8 tips til at holde liv i støvlerne

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
8 tips til at holde liv i støvlerne
Råd og vejledning
14 January 2022

8 tips til at holde liv i støvlerne

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Det er med støvler, som det er med dit tøj og dit andet friluftsgrej: De skal vaskes, og de skal vedligeholdes, hvis de skal blive ved med at være behagelige at vandre i og bevare deres gode egenskaber. Jo bedre du passer på dine støvler, jo længere holder de også. Og det er både godt for din pengepung og for miljøet – helt perfekt!  

Der er ikke meget ved at hive et par indtørrede, sprækkede og stenhårde lædervandrestøvler med mudderflager og sur lugt ud af skabet inden vandreturen. Derfor bør du altid rengøre og vedligeholde dine støvler, når du kommer hjem fra tur.

Dine vandrestøvler skal behandles med kærlighed, og det er vigtigt, at de får den kærlighed at føle, når du kommer hjem fra tur, inden du stiller dem væk i længere tid. 

Før vi kommer til, hvordan du skal vedligeholde dine støvler, så skal vi lige kaste et blik på, hvorfor du egentlig bør gøre det. Det er der nemlig flere grunde til.

Plejer du ikke dine støvler risikerer du, at læderet tørrer ud, og at gummidelene på støvlerne sprækker. Så er dine støvler pludselig ikke vandtætte mere, og de kan nærmest falde fra hinanden. Derudover er det også vigtigt at få fjernet småsten, smuds og salt fra støvlerne. For alt det skidt og snavs, det sætter sig og slider unødigt på støvlerne.

Så langt, så godt. Nu ved du hvorfor det er vigtigt. Så her er otte ting, du kan gøre for at sikre dine vandrestøvler, hvad end de er syntetiske eller lavet af læder, et langt og lykkeligt liv på alverdens vandrestier. 

8 VEJE TIL STØVLEPLEJE

annie-spratt-kgLAeZ5MpKg-unsplash-_1_

#1 Vask støvlerne udvendigt: Sørg for jævnligt at vaske dine støvler (og sko for den sags skyld). Vi anbefaler, at du vasker dem hver gang du har været på en længere tur og som minimum 3-4 gange om året, eller når de er synligt beskidte.
Særligt læderstøvler og støvler med membran har godt af at blive vasket udvendigt. Start med at tage snørebåndene ud og brug så en børste og lunkent vand. Du kan eventuelt tilsætte lidt mild sæbe til vandet, hvis der er behov for det – men det er der sjældent. Hvis du vælger at tilsætte sæbe, så husk at skylle efter med rent vand.

#2 Vask støvlerne indvendigt: Det er mindst lige så vigtigt at vaske støvlerne indvendigt, for her sidder snavs og sved, og det kan med tiden nedbryde materialet i støvlerne. Og så har du pludselig et par vandrestøvler, der ikke har den funktionsevne, de burde have. Hvis du vasker dem, så genopretter du porernes åbenhed, og de bevarer de gode egenskaber. Brug også her lunkent vand med lidt mild sæbe på indersiden. Og husk at skylle efter, så du får alt sæben ud. Hvis støvlerne er meget beskidte, eller hvis du har svedt meget, så kan du med fordel lade dem stå i blød i kort tid – så får du i hvert fald alt skidtet ud.

#3 Lad støvlerne tørre langsomt: Når du har vasket dine støvler, skal du lade dem tørre ved stuetemperatur. Du kan eventuelt bruge viskestykke eller noget lignede til at trække væsken ud, men husk at skifte det jævnligt – især hvis du bruger papir. For papiret trækker fugten ud af støvlerne, men hvis det ikke bliver skiftet, så bliver fugten bare siddende. Og så bliver dine støvler aldrig tørre.

#4 Tør aldrig støvlerne på en varmekilde: Det her kan ikke siges klart nok: Du må aldrig – aldrig! – lade dig friste til at hurtigtørre læderstøvler på en radiator, et fyr eller et lignende varmt sted. Gør du det, vil du opleve, at læderet hurtigt bliver ødelagt. Det sker, fordi den ekstra varme ikke bare tørrer dine støvler, men også den naturlige fugt, som er i læderet. Og så vil læderet revne og gå i stykker. Det kan afhjælpes med læderbalsam, som tilfører en masse fugt til læderet, men det bedste råd er nu alligevel, at lade støvlerne tørre langsomt, som du læste i råd nummer tre.

MRL_1H21_Alverstone_Ref-3_Woman_J033034_0388

#5 Genimprægnering: Når støvlerne er blevet vasket, og de er tørre igen, er det tid til at genimprægnere dem. Følg instruktionerne for din specifikke støvle, men når det kommer til for eksempel læderstøvler, så skal de gennemimprægneres sådan cirka et par gange om året; gerne med to til tre omgange.
Hvis indersiden af dine læderstøvler også er af læder, så er det vigtigt, at læderet på indersiden også bliver plejet og vedligeholdt. Det gør man med en fed, parfumefri håndcreme. På den måde fugter du læderet og er sikker på, at indersiden af din støvle ikke bliver hård og stiv.

#6 Vedligehold gummikanten: Nogle sko og støvler har en gummikant, som giver ekstra holdbarhed, og som f.eks. skåner læderet fra skrammer og lignede. Og hvis fodtøjet har sådan en gummikant, så skal du huske at give det silikone et par gange om året. På den måde bliver gummiet ved med at være smidigt. Hvis du ikke får det gjort, så risikerer du at gummiet tørrer ud og knækker. Især omkring forfoden, hvor støvlen altid bliver bukket når du går.

#7 Vedligehold støvlerne når du kommer hjem: Husk at vask, tørring og genimprægnering skal finde sted umiddelbart efter en tur – ikke lige inden, du skal ud på en ny tur. Støvlerne skal nemlig have tid til at tørre, og når du genimprægnerer dem, skal imprægneringen have omkring 12 timer til at trække ind i støvlerne. Derudover har støvlerne også bare bedst af at blive rengjort hurtigst muligt. På den måde er du sikker på, at mudderet ikke trænger ind og ødelægger dine støvler.

#8 Opbevaring af dine støvler: Husk at opbevare støvlerne et tørt og varmt sted – glem alt om den fugtige kælder, det kolde loft eller garagen. Faktisk, så er det bedst for støvlerne at blive opbevaret sammen med dine andre sko på reolen, hvis du har mulighed for det. Der skulle nemlig gerne være både tørt og naturligt varmt i din bolig. Så slipper du også for at tage nogle helt hårde støvler på, når du skal bruge dine lækre vandrestøvler igen.

Det var alt i denne omgang – så er det bare om at få fat i støvlerne og få dem rengjort. Rigtig god fornøjelse!

Råd og vejledning
Posted: January 14, 2022
Forfatter: Eventyrsport Blogger