7 mindre kendte vandreruter, du skal prøve i Danmark

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
7 mindre kendte vandreruter, du skal prøve i Danmark
Råd og vejledning
26 January 2021

7 mindre kendte vandreruter, du skal prøve i Danmark

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 



Er du træt af at gå på de samme ruter hele tiden? Måske længes du efter naturoplevelser i Danmark, hvor du kan se noget andet end alle andre og være lidt mere alene end på de største vandreruter herhjemme? Så er denne artikel for dig. Her har jeg forsøgt at finde 7 vandreruter i Danmark, som de fleste ikke kender, men som du burde kende. Hvis du derimod er mere interesseret i de mere velkendte vandreruter, så tag et kig på denne artikel.

Læs med og bliv inspireret!

seashell

#1 Den Danske Pilgrimsrute

Den Danske Pilgrimsrute strækker sig over 985 km i hele Danmark og er en del af et europæisk netværk, som hænger sammen med Caminoen i Spanien. Den bliver vedligeholdt af frivillige, og du finder sheltere og vandrehjem utallige steder på ruten.

Hvis du skal bruge en dags- eller weekendtur, så vil jeg anbefale et par af etaperne i Nordsjælland – f.eks. fra Helsingør til Esrum Kloster eller fra Esrum til Hillerød Slot. Begge etaper er 20-25 km og går gennem smuk natur og forbi smukke historiske slotte. Ruterne er nemme at navigere på, da du kan følge den gule muslingeskal på blå baggrund, som er rutens kendetegn – tilfælles med den spanske Camino. Alternativt kan du downloade ruten til din mobil og gå efter GPS.

wall

#2 Gudernes Stræde

Hvis du vil opleve Midtsjælland på en ny måde, så kan det være på Gudernes Stræde, at du skal gøre det. Turen går fra Køge Bugt til Isefjorden, ca. 65 km, og her kommer du forbi både marker, skov og fortidsmonumenter. Ruten går på tværs af alle nuværende veje, der forbinder København med resten af Sjælland, hvorfor du primært kommer til at gå på små veje og stier.


Hvis du skal bruge en dagsetape, så kunne du vælge etapen på ca. 15 km fra Gadstrup til Mosede Fort. Her får du mulighed for at opleve naturen, tæt på byen, men du kan også opleve Danmarks eneste tilbageværende forsvarsværker fra 1. Verdenskrig, bygget i 1915.

sea

#3 Lavvande ud til Æbelø

Æbelø er en ubeboet ø nord for Fyn. Den ligger i en sådan afstand til Fyn, at man ved lavvande kan gå derud. Dette gør turen ud til Æbelø og tilbage igen til en oplagt og anderledes dagstur. Der er omkring 4 km ud til øen, 7 km rundt og 4 km hjem igen. Her skal du huske at medbringe alt, hvad du skal bruge, og selvfølgelig også tage dit skrald med hjem igen.

Æbelø har tidligere været beboet, men nu er øen udelukkende beboet af får og andre dyr, som nyder godt af at boltre sig som de vil på den lille ø. Du kan stadig opleve det gamle fyrtårn, og ellers kan du nyde stilheden og udsigten ud over Kattegat.

railway

#4 Bryrupbanestien

Denne sti strækker sig omkring 61 km fra Silkeborg til Horsens, og er beregnet såvel til vandrere som til cyklister og ryttere. Bryrupstien går ad en gammel, nedlagt jernbane og kaldtes Danmarks flotteste jernbane. Du kommer bl.a. over Den Genfundne Bro, gennem morænelandskab og oldgamle skove.

Langs ruten er der flere steder etableret primitive lejrpladser med muldtoiletter.

Hvis du kun har en weekend til rådighed og ikke skal gå hele turen, så kan du med fordel starte i Horsens og gå til Bryrup – det er omkring halvdelen af ruten. Her kommer du både forbi Den Genfundne Bro og kan slutte turen af med at hoppe i Bryrup Søbad.

mill

#5 Nibe-Hvalpsund Natursti

I Nordjylland finder du Nibe-Hvalpsund Natursti, som strækker sig over ca. 30 km. Ruten starter i Nibe og slutter lige vest for Aars. Hvis du vil forlænge turen kan du gå hele vejen til Hvalpsund.

De 30 km er en oplagt distance til en weekendtur eller en god lang dagstape, hvis du har lidt krudt, der skal brændes af. På denne rute, der ligesom Bryrupbanestien løber langs en gammel, nedlagt jernbane, kommer du til at gå langs Limfjordens smukke bredder og igennem mark- og skovområder. Derudover kommer du bl.a. forbi Halkær Mølle, som er en gammel stråtækt mølle i smuk himmerlandsk byggestil.

På ruten er der fint med både shelterpladser og primitive lejrpladser, så du kan dele turen op som du lyster.

river

#6 Kongeåstien

Langs Kongeåen går en vandrerute på omkring 67 km delt ind i etaper. Ruten løber fra Kongeåsslusen i vest ved Vadehavet, og ind til Fårkrog, syd for Vejen i øst. Her kan du gå langs åen og opleve den vilde natur omkring den uregulerede å, som slynger sig smukt gennem landskabet. Som bekendt udgjorde Kongeåen grænsen mellem Danmark og Tyskland fra 1864 til 1920, og du kan stadig opleve bl.a. gamle toldbygninger.

Du skal være opmærksom på at ruten til tider kan være meget våd, hvorfor gummistøvler eller vandtætte vandresko eller -støvler er at foretrække på denne rute.

hills

#7 Den Jyske Ås

Den Jyske Ås er et højdedrag på omkring 75 km, som opstod under den sidste istid. Her er der rig muligheder for at nyde istidslandskabet og udsigten, f.eks. fra Knøsen, der med sine 136 meter er Nordjyllands højeste punkt. 

Her finder du en vandresti på omkring 30 km. En perfekt distance til weekendturen eller til den lange dagsetape. Der er sheltere med vand og brænde til fri afbenyttelse tre steder på ruten. Ruten tager sin start ved Dronninglund Slot og snor sig i bakkedragene, før den slutter i Østervrå. Her har du altså god mulighed for at få en tur som både byder på indbydende natur og smukke gamle slotte.

Så er det bare at snøre støvlerne og komme afsted!

Dermed har du fået kendskab til 7 vandreruter i Danmark, som du kan bruge din næste vandreweekend på. Jeg håber, du blev klogere og blev oplyst om nogle ruter, som du ikke kendte i forvejen.


Rigtig god tur!


Relevante links:

Råd og vejledning
Posted: January 26, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger