3 verdensberømte vandreture

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
3 verdensberømte vandreture
Inspiration
12 February 2024

3 verdensberømte vandreture

Der er vandreture, og så er der vandreture med stort udråbstegn efter. Kigger vi uden for Europa er der nogle ture, der tårner sig op over stort set alle andre. Vi peger her på 3 vandreture, der lægger sig helt i top over verdens bedste: Trekket til Everest Base Camp, turen på Inkastien til Machu Picchu og topturen på Kilimanjaro.

 

Everest Base Camp

sebastian-pena-lambarri-Xn-ftjgo-Vk-unsplash

Det bliver ikke større end bjergene man vandrer forbi på vej til Everest Base Camp i hjertet af Nepals Himalaya. Herinde står man under verdens højeste tinde i en verden af klippe, sne og is.

Base camp er dog blot målet for trekket – hele turen herind er helt forrygende.

Langt de fleste, der vandrer til Everest Base Camp, flyver til den lille by Lukla, hvorfra de sætter ud på stierne. Snart vandrer man gennem den ene lille, idylliske landsby efter den anden, der ligger omgivet af grønne marker.

Langs stien er der lange mani-vægge, hvor buddhistiske mantraer er ridset ind i flade sten i bunkevis. Der er brusende floder, og der er lange hængebroer, der går over dybe dale. Stien deler man med lokale bønder, yakokser og andre vandrere.

Efter et par dage når man sherpaernes hovedby, Namche Bazar, hvor stien deler sig, og der bliver en smule mindre trængsel på stien. Det er nu, man begynder at få udsigterne til de helt store giganter i Himalaya. Og nu kommer man blot dybere og dybere ind mellem tinderne.

Den næste håndfuld dage går man højere og højere op i et magisk landskab. I dagevis har man uforstyrret udsigt til Ama Dablam, der ofte bliver omtalt som verdens smukkeste bjerg, og inden man når base camp, får man såmænd også set fire af de 14 bjerge i verden, der er over 8000 meter høje.

Mens målet for trekket er Everest Base Camp, så er det højeste punkt, man når på turen, Kalar Patthar. Den ’lille’ top ligger tæt på base camp, og når man står i mere end 5600 meters højde og skuer direkte over på Everest, bliver det ikke meget større.

Inkastien til Machu Picchu

federico-scarionati-BKWXBGl3zis-unsplash

Sydamerikas mest berømte sti er måske mere kendt for det sted, den slutter, end hvad man oplever undervejs. Der er dog tale om en smuk, smuk vandretur, der i løbet af fire dage bringer én gennem en enormt smuk del af Perus Andesbjerge.

 

Trekket starter nogle timer fra inkaernes gamle hovedstad, Cusco, hvor man givetvis har brugt et par dage på at vænne sig til den lidt tyndere luft i højderne. Snart vandrer man op ad de grønne, frodige bjerge på fine, gamle stier, der samtidig beretter om dengang Inkaernes rige strakte sig adskillige tusind kilometer på langs af Andesbjergene.

Flere steder undervejs er der ruiner, der minder om inkaerne. Trapperne, man vandrer på, lå der for eksempel inden spanierne væltede Sydamerikas største rige for et halvt årtusinde siden.

For at skåne stien er det ikke muligt at sætte ud på stien alene. Man vandrer derfor med guide og eventuelt bærere.

Det helt specielle ved ruten er, at man bygger op til fjerdedagen, hvor man tidligt om morgenen vandrer gennem Solporten og ser Machu Picchu under sig på en forrygende flot bjergkam. Den gamle by, der var mere eller mindre glemt i århundreder, indtil Hiram Bingham III genopdagede den i 1911, ligger så uhyre eventyrligt, at det er svært ikke at miste pusten. Man kan dårligt forestille sig en bedre måde at afslutte en vandretur.

Kilimanjaro

stephan-bechert-xQWelDCacZE-unsplash

Turen til tops på Kilimanjaro, Afrikas højeste bjerg, er en af de mest kendte topture i verden, hvor alle i god form kan være med uden at skulle ud på regulær bjergbestigning.

Der er dog tale om en strabadserende tur, hvor man mærker på egen krop hvordan det er at bevæge sig op i de tyndere luftlag, hvor der ikke er så meget ilt til rådighed som nede ved havoverfladen.

Det er nemlig ikke sådan bare lige at gå til tops på et bjerg, der rager 5895 meter op over den afrikanske savanne. Kroppen skal vænne sig til det lave iltindhold, så det gælder om at bruge en god håndfuld dage på at komme til tops.

Turen fører én op gennem flere forskellige klimazoner: regnskov, højlandshede, tundra og arktisk zone. Det giver turen en variation, man sjældent ser på ture af den længde, og så er der noget fantastisk og sært over at se sne og gletsjer et stenkast fra ækvator. 

 

Herunder finder du links til relevant tøj og udstyr:

Inspiration
Posted: February 12, 2024
Forfatter: Opdag Verden