Find den perfekte skaljakke til dig

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Find den perfekte skaljakke til dig
Råd og vejledning
15 December 2020

Find den perfekte skaljakke til dig

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 



Læs med og bliv helt skarp på at vælge din næste skal- eller regnjakke

 

Skaljakker og regnjakker – hvad er egentlig hvad?

Er du i tvivl om, hvad en skaljakke er, eller synes du at det store udbud føles som at finde vej igennem en jungle? Måske kunne du godt tænke dig at blive lidt klogere på begreber som membran og slidstyrke? Og hvad er den nu egentlig lige en 3-lagsskaljakke er? Så er du landet det rette sted! Her vil vi nemlig gennemgå følgende – vi håber, du vil læse med:

1)    Hvad er en skaljakke?

2)    Hvordan vælger du en skaljakke? Og til hvad?

3)    Hvorfor og hvordan vedligeholder du din skaljakke?

 

 

Hvad er en skaljakke?

Hos Eventyrsport skelner vi mellem skaljakker og regnjakker. En regnjakke er en vandtæt jakke, som er god til hverdagsbrug. Den er ikke ligeså kraftig som en skaljakke og er heller ikke udstyret med ligeså mange smarte features, men vil tit være billigere og derfor et godt valg, hvis du ikke skal på vandretur eller lignende, men bare skal bruge en solid jakke til det danske vejr.

En skaljakke, derimod, er en jakke, som er fuldstændig vand- og vindtæt, og som oftest er den også åndbar. Navnet kommer af, at jakken skal være en form for uigennemtrængelig skal for vind og vejr. Der findes en masse forskellige skaljakker, men fælles for dem er, at de har tapede syninger, og at de har en form for membran. Det er den teknologi, der holder vandet ude, og lader fugten vandre ud gennem jakken. En membran er et materiale, som sidder inde i jakken – man vil sjældent kunne se den – og som f.eks. kunne være lavet af Gore-Tex™. Derudover har f.eks. Haglöfs og Black Diamond deres egne membraner, hhv. Proof™ og BD.dry™, som de ofte bruger i deres egne produkter. For at beskytte membranen i skaljakken produceres jakkerne med flere forskellige lag. Her taler man om hhv. 2-lags, 2,5-lags og 3-lagsskaljakker, alt afhængigt af hvordan membranen sidder i jakken.

 

Flere lag? Er det ikke alt sammen bare en jakke?

Nej, det er det faktisk ikke. Det handler alt sammen om, hvordan membranen i jakken er beskyttet, og så er der forskel på tykkelsen og på vægten af jakken.

Vi starter nedefra: En 2-lagsskaljakke skal du vælge, fordi den tit er billigere end de andre alternativer – den vil være et oplagt valg til en hverdagsjakke. Det betyder, at du måske kan skifte den ud lidt oftere, end du ellers ville, men det kan du også se på holdbarheden af jakken – den vil formentlig ikke holde ligeså lang tid, som f.eks. en 3-lagsjakke. Den består nemlig, som navnet antyder, af to lag, hvor membranen er det ene lag, og ydermaterialet er det andet. Det yderste lag er ofte lavet i værende nylon, polyester el.lign. De to lag er lamineret sammen, og du vil ikke kunne skille dem ad. Derudover vil der her være et løst netfor, som tilføjes for at man ikke skal slide unødigt på membranen indefra og for at lede sved og fugt lettere væk fra kroppen.

 

De næste vi kommer til er 2,5-lagsjakkerne. Dem skal du vælge, fordi de er ganske lette og nemme at pakke småt sammen – de vil være ideelle til at altid at have i din taske, hvis du bliver overrasket af en byge, men vil ikke være kraftige nok til brug på vandreturen, hvor du går med en stor rygsæk på. Disse har, modsat 2-lagsjakkerne, ikke et netfor, men her tilføjes en overfladebehandling på indersiden af jakken, der beskytter membranen.

 

Den sidste vi når til er 3-lagsskaljakken. Dette er klart den mest hårdføre og typisk også den tungeste. Du skal vælge en 3-lagsskaljakke, hvis du vil have en jakke der kan klare hele dit outdoorliv, og som du ikke behøver bekymre dig om kan klare, hvad du nu skal ud på. Den vil være ideel til vandring og klatring, som typisk indebærer, at man har et relativt højt pres på jakken fra en rygsæk eller klatresele på i mange timer, og derfor skal have en jakke, der kan modstå det. I 3-lagsjakkerne tilføjes et regulært inderlag, som beskytter membranen bedre end f.eks. et netfor, og som dermed højner slidstyrken. Disse tre lag vil være lamineret sammen under stort tryk, og du vil opleve jakken som værende ét lag. Det inderste lag kan være lavet af flere forskellige materialer, men det vigtige er, at det er mere holdbart, og derfor beskytter membranen bedre, end i både 2- og 2,5-lagsjakkerne.

 3 lagsskaljakke indefra

 


Materialevalg – er polyester eller nylon bedst for dig?

Det sidste du skal vide noget om er, hvad jakkens yderlag er lavet af. Her er der to materialer, som er de absolut mest brugte – nylon og polyester. Jakker i nylon er absolut de mest holdbare, og du vil mange steder opleve at jakker, specielt 3-lags, er forstærket med en kraftigere nylon på f.eks. skuldre, underarme og den del af jakken der går ned bagpå, som man sommetider sidder på. Dog kan nylonjakker godt føles en smule stive i det og nogle synes at de larmer og knitrer, når man bevæger sig i dem.

Polyester derimod er mindre holdbart, og måske mere velegnet til en hverdagsjakke. Det vil også føles blødere og ikke knitre på samme måde, som en nylonjakke vil.

Der kan være stor forskel på slidstyrken på skaljakke

 

Hvordan vælger du en skaljakke?

#1 Hvad skal du bruge jakken til?

Når du skal vælge en skaljakke er der især en ting, du skal gøre dig klart helt fra starten af: Hvad forventer du at bruge jakken til? Der er nemlig ret stor forskel på, om du f.eks. skal bruge jakken til at klatre, at vandre- eller til hverdag.

 

- Hvis jakken skal bruges til klatring

Hvis din jakke primært skal bruges til klatring, så er det rart med nogle lommer der sidder højt, så de ikke karambolerer med en klatresele, og så du kan have styr på de ting som du skal have med. Eventuelt med Napoleonslommer – det er de lommer der sidder på maven og brystet af jakken – for de kan nemt betjenes med én hånd. Derudover kan noget udluftning under armene være rigtig rart, så du kan slippe af med noget af den varme du producerer på turen. Slutteligt kan det være en god idé at vælge en kraftig 3-lagsskaljakke, for når man klatrer kan jakken blive udsat for lidt af hvert.

 

- Hvis jakken skal bruges til vandring

Hvis du skal have fat i en skaljakke til vandrebrug kan du med fordel have nogle af de samme ting, som til klatring, in mente. Her er det også ganske rart for dig at have en jakke med højtsiddende lommer, så de ikke sidder i vejen for dit hoftebælte, hvis der er noget i dem. Det er også rigtig rart at kunne komme til dine småting, mens du går. Også til vandring er det også vigtig at finde en kraftig jakke, så din jakke kan modstå det pres, din rygsæk vil lægge på den på skuldre og hofter. Derudover vil skaljakken tit være dit ultimative værn mod naturens kræfter i en stor del af dagen, når du er på fjeldet. Derfor er det super vigtigt, at den passer dig ordentligt og at den f.eks. har en justérbar hætte, så du også kan bruge hætten, samtidig med at du arbejder og skal være beskyttet mod vind og vejr.

 

- Hvis jakken skal bruges til hverdag

Hvis skaljakken er til hverdagsbrug er det nok ikke så vigtigt for dig, at den er meget kraftig, eller hvor lommerne sidder. Det er nok mere vigtigt for dig at den er let og kan pakkes småt sammen, så den passer i din taske – her ville en 2 eller 2,5-lagsjakke være oplagt. Det kan være rigtigt rart ar have en ”nødjakke” med sig hele tiden, så du altid kan hive den op af tasken, hvis du bliver overrasket af en byge, på vej til eller fra arbejde eller studie. En sådan jakke vil også sagtens kunne bruges til en tur i skoven, men husk at de lette jakker typisk ikke kan klare presset fra en stor rygsæk, og at du derfor formentlig vil blive våd på skuldrene, hvis det regner meget og du går med rygsæk.

 

 #2 Må din nye jakke koste over eller under 2500,-?

Det næste du skal gøre op med dig selv er, hvor meget du vil bruge på din nye jakke. Det er klart, at jo flere penge du spenderer, jo højere kvalitet vil du kunne få inden for alle kategorierne. Kvaliteten højner som bekendt holdbarheden, hvis jakken bruges korrekt.

Når du er på udkig efter skaljakker, så er det bestemt muligt at finde modeller til under 2500,-. Det vil typisk være 2- og 2,5-lagsjakkerne, du finder i denne kategori, da de ikke er lige så alsidige som 3-lagsjakkerne. Altså er det både muligt at finde en meget billig 2,5-lagsskaljakke, en dyrere 2-lagsjakke og omvendt. Det handler f.eks. om kvaliteten af materialerne og membranen, der er brugt.

3-lagsjakkerne vil typisk koste fra 2500,- og opefter. Her betaler du primært for et mere kraftigt materiale – og dermed en bedre og længere holdbarhed – men også ting som pasform og hvor meget der er tænkt over f.eks. placeringen af lynlåse, lommer og andre finesser i jakken. Derudover er disse jakker tit forstærkede på underarme og skuldre og vil generelt være brugbare til en lang række af dine outdoorting, hvor 2- og 2,5-lagsjakkerne tit vil have en specifik funktion.

 

#3 Vil du gerne have lav vægt eller mange lommer, udluftning under armene eller ej?

Det sidste, du skal gøre op med dig selv, før du går på jagt efter den helt perfekte skaljakke er, hvilke features du gerne vil have jakken har. Hvis det er vigtigt for dig at jakken er meget let, så vil du typisk ikke kunne finde en jakke med særlig mange, hvis nogen, lommer, da lommer faktisk øger vægten en del. Det kan også være, at udluftning under armene er vigtigt for dig, hvis du ved at du sveder meget, når du går eller klatrer og derfor har behov for det. Det kan også være du synes det er ligegyldigt. Uanset hvad, så er det nogle gode overvejelser for dig at gøre dig, før du endelig beslutter dig for at købe en skaljakke.

 

Læs også:

Kend din skaljakke

 Prøv, prøv prøv!

Når du så har valgt hvad den skal kunne, og hvad du skal bruge jakken til, så er det vigtigt at få prøvet nogle af de modeller du har udvalgt dig. Der er nemlig også forskel på pasform, mellem mærkerne. Du kan enten prøve dem ved at komme ind til os i en Eventyrsport-butik, eller ved at bestille dem hjem til dig selv og prøve jakkerne i ro og mag – vi har selvfølgelig gratis fragt og returfragt.



Skaljakker til et hvert formål

 

Hvorfor og hvordan vedligeholder du en skaljakke?

Når du så har valgt din nye yndlings-jakke og har brugt den i regn, slud og blæst, så trænger den formentlig til at blive forkælet lidt i vaskemaskinen. Det er supervigtigt, at du vasker og gen-imprægnerer din jakke når den trænger til det. Det skal du gøre for at jakken bliver ved med at være åndbar, men også for at vaske skidt, snavs og sved ud af membranen, så den ikke bliver nedbrudt før tid. Hvornår skaljakken trænger til at blive vasket vil være meget individuelt, men hvis du vasker og imprægnerer den ca. 6 gange om året, så er det nok ikke helt ved siden af. Dog skal du huske, at hvis jakken begynder at suge vand til sig, så er det altså ikke fordi den ikke vandtæt mere, men et tegn på, at den trænger til at blive genimprægneret – også selvom du vasker den jævnligt. Det skal du gøre, for at holde fast i jakkens åndbare effekter. Den fugt som du producerer kan nemlig ikke trænge i gennem det vand, som jakken suger og så vil du føle dig fugtig inde under jakken – det skulle vi helst undgå. Husk, at din skaljakke skal vaskes med et enzymfrit vaskemiddel og husk at kigge i vaskemærket om din jakke kan tørretumbles – der er nemlig nogle imprægningsprodukter der skal aktiveres med varme. Hvis du har brug for at vide mere om vedligeholdelse af dit grej, så læs denne artikel.

Husk nu:

… at prøve din udsete jakke! Der er stor forskel på mærkernes pasform og jakkens indretning. Du skal finde en jakke der passer perfekt til dig i virkeligheden – ikke bare på papiret.

 

Altså skal du gøre op med dig selv hvad du skal bruge jakken til og dermed, hvad du kigger efter. Så skal du huske at prøve den og til sidst skal du huske at passe godt på den, og forlænge levetiden, ved at vaske og genimprægnere den regelmæssigt.

 

God fornøjelse og rigtigt god tur!

Læs også
7 bud på skaljakker

Se 7 bud på skaljakker til ethvert formål

Råd og vejledning
Posted: December 15, 2020
Forfatter: Eventyrsport Blogger