Telte

Her finder du vores store udvalg af telte til alle behov. Her er telte til camping, vandring, rejse eller festival fra mærker som Fjällräven, Nordisk, Robens, Outwell og Vaude.

per side
Sorter stigende

Telte

Teltet er tit et af de helt afgørende stykker grej på turen. Det er det der gør, at du kan sove trygt, tørt og rart om natten, samtidig med at du kan søge ly for vind og regn i løbet af dagen, hvis du bliver overrasket af vejret. Der er et hav af forskellige telte, og de udfylder alle forskellige behov for dig. Du kan f.eks. vælge et solo-telt til fjeldturen, et pop-up-telt til overnatning i haven, et festivaltelt til brug sammen med vennerne om sommeren eller et familiepalads med plads til 10 personer – kravene er vidt forskellige, så det kan være nødvendigt med flere telte.

 

Teltkonstruktioner

Der findes 4 grundtyper indenfor teltkonstruktion, nemlig kuppeltelte, tunneltelte. de geodætiske telte og spidstelte. Et tunneltelt har to eller flere parallelle buer og du kan slå dem op samlet. Tunneltelte er dog vindfølsomme og kan typisk ikke stå uden pløkker. Kuppeltelte har typisk to krydsende buer. De er ret vindstabile, men du skal rejse dem i to tempi; først indertelt og derefter oversejl. De er, som oftest, tungere end tunneltelte. De geodætiske telte har mange buer, der krydser flere steder, og de er ekstremt vindstabile – de bruges typisk til bjergbestigning og på ekspeditioner. Spidstelte, tipier, kåter og lignende har ikke buer, men stænger. Spidsteltet er rigtig godt til familieferien, da det typisk er rummeligt, men også betydeligt tungere end de andre telte.

Og så vil du støde på mange hybridmodeller af telte, som oftest kombinationer af tunnel og kuppel.  

 

Teltstørrelser og kvaliteter

Der findes naturligvis også forskellige teltstørrelser og kvaliteter af telte. Lige fra 1-persons-telte til telte til den store familie - og fra festivaltelte til fjeldtelte. Et festivalstelt har overhovedet ikke samme høje vandsøjletryk og lave vægt som fjeldteltene, men så til gengæld er markant billigere, end de mere hårdføre telte, som du skal bruge på fjeldet. En tommelfingerregel er, at leder du efter et stærkt fjeld- eller ekspeditionstelt, så er det typisk ikke det største telt, du kan finde. Store telte går ikke an på fjeldet, da de ikke er vindstabile nok og desuden er alt for tunge. I sagens natur er letvægtstelte jo en mindre belastning for kroppen, når banen er kridtet op til en vandretur, og det er jo altid rart ikke at blive hæmmet af sin tunge rygsæk, når man er på tur. Skal det være virkelig let, kan vi anbefale Telemark 2 ULW (Ultra Light Weight) fra Nordisk. Dette letvægtstelt vejer kun 930 gram alt inklusiv (også inklusiv pløkker!), og er blandt verdens letteste 2-lags-telte, til to personer. Men i mellem de mindre telte finder du altså også legetelte til børnene og festivaltelte, begge dele fordi de så ikke er hårdføre nok til at blive brugt til meget andet end sommerbrug – og det er sommeren i milde Danmark, vi taler om her. Måske finder du også et iglo-telt eller et pop-up-telt. Det smarte ved pop-up-telte er, at du kan slå det op i løbet af få sekunder. du løsner blot en strop, og teltet folder sig ud af sig selv.

1-2 personer telte
3-4 personers telte
5-6 personers telte

Familietelte

Pop up telte

Det kan også være, at du kan nøjes med noget meget mindre og meget lettere. F.eks. findes der forskellige bivuakovertræk. som du i nogle tilfælde, kan bruge som eneste overnatningsmetode, ligesom du kan lave din egen bivuak og sove under den- eller overdække et areal i lejren til ophold og spisning. De såkaldte tarps er en slags lette og stærke presenninger. Der er noget særligt tilfredsstillende ved at sove under tarp – du føler sig tættere på naturen, og så kan man også nørde ned i de forskellige måder at lave en bivuak på, indtil du finder din helt egen favorit. 

Tarps og bivuak
Telttilbehør

Oversejl og vandsøjletryk

Oversejlet laves typisk i nylon, polyester eller bomuld. Nylon er let og stærkt, og hvis det har silikonebehandling og er ripstop-vævet (en speciel vævning, der består af små kvadrater), er de næsten umuligt at rive i stykker. Rivstyrken er 6 gange højere end på en næsten dobbelt så tung polyester med PU-belægning. Til gengæld er det også en del dyrere. Nylon med PU-belægning forekommer, men det er sjældent. Polyester er forholdsvis billigt og forsynes typisk med en vandtæt PU-belægning. Bomuld er en helt anden historie – forcen her er et fantastisk indeklima i teltet, men man betaler på et andet aspekt i teltet; bomuld er meget tungt og ikke velegnet til ture, hvor du skal bære din bagage særlig langt.

 

Vandsøjletrykket (VST) er et udtryk for vandtæthed og som man måler i mm. Er tallet over 1.500, anses et materiale for at være vandtæt, men der er stor forskel på, om du har direkte kontakt til materialet eller ej. Er oversejlets VST på 3.000mm,  klarer du stort set al slags regn. Grunden til, at dette vandsøjletryk er så relativt lavt, i hvert fald i forhold til f.eks. skaljakker er, at telte er lavet til at være spændt godt og ordentligt ud – altså skulle det meste af vandet gerne preller af, med det samme det rammer. Vandsøjletrykket for bunden er en anden historie og må meget gerne nærme sig de 10.000mm, fordi det både skal modstå trykket fra din krop, der ligger på det, samtidig med at det skal modstå vandet, der er i jorden.

 

Ventilation er nødvendig, især i kunststoftelte, hvor der kan skabes megen kondens af udåndingsluft, sved og fugt fra jorden. To eller flere åbninger er at foretrække, og du skal kunne betjene dem indefra. Er teltet lukket af med en sten-/mudderkant, er det endnu mere nødvendigt.

 

Find et godt telt tilbud

Et telt behøver ikke altid at være dyrt. Har du ikke prøvet at sove i telt endnu, men har lyst til at prøve det af, så start eventuelt med et billigt telt for at se om det er noget for dig. Der er store chancer for, at du finder gode telttilbud hos Eventyrsport. Kig dig omkring på webshoppen, eller besøg vores butikker og se om du kan finde billige telte på udsalg. Køb et telt og tag ud i naturen – det er balsam for sjælen!

 Vi fører telte fra TLT, Easy CampRobensOutwellVaudeNordisk og Grand Canyon.