Vælg det rigtige fodtøj til turen

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
Vælg det rigtige fodtøj til turen
Råd og vejledning
11 September 2017

Vælg det rigtige fodtøj til turen

Skal du på vandretur, er det enormt vigtigt, du har det rigtige på fødderne. Men hvad er det? Sko eller støvler? Med lavt skaft eller højt skaft? I læder eller nylon? Læs med her og få hjælp til at vælge det rigtige fodtøj til vandreturen.

 

Hvilken type fodtøj, du skal vælge til vandreturen, kommer helt an på, hvor du skal hen for at vandre, hvilken typer underlag du kommer til at vandre på, og hvilket klima du kommer til at opholde dig i.

 

Helt overordnet skal man overveje, om man vil vandre i sko eller støvler, for de har selvfølgelig hver deres fordele og ulemper.

 

Sko giver god støtte i sålen, men de støtter ikke dine ankler. Derfor passer sko bedst til vandreture, hvor du ikke bærer en stor, tung rygsæk, men hvor du vandrer i et lidt lettere terræn, eller på kortere ture og dagsture.

 

En støvle derimod støtter såvel din fod som din ankel, og den er bedre til at give et godt solidt fodfæste i mere krævende, ujævnt terræn. Skal du på vandreture over adskillige dage, hvor du bærer alt dit udstyr selv, så er støvlen ofte et godt valg.

 

Sål og skaft

Hvad enten du vælger en sko eller en støvle, så er det vigtigt at kigge nærmere på sålen og på skaftet.

 

Når det kommer til sålen, så er bløde såler mest velegnede til dagsture i mildt terræn. En mellemstiv sål gør sig godt i et lidt mere blandet terræn, hvor du bærer en rygsæk med op til 10-15 kilo, men så heller ikke mere, og den stive sål er til det hårde terræn, hvor du slæber på en tung rygsæk over lange distancer.

 

Skaftet følger på sin vis sålerne. Det lave skaft er til det milde terræn, hvor du ikke bærer særlig meget på ryggen. Det mellemhøje skaft er til lidt mere blandet terræn med en mellemtung oppakning, og det høje skaft er til hårdt terræn med en tung rygsæk.

 

Læder eller nylon, med eller uden Gore-Tex?

Det er også vigtigt at kigge på, hvilket materiale, der er brugt, da de har forskellige kvaliteter.

 

Læder er solidt, det kan give sig, og ikke mindst så er det åndbart. En læderstøvle skal dog vedligeholdes og smøres med læderfedt eller bivoks, så læderet ikke tørre ud. Samtidig er fedt med til at gøre støvlen vandafvisende.

 

Vælder du en læderstøvle med Gore-Tex, så er støvlen vandtæt. Den skal stadigvæk holdes ved lige og behandles, men det er vigtigt, at man ikke lukker alt for meget af for åndbarheden ved at bruge for meget læderfedt. Man kan derimod behandle med læderbalsam og eventuelt sprayimprægnering til læderstøvler.

 

Fodtøj i nylon er som oftest billigere og lettere end i læder, men levetiden er også kortere. Du bruger en sprayimprægnering til at vedligeholde den.

 

Ligesom med læder kan du også få nylon med Gore-Tex. Her får du mere vandtæt fodtøj.

 

5 råd inden du køber fodtøj

  1. Køb fodtøj sidst på dagen. Her er dine fødder nemlig ofte en smule hævede, og du vil for alt i verden ikke ende med sko eller støvler, der er for små. Foden må endelig ikke røre snuden. Der må faktisk gerne være en centimeter til halvanden at tage af derude.
  2. Køb kun fodtøj, der sidder godt på dig. Hvis der er noget, der klemmer eller strammer i butikken, så er der garanteret også noget, der klemmer eller strammer, når du er ude på vandrestierne. Og så er det ofte for sent at skifte.
  3. Vælg fodtøj, der passer din fodform. Hvad end du har smalle fødder, brede fødder eller fødder med knyster, så er der fodtøjet til det.
  4. Tag dine ankler med i betragtningen. Har du en tendens til at vrikke om, eller er du lidt oppe i alderen, kan det være en rigtig god ide at købe en støvle med god ankelstøtte.
  5. Køb aldrig dine støvler lige inden en vandretur. De skal derimod købes i god tid, så du har mulighed for at gå dem til, inden det gælder.

 

3 ture, 3 typer sko og støvler

Her er tre eksempler på typer af fodtøj til forskellige former for ture:

 

  1. Fjeldtur med tung rygsæk i Norges fjelde: Her vil ofte være tale om en længere tur i et til tider vanskeligt terræn, der til tider kan være vådt. Vælg derfor en støvle i læder med Gore-Tex, der har højt skaft og stiv sål. 
  2. Weekendtur med lille rygsæk i Danmark: Du behøver ikke nødvendigvis en støvle, men kan vælge en vandresko med Gore-Tex (det er Danmark, så tør du stole på, det ikke regner?), blød eller mellemstiv sål samt lavt eller mellemhøjt skaft. 
  3. Toptur på Kilimanjaro: På topture er rygsækken for det meste ikke forfærdelig tung, men terrænet kan være vanskeligt. Vælg derfor en støvle med mellemstiv sål og mellemhøjt skaft. 

Foto: Jenny Sturm

Råd og vejledning
Posted: September 11, 2017
Categories: Vandring , Fodtøj , Vejledninger
Forfatter: Opdag Verden