Det skal du være opmærksom på, når du køber vandrebukser

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
Det skal du være opmærksom på, når du køber vandrebukser
Råd og vejledning
11 September 2017

Det skal du være opmærksom på, når du køber vandrebukser

Der findes et væld af forskellige typer af vandrebukser, og der findes myriader af forskellige detaljer og egenskaber i vandrebukser. Det kan derfor være svært at vælge de vandrebukser, der passer til ens behov. Vi kigger her nærmere på, hvilke forskellige typer vandrebukser, der findes, og hvad du skal kigge efter, inden du investerer i dit næste par.

 

Vandtætte bukser, softshell bukser, zip-off bukser, hurtigtørrende bukser, isolerende bukser, tynde bukser, kraftige bukser, bukser i bomuld, i polyester, i nylon – dykker man ned i de forskellige typer af vandrebukser, der er på markedet, er det til at blive rundtosset, med mindre man er ekspert på området.

 

For hvad har man egentligt brug for? Hvad skal man kigge efter? Hvad er nødvendigt, og hvad er overflødigt?

 

Vi kigger her nærmere på 12 forskellige ting at kigge efter og være opmærksom på, når du køber vandrebusker:

 

1 Zip-off

Skal du vandre, hvor klimaet skifter, og du kan forvente lidt af hvert af vejret, så kan et par zip-off-bukser være en god ide. På den måde bliver de lange bukser hurtigt til et par shorts, hvis vejret viser sig fra sin solrige side. På den måde kan du også mindske vægten af rygsækken, fordi du ikke behøver pakke et par ekstra shorts.


2 Hurtigtørrende

Der er ikke meget ved at vandre rundt i et par drivvåde bukser, og de fleste vandrebukser er da også hurtigtørrende. Nogle modeller tørrer dog hurtigere end andre.


3 UV-faktor

Når du vandrer, er du udsat for vind og vejr, og det er ikke alle materialer, der er lige gode til at beskytte dig mod solens stråler. Det varierer betydeligt, hvor høj UV-faktoren i et par vandrebukser er, men du kan ofte aflæse det, lige som du kan på solcreme.


4 Stretch

På nogle vandrebukser er en del af buksen lavet i stretch. Det giver bedre komfort.


5 Forstærkninger

Der er steder på bukser, der er mere udsatte end andre, og har du planer om at tage på tur i for eksempel skov, hvor der kan være en del slitage på bukserne, så kan det være en god idé at kigge efter et par vandrebusker med forstærkninger på for eksempel knæ, fodende og bagdel.


6 Udluftning

Står du foran en længere trekkingtur eller en tur, hvor dit aktivitetsniveau skifter, så kan det være relevant at kigge efter et par vandrebukser med integreret udluftning. Udluftningen foregår for eksempel i form af en lynlås, hvor der eventuelt også er et stykke mesh-stof ind mod huden.


7 Vægt

Det er nogle gange fristende at vælge et par lette bukser, der føles som fløjl mod huden, men husk, at jo lettere et par bukser er, jo mindre slidstærke er de også ofte. 


8 Krog

Nogle vandrebusker kommer med en krog i fodenden. Den betyder, at du kan lukke buksebenene tættere til og undgå at få mudder eller for eksempel vand fra fugtigt græs op ad benene.


9 Myggetæthed

Myg kan spolere vandreturen, så skal du vandre steder, hvor der er mange myg, så kig efter et par vandrebukser, der er så tætvævede, at de små bæster ikke kan stikke gennem dem.


10 Lydløshed

Er du typen, der bliver drevet til vanvid af, hvis din beklædning larmer, når du bevæger dig, så kig efter et par vandrebukser, hvor overfladen er blevet børstet, så de ikke larmer


11 Isolering

Er du en frossenpind, eller går turen til kolde egne, så kig efter et par vandrebukser med ekstra isolering; for eksempel i form af dun- eller fiberfyld.


12 Lommer

Det er meget op til den enkelte, hvad man synes om lommer. Nogle vandrebusker er spækket med dem; andre har meget få. Overvej hvad du får brug for.

 

Passer buksen?

Når du har fundet den type bukser, der passer bedst til dine behov, skal du selvfølgelig være sikker på, at du får den rigtige størrelse, og at de sidder rigtig. Hvis bukserne er for små, bliver de hurtigere slidt og skal udskiftes, og er de for store, er pasformen ikke, som den skal være.

 

Når du prøver bukserne i butikken, så husk at mærke efter, om du kan bevæge dig ordentligt i dem. Sæt dig ned på hug. Bøj dig forover. Forsøg at imitere nogle af de bevægelser, du kommer til at lave ude på stierne og i lejren og se, om det føles behageligt.

 

Prøv dem desuden med bælte – så sidder de bedre.

 

Eksempel: Bukser til to typer ture

 

  1. Vandretur i Alperne: Skal du på en sommervandretur fra hytte til hytte i Alperne, kan du for eksempel med fordel kigge efter et par zip-off bukser. Du kan skifte mellem at bruge dem som lange bukser og shorts og dermed tilpasse dig temperaturen. Da du skal regne med at komme til at gå i skrap bjergsol, er det en fordel, hvis vandrebukserne har UV-faktor, og da du samtidig kan risikere at støde på en frisk sommerstorm med regnvejr, skal de være hurtigtørrende. Til sidst skal de helst være lette.
  2. Vandring i Skandinaviens fjelde: Skal du derimod på en længere vandretur i de skandinaviske fjelde, hvor du kommer på hårdt arbejde, så skal bukserne have god udluftning, de kan eventuelt være et par zip-off, og så kan du overveje stretch, der øger komforten. Du kan også kigge efter bukser med en krog for enden af bukseenden. Den sørger for, at bukserne lukker tæt og holder for eksempel mudder og fugt fra vådt græs ude. Skal du vandre i et område, hvor myggene er en plage, så vær sikker på, dine vandrebukser er myggetætte. 

 

Herunder finder du links til vores udvalg af bukser, samt til andet relevant tøj og udstyr:

Bukser

Shorts

Vandrestøvler

Vandresko

Vandrestave

Råd og vejledning
Posted: September 11, 2017
Categories: Vandring , Tøj , Vejledninger
Forfatter: Opdag Verden