Det bedste sted at opleve stjernerne

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Det bedste sted at opleve stjernerne
Råd og vejledning
09 December 2021

Det bedste sted at opleve stjernerne

Skrevet af Kaare Meldgaard & Charlotte Kusk / Fotograf: Martin Malmqvist

I dag er 80 % af verden lysforurenet. Derfor er en helt mørk, stjerndækket nattehimmel et sjældent syn. Men i den kulsorte nat på Møn og Nyord kan du gå uforstyrret på opdagelse i Mælkevejen og stjernerne. Og der er helt sikkert også et sted til stjernekig i nærheden af dig. 

Forestil dig at du sidder med en kop varm kaffe - eller et glas rødvin måske. Snakken går i gruppen. Kommer stjernerne frem? Natten falder på, og langsomt toner de frem overalt, stjernerne. De gør dig lille, og giver dig en følelse af uendelighed og at være sammenflettet med naturen. 

Har du lyst til at opleve en stjernedækket nattehimmel, har du heldigvis fine muligheder for det herhjemme. På østsiden af Møn finder du noget af det mest uforstyrrede nattehimmel i Danmark. Her kan du se stjernerne tydeligere, men også solopgangen mod øst står usædvanligt smukt. For nattemørket på Møn bliver ikke afbrudt af byernes lys. Og det får stjernerne til at træde tydeligere frem på himlen her, end de gør mange andre steder rundt om i verden. Mørket på Møn og i Nyord er en del af fænomenet ”Dark Sky.” ”Dark Sky,” eller ”mørk himmel” som vi kunne kalde det på dansk, er et fænomen på verdensplan. Bag fænomenet står The International Dark Sky Association, som kæmper for at begrænse lysforurening. Det gør de blandt andet ved at udbrede certifikater til områder i verden, hvor natten ikke bliver oplyst af kunstigt lys. I dag er op til 80% af verden lysforurenet, og derfor er den mørke, stjernedækkede himmel et sjældent syn i verden.

Find den mørke nat nær dig

Heldigvis kan du selvfølgelig sagtens se stjernerne, også selvom du ikke har mulighed for at smutte til Møn, når mørket falder på. Måske du har oplevet at sidde i en bil, der bevæger sig hen ad en mørk landevej og kigget op på utallige stjerner. Eller måske har du taget turen til en af øerne eller besøgt et naturområde, hvor der er lidt længere mellem naboerne og set stjernerne myldre frem foroven. Landeveje, øer og naturområder er oplagte steder at søge hen for at stå ansigt til ansigt til stjernerne.

Her får du 10 forslag til, hvor du kan tage hen for at opleve stjernerne.

10 forslag til stjerneture

  • Langs Vesterhavet i Thy
  • Rebild 
  • I Nationalpark Mols Bjerge, f.eks. området omkring Kalø vig
  • Samsø
  • I vadehavsområdet, f.eks. øerne Rømø, Mandø og Fanø 
  • Brorfelde, området omkring observatoriet
  • Enø
  • Avnø
  • Ringsted, området omkring Lillevang og Maglebjerg Skov
  • Møn

Find selv de mørkeste steder i nærheden af dig via siden Dark Sky Meter

Find stjernebilleder

Når du sidder under stjernerne, kan du prøve at se, om du kan få øje på et par stjernebilleder. Der er 88 i alt, så der er nok at gå i gang med. Nogle af stjernebillederne er synlige i vinterhalvåret, andre er synlige i sommerhalvåret, men enkelte stjernebilleder kan du se året rundt. Det er for eksempel stjernebillederne Cassiopeia og Store Bjørn. 

blog_dark_sky_1

Cassiopeia består af fem stjerner og har form som et W. Store Bjørn er en af de store konstellationer, og så er den nem at finde. Karlsvognen er nemlig en del af Store Bjørn – så får du øje på Karlsvognen, har du også fundet store bjørn. 

Råd og vejledning
Posted: December 09, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger