Hvad er vandring, fast hiking og løb?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvad er vandring, fast hiking og løb?
Råd og vejledning
12 May 2023

Hvad er vandring, fast hiking og løb?

Lærke Sol Kappel Andersen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Lærke Sol Kappel Andersen

- Vild med klatring, fast hiking, vandring - og grej!


En fod foran den anden: Når det kommer til at bevæge sig til fods i naturen, er der forskellige bevægelsesformer, som hver især kræver forskellige ting af dig. Uanset, om du er mest til fart over feltet eller masser af tid til at nyde udsigten, så læs med her, og bliv inspireret til motion i det fri - på to ben.

I artiklen her giver vi dig et overblik over de tre forskellige motionsformer vandring, fast hiking og løb. Derudover kommer vi ind på, hvilke fordele de hver især har, og hvilke fordele, der er ved at kombinere.

hiking

Vandring

Vandring er ture i gåtempo, typisk af en hel eller flere dages varighed. Her er naturoplevelsen oftest i højsædet, og du går i mange timer med små pauser undervejs. Der er derfor masser af tid til at nyde udsigten og at være i naturen.

En anden fordel ved vandring er tilgængeligheden, eftersom det er en relativt skånsom motionsform. Uanset din grundform, kan du komme i gang med gåture, der gavner dit helbred (herunder det mentale). 

Dog kan vandring også sagtens være fysisk krævende, f.eks. hvis du tilbagelægger mange kilometer, eller vandrer i bjerge.

Løber du normalt, kan let til moderat vandring fungere som aktiv restitution, der hjælper til at komme af med muskelømhed og transporterer nyt blod til musklerne. 

Hvis du vil booste din vandreform, kan der også være en fidus i til tider at snuppe en tur i et højere tempo, såsom fast hiking eller løb. På den måde forbedrer du din kondition og kredsløb, hvilket på sigt giver dig mere overskud under aktiviteter såsom vandring.

Udstyr til vandring:

Til vandring anvender man typisk stivere fodtøj, såsom vandresko eller -støvler. Valget afhænger også af, om du går med tung oppakning eller i ujævnt terræn.

Udover solidt fodtøj, skal du bruge en rygsæk, der kan indstilles til din krop, således at du bærer vægten mest optimalt. Skal du overnatte på din tur, kræves der ofte lidt mere udstyr.

mountaineer

Fast hiking

Fast hiking, eller speed hiking, som det også bliver kaldt, er en mellemting mellem vandring og trail-running. Tempoet er gang i raskt tempo, og løb, når det f.eks. går ned af bakke. Målet er at tilbagelægge en masse kilometer, dog uden alt for meget fokus på pace. Der er derfor stadig tid til at stoppe op og nyde udsigten. Turene vil derfor også som regel have varighed af en hel eller en halv dag.

Da det som sagt minder om trail-running, foregår fast-hiking ofte i bakket terræn med både stigninger og nedløb. Derfor ser man også mange fast hikers bruge trekking poles, for at holde balancen og fordele noget af vægten til hænderne.

Den variant af fast hiking, der også indebærer overnatninger i naturen, og derfor flere dages varighed og mere udstyr, kaldes ofte for fast-packing.

Fast hiking er derfor en oplagt mulighed for dig, der ønsker mere fart og fysisk udbytte af dine ture, hvis du normalt vandrer, eller mere udholdenhed, hvis din træning normalt består af kortere løbeture. Samtidig er træningsformen mere skånsom for dine led og sener end løb, og kan derfor inkorperes i din træning for at undgå skader. 

Udstyr til fast hiking: 

Når det kommer til fast hiking, er der især et stort fokus på lav vægt, for at kunne komme hurtigere fra A til B. Derfor er alt overflødigt som regel skåret fra.

Fodtøj til fast hiking vil typisk være trailsko, der sikrer et godt greb i underlaget, især i terræn. Foregår turen mere på asfalt eller lignende, kan du overveje en hybridsko med mere affjedring.

Til fast hiking anvendes ofte løbetøj i syntetiske materialer, der er hurtigttørrende og let. På ryggen kan man f.eks. have en løbevest med soft flasks.

running

Løb

Løb, som her kan siges at være den hurtigste motionsform, kommer i mange facetter, lige fra en 5 km på asfalt, til lange ultraløb og tekniske trailløb. Der er derfor også noget for (næsten) enhver smag.

Normalt har løbeture kortere varigheder end fast hiking og vandring, der ofte strækker sig over en hel dag. Det er derfor også nemmere at passe ind i en travl hverdag, idet du får meget udbytte ud af træning ift. kondition. For mange løbere er pace og distance desuden vigtige elementer, der udgør målene for træningen.

Er du en ny løber, kan du evt. kombinere din løbetræning med gang eller fast hiking for at undgå skader, idet du giver dine sener mulighed for at blive stærke nok til at kunne modstå den belastning, de bliver udsat for under løb. Grunden til dette er, at løb har en flyvefase, hvori begge dine fødder er væk fra jorden. Den kraft, du rammer jorden med, svarer til ca. 2-3 gange din kropsvægt, hvilket er meget mere end under gang, hvor du hele tiden har ét ben på jorden.

Selvom du er en rutineret løber, kan du stadig få gavn af ture i roligere tempo, f.eks. som udholdenhedstræning eller aktiv restitution. Derudover kan det f.eks. også tit betale sig at gå opad bakke på dine løbeture, da det er mere energieffektivt end at løbe.

Udstyr til løb: Uanset hvilken form for løb du vil dyrke, er et ordentligt par løbesko, der passer til dig og din løbestil, øverst på listen. I Eventyrsports butikker med løbesortiment, kan du gratis få foretaget en løbestilsanalyse, der kan vise, om du f.eks. pronerer eller har en neutral løbestil. Skal du løbe trail, kan du kigge efter en trailsko med et ordentligt greb, der sikrer, at du står fast på underlaget.

Skal du løbe længere ture, kan et løbebælte eller en løbevest/rygsæk ligeledes være en god idé, så du kan have vand og eventuelt også energiprodukter med dig.

Find mere inspiration til motion i det fri på bloggen og hjemmesiden:

Læs også:

Guide: Restitution - hvad, hvorfor og hvordan

Råd og vejledning
Posted: May 12, 2023
Categories: Vandring , Løb
Forfatter: Lærke Sol Kappel Andersen