hvepsebrodden har langt færre modhager, og bliver altså sjældent siddende i huden. Det betyder, at hvepsen har muligheden for at stikke mange gange i træk. Sammenlignet med bistik, er hvepsestik de mest hyppige, da hvepsen tiltrækkes af kød og sukkerholdigt mad og affald og derfor ofte kommer tættere på os mennesker.

Hvordan kender jeg forskel på bier og hvepse?

Bien er tykkere og mere buttet end hvepsen. Bagkroppen er afrundet, og den har svage brune og gule striber.

Hvepsen er mere glat og uden hår, og har en smal talje midt på. Bagkroppen er spids, og striberne er mere markante.

Førstehjælp ved stik

Ved stik, uanset hvilken af de to typer, er det vigtigt at søge væk fra insekterne, så du ikke stikkes igen. Bier færdes ofte i sværme, og hvepse har som nævnt mulighed for at stikke flere gange i træk.

Ved bistik fjernes brodden fra stikket. Giftblæren, som pumper giften fra insektets bagkrop ned gennem brodden, bliver ved bistik siddende i forlængelse af brodden. Små muskler presser fortsat omkring blæren, selvom bien for længst er forduftet. Jo hurtigere brodden fjernes, des mindre gift risikerer du altså at blive udsat for. Ideelt benyttes en pincet til at fjerne hele brodden. Er det svært at få fat i den, kan du starte med blot at fjerne selve giftblæren ved at skrabe huden med en kniv, et kreditkort e.l.

Hvis du har en giftsuger, så brug den ved at placere den over biddet og træk så opad i dens stempel, så giften suges ud.

Rens til sidst stikket og dæk det af med et plaster.

Stikket vil i nogle dage, pga. giften, give smerte, rødme og hævelse hos alle, uanset om du er allergisk eller ej. Hvis hævelsen tiltager i stedet for at aftage, bør du søge læge.

For at dæmpe hævelsen fra stikket kan området køles ned med en ispose pakket ind i f.eks. et håndklæde. Det hæmmer også spredning af giften til andre områder af kroppen.

Gør stikket meget ondt, kan du eventuelt tage let smertestillende medicin, og ved stærk kløe vil det kunne hjælpe at tage antihistaminer.

Hveps

Er jeg mon allergisk over for bier eller hvepse?

Insektallergi er ikke medfødt og går sjældent i arv. Det kan opstå hos alle - uden undtagelse - og gør det ofte først, når du er blevet stukket et par gange.

Allergien opstår, fordi kroppen helt irrationelt begynder at opfatte nogle ellers ufarlige proteiner i insektgiften som en potentiel trussel. Kroppen bliver altså overfølsom over for giften og vil ved insektstik påbegynde en overdrevet reaktion for at beskytte sig. Graden af allergi kan være forskellig – lige fra en øget lokal irritation til at hele kroppen går i såkaldt chok.

Let insektgiftallergi viser sig som kløende udslæt og hævelser. Ved mere alvorlig allergi kan der forekomme vejrtrækningsbesvær, opkast, trykken for brystet, svimmelhed og eventuelt besvimelse.

Forekommer der tegn på en svær allergisk reaktion efter et insektstik, er det vigtigt, at du ikke venter på yderligere symptomer, før du skrider til handling. Ring med det samme 1-1-2, og sørg for at giftblæren er helt fjernet fra stikket.

Hvordan undgår jeg bier og hvepse?

Der findes mange råd til, hvordan man undgår de stribede, summende plageånder. Her kan du læse nogle af dem:

  • Hvepse tiltrækkes af søde sager, så vær særligt opmærksom, når du drikker eller spiser udenfor, eller undlad helt at tage sukkerholdig mad og drikke med ud.
  • Summer bier eller hvepse pludselig om ørerne på dig, så forsøg at bevare roen. Sid stille eller gå roligt væk fra insekterne. Det ophidser dem blot, hvis du vifter vildt med armene eller slår ud efter dem.
  • Bier skulle efter sigende blive frastødt af duften af nellikeolie. Smør evt. lidt nellikeolie på udsatte steder af kroppen.
  • Et husråd siger, at hvepse tror det regner og søger tilbage til deres bo, hvis man forsigtigt sprøjter vand på dem, f.eks. med en vandforstøver.
  • Tjek for eventuelle hvepsebo, f.eks. hvis du skal klippe hæk eller rydde op på loftet.
  • Kast aldrig med og slå ikke ud efter et hvepsebo eller en bikube.

Se vores udvalg af myggenet og insektbeskyttelse:

Kilder: Lægehåndbogen og Astma Allergi Danmark

Foto: Aaron Scamihorn

Råd og vejledning
Posted: August 02, 2018
Forfatter: Eventyrsport Blogger