Vandring fra hytte til hytte i 7 alpelande

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Vandring fra hytte til hytte i 7 alpelande
Inspiration
04 November 2021

Vandring fra hytte til hytte i 7 alpelande

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


I Alperne finder du mere end 3000 bjerghytter, hvor vandrere kan overnatte. Det giver fantastiske muligheder for at opleve bjergene med en let rygsæk på ryggen, et tag over hovedet og et godt måltid mad på bordet, når du kommer frem om eftermiddagen. Vi kigger her på 7 alpelande, der alle har et netværk af bjerghytter til vandrere – lige fra fire hytter i det mindste land, til flere hundrede i de største.

 

Du kan vandre på bjergstier fra hytte til hytte i alle alpelandene: Tyskland, Østrig, Schweiz, Liechtenstein, Frankrig, Italien og Slovenien. Der er stor forskel på mængden af hytter i landene og hytterne varierer selvfølgelig fra område til område og fra land til land. Der er hytter, som fungerer som luksuriøse bjerghoteller, hvor man sover i fred og ro på sit eget værelse, spiser tre-retters menuer på restaurant og eventuelt får sig en forfriskning i baren, mens andre hytter er mere rustikke, byder på sovesale og en fast menu, der tilberedt at hytteværten eller -værtinden. Det kommer alt sammen an på hytten, hvor du befinder dig henne og selvfølgelig hvad du er villig til at betale for opholdet.

Der er dog i langt de fleste tilfælde nogle ting, som hytterne har til fælles: De er rene og byder på komfortabel overnatning i en varm seng, du kan få serveret dine måltider, og de ligger i smukke omgivelser. Det bedste ved at vandre hytte-til-hytte er, at du sparer en masse vægt og plads i rygsækken, når du ikke skal have grej med til at sove i telt.

Ofte giver det god mening at booke plads i hytterne, inden man sætter ud på vandrestierne. Men det kommer meget an på sæsonen og området, om det er nødvendigt at booke på forhånd eller ej.

Her er de 7 alpelande, hvor du kan vandre fra hytte til hytte. Der er også links til landenes alpinforeninger, hvor du kan læse mere om de enkelte hytter og hvor du tit kan bestille overnatning.

 

Østrig:

Den østrigske alpeforening vedligeholder en utrolig mængde stier. Vanvittige 40.000 kilometer stier kan du finde i de østrigske alper! Alpeforeningen er meget velorganiseret og det gør det nemt og overskueligt at vandre fra hytte til hytte. Læs mere om hytterne i Østrig på www.alpenverein.at. Her kan du også printe guider til de mest populære ruter fra hytte til hytte. Hvis du vil bruge dem som kort på turen, så husk lige at pakke det vandtæt. På den måde kan du stadig bruge kortet, selv efter den første alpebyge rammer dig.


Schweiz:

Schweizerne har det med at være velorganiserede, og det er selvfølgelig også tilfældet, når det kommer til deres hyttesystem. På www.sac-cas.ch finder du en lang række hytter. Du kan klikke dig ind på hver enkelt hytte ved hjælp af en oversigt eller du kan bruge kortet, og finde hytter i dit område. Under alle hytterne finder du brugbare oplysninger. Det kunne f.eks. være hvilke måneder hytterne er åbne, hvilke faciliteter der er og altmuligt andet.


Tyskland:

Jeps, der er selvfølgelig også smukke vandreruter i Alperne i det sydlige Tyskland, og på www.alpenverein.de finder du hytter samt fin inspiration til ruter og områder, du kan tage på vandreture i. Den store force ved denne side er, at når du klikker dig ind på de enkelte hytter, så kan du med det samme se, om der er ledige sovepladser de næste par dage – ret smart.


Liechtenstein:

Miniputnationen har godt nok kun fire hytter, men det giver en god mulighed for at opleve et helt lands hytter på en enkelt tur. Du kan læse mere om hytterne på www.alpenverein.li/. Her på siden finder du alle de oplysninger du skal bruge, om hver hytte. F.eks. står der priser på hel- og halvpension og der står hvor mange sovepladser hver enkelt har.


Frankrig:

www.gites-refuges.com finder du links til masser af hytter i Frankrig. Her kan du også søge på en specifik rute og få præsenteret de relevante hytter undervejs. Det er et godt værktøj, der gør det nemmere hurtigt at få overblik over en rute og mulighederne for overnatning. Faktisk kan du her søge hytter i hele Frankrig. På den måde kan du gemme hjemmesiden og også bruge den, hvis du skal vandre andre steder i Frankrig end lige Alperne.


Italien: 

Den italienske alpinforening byder på et imponerende antal hytter og refugios. På www.cai.it/ kan du finde hytterne efter region og navn. Husk på, at en stor del af de italienske alper kaldes Dolomitterne.


Slovenien:

Slovenien bliver ofte overset, når det kommer til vandreture, men landet har en alpinforening, som driver 176 hytter og overnatningssteder i bjergene. Dem kan du læse mere om på www.en.pzs.si. Denne officielle side er af noget ældre dato, og slet ikke ligeså interaktiv som de andre jeg har omtalt. Ikke desto mindre klarer den opgaven, som er at oplyse dig om hytterne og hvad de kan.


Om links og hjemmesider

På alle de sider jeg linker til, der kan du søge information om hytterne i de specifikke lande. Men der er dog det problem at mange af siderne ikke kan oversættes til engelsk. Derfor skal du have støvet dit tyske af (i mange af tilfældene) eller dit franske eller dit italienske eller dit… Du kan også benytte Goggle Oversæts funktion med at oversætte siden. Den spørger dig typisk, når du går ind på en fremmedsproget side, om du vil oversætte den til dansk.


Skal du melde dig ind i landets alpeklub?

Det kan være en fordel for dig, at være medlem af det pågældende lands vandreklub. I mange af Alpelandene er det nemlig sådan, at overnatningsstedet har pligt til at give dig tag over hovedet. Det kan selvfølgelig betyde at du kommer til at sove på en bænk eller på gulvet i krostuen, men det er trods alt bedre at sove der, end udendørs. Især hvis du ikke har telt med!


Husk også:

… at undersøge hvordan du skaffer rent vand og nye forsyninger af mad og snacks på turen

 

Det var alt jeg havde til dig i denne omgang – Alperne kalder!


Rigtig god tur.


Herunder finder du links til relevant tøj og udstyr:

Vandrestøvler og vandresko

Vandresokker

Vandrestave

Rygsække

Soveposer og lagenposer

Drikkesystemer og drikkedunke

Foto: Eberhard Grossgasteiger

Inspiration
Posted: November 04, 2021
Categories: Vandring i Europa
Forfatter: Eventyrsport Blogger