Indkøbskurv 0

Konstruktion & materialer - telte

Konstruktion

Der findes 4 grundtyper af telte, nemlig tunnel- og kuppeltelte, de geodætiske samt spidstelte - sidstnævnte ser man ikke så ofte. Tunnelteltet har 2 eller flere parallelle buer og god pladsudnyttelse, og det kan slås op samlet, smart i dårligt vejr. Men det kan være følsomt for vind, og det kan ikke stå uden pløkker. Kuppeltelte har typisk 2 krydsende buer, og det kan stå selv, når stængerne er sat i. Det er ret så vindstabilt, men skal rejses i 2 tempi, først indertelt og derefter oversejl. De geodætiske telte har mange buer, der krydser mange steder, og er ekstremt stabile i al slags vejr. De bruges typisk i bjerge og på ekspeditioner. Spidstelte, tipier, kåber og lignende har ikke buer, men stænger. Visse små spidstelte bruger vandrestave eller grene som stænger for at spare på vægten. Der findes mange hybridmodeller, ofte kombinationer af tunnel og kuppel.


Opholdsareal/apsis

Hvis du bare skal bruge teltet til at sove i og ellers være på farten, behøver du ikke at bruge energi og penge på det. I et lille telt er selv en lille apsis en skøn ting, ellers skal du dele sovepose med dine støvler og det våde regntøj. I familieteltet er det en vigtig facilitet, så find ud af, om I kan være der alle sammen til spisning og ludospil.

 


Højde

Jo højere telt, jo tungere bliver det naturligvis. Hvis lav vægt er væsentlig, må du gå på kompromis, men det er virkelig rart, hvis man kan sidde op. Ellers kan en overliggerdag blive ret så lang. Ståhøjde er en naturlig ting i de fleste store familietelte, som jo næsten er sommerhuse.

 


Materiale på oversejl

Nylon, polyester eller bomuld? Nylon er let og stærkt, og hvis det er ripstop-vævet og med silikonebehandling, er det næsten umuligt at rive i stykker. Rivstyrken er 6 gange højere end på en næsten dobbelt så tung polyester med PU-belægning. Til gengæld er det også en del dyrere. Nylon med PU-belægning forekommer, men sjældent. Polyester er forholdsvis billigt og forsynes typisk med en vandtæt PU-belægning. Bomuld er en helt anden historie. Forcen her er et fantastisk indeklima. Tænk på forskellen mellem klimaet i din vandtætte jakke og en vindjakke i lærred. Bomuld er mere åbent og ånder bedre - se bare billedet herunder. Til gengæld er det meget tungt. 

Stænger

Uden stænger, intet telt. Vi opererer med 3 hovedmaterialer, nemlig stål, aluminium og glasfiber. Stålstænger er fantastisk stærke – og fantastisk tunge -, og de bruges til de store familietelte. Aluminium er stærkt og let og findes i mange udgaver og prisklasser. Det er velegnet til både stænger og buer og er meget anvendt. Glasfiber er let og billigt, til gengæld ikke så stærkt som metallerne.

 

Se også:


Detaljer
Vandsøjletryk