8 tips til at holde liv i støvlerne

< Forrige artikel Næste artikel >
8 tips til at holde liv i støvlerne
Råd og vejledning
11 February 2020

8 tips til at holde liv i støvlerne

Det er med støvler, som det er med dit tøj og dit andet friluftsgrej: De skal vaskes, og de skal vedligeholdes, hvis de skal blive ved med at være behagelige at vandre i og bevare deres gode egenskaber.  

Der er bare ikke meget ved at hive et par indtørrede, sprækkede og stenhårde lædervandrestøvler med mudderflager og sur lugt ud af skabet, inden vandreturen. 

Vandrestøvler skal behandles med kærlighed, og det er vigtigt, at de får den kærlighed at føle, når du kommer hjem fra tur, inden du stiller dem væk. 

Her er otte ting, du kan gøre for at sikre dine vandrestøvler et langt og lykkeligt liv på alverdens vandrestier. 

 

  1. Sørg for jævnligt at vaske dine støvler (og sko for den sags skyld). Særligt læderstøvler og støvler med membran har godt af at blive vasket udvendigt. Start med at tage snørerne af og brug så en børste og lunkent vand. Du kan eventuelt tilsætte lidt mild sæbe til vandet, hvis der er behov for det.

  2. Det er dog ikke kun den ydre del af støvlerne, der bliver udsat for snavs og skal vaskes. Det er mindst ligeså vigtigt at vaske støvlerne indvendigt, for her sidder snavs og sved, og det kan med tiden nedbryde materialet i støverne, og så har du pludselig et par vandrestøvler, der ikke har den funktionsevnen, de burde have. Vasker du dem, genopretter du porernes åbenhed, og de bevarer de gode egenskaber. Brug også her lunkent vand med lidt mild sæbe på indersiden. Og husk at skylle efter, så du får alt sæben ud. 

  3. Når du har vasket dine støvler, skal du lade dem tørre ved stuetemperatur. Du kan eventuelt bruge viskestykke eller noget lignede til at trække væsken ud. 

  4. Det her kan ikke siges klart nok: Du må aldrig – aldrig! – lade dig friste til at hurtigtørre læderstøvler på en radiator, et fyr eller et lignende varmt sted. Gør du det, vil du opleve, at læderet hurtigt bliver ødelagt. 

  5. Når støvlerne er blevet vasket, og de er tørre igen, er det tid til at genimprægnere dem. Følg instruktionerne for din specifikke støvle, men når det kommer til for eksempel læderstøvler, så skal de gennemimprægneres sådan cirka et par gange om året; gerne med to til tre omgange.

  6. Husk at vask, den langsomme tørring og genimprægneringen skal finde sted umiddelbart efter en tur – ikke lige inden du sætter ud på en ny tur.

  7. Hvis det begynder at knirke ved pløsen, når du vandrer i din læderstøvler, så giv dem en gang fed, lugtfri håndcreme.

  8. Husk at opbevare støvlerne et tørt og varmt sted – glem alt om den fugtige kælder og det kolde loft eller garagen.

Foto: hans.slegers / www.shutterstock.com


Relevante links:
Vandrestøvler
Sokkker og strømper
Støvler 

Råd og vejledning
Posted: February 11, 2020
Forfatter: Opdag Verden