Udstyr til en sikker vandretur på fjeldet

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
Udstyr til en sikker vandretur på fjeldet
Råd og vejledning
10 January 2018

Udstyr til en sikker vandretur på fjeldet

Skal du på fjeldet for at vandre, er det vigtigt at have sikkerheden for øje. En god oplevelse kan forvandle sig til et mareridt, hvis du ikke er ordentligt forberedt. Sørg derfor for at få pakket det rigtige udstyr.

 

Hvad enten du skal ud på en kort dagstur på velmarkerede stier i fjeldet, eller du har pakket rygsækken til en ugelang færd uden for stierne, så er det vigtigt at have sikkerheden i orden. Og en stor del af at have sikkerheden i orden er at have udstyret i orden, så du er klar på en eventuel nødsituation.

 

Vi kigger her på seks ting, du skal være opmærksom på at have styr på, inden du vandrer i fjeldet.

 

1 Beklædning

Vejret kan hurtigt skifte i bjergene, og det er vigtigt, at du har den rette beklædning til at holde dig varm på fjeldet. Selv på en varmere dag er det derfor vigtigt, at du har ekstra tøj med i rygsækken, så du kan klare dig, hvis vejret slår om.

 

Dit inderste lag skal sørge for, at du er varm, men at sveden samtidig kan komme væk fra kroppen. Ellers bliver du kold. Uld som inderste lag er et fortrinligt valg, da uld isolerer og varmer, selvom det skulle blive vådt. Det begynder desuden ikke at lugte så fælt, som syntetiske materialer gør, når kroppen kommer på overarbejde.

 

Dit mellemste lag skal sørge for mere isolering og dermed varme, mens dit yderste lag er dit panser mod vind og regn. Her kommer skaltøjet ind, som skal sørge for, at du kan stå imod elementerne, men at din krop samtidig kan ånde. En god skaljakke er uundværlig i fjeldet, og et par gode skalbukser kan også gøre underværker.

 

2 Navigation

Vandrer du ud i fjeldet i for eksempel Norge og Sverige, så er det vigtigt, at du altid ved, hvor du er. Vejret kan hurtigt skifte, og en solskinsdag kan forvandle sig til en dag, hvor du ikke kan se en disse.

 

Og så kan det gå galt.

 

Få derfor fingrene i det bedste kort, du kan finde, og hav altid et kompas med i hånden, så du kan orientere dig. Du kan også medbringe en GPS. Det er vigtigt, at du jævnligt orienterer dig på kortet, så du altid ved, hvor du er.

 

3 Læ og ly

Går vejret amok, kan det blive nødvendigt at søge ly. Inden du tager afsted, er det derfor fornuftigt at undersøge, hvad der er af hytter og anden bebyggelse i det område, du vandrer i, så du ved, hvor du kan søge hen, hvis det bliver nødvendigt at komme i ly.

 

Hvis du er i øde områder langt fra bebyggelse, så overvej at pakke en tarp, en vindsæk eller eventuelt et lille telt samt nok tøj eller en sovepose, så du kan holde dig varm, hvis du bliver fanget i et uvejr.

 

4 Mad og drikke

Sørg altid for at have lidt ekstra kalorier pakket i rygsækken, så du kan klare dig i længere tid, end du planlægger at vandre i fjeldet. Det handler om at tænke på nødsituationer, og det kan være, du kommer til at ligge vejrfast, eller at turen bare tager længere tid, end du havde regnet med.

 

Et par ekstra frysetørrede retter i rygsækken er derfor altid en god ide, for løber du først tør for mad, så løber du snart tør for energi. Og det kan udvikle sig til en ubehagelig, eventuelt farlig, situation.

 

Sørg også for at have nok vand med til turen. Inden du tager afsted, er det en god idé at undersøge, om du kan finde vand langs din rute. Kan du ikke det, må du medbringe alt det, du har brug for at drikke (plus lidt ekstra), inden du sætter ud.

 

5 Førstehjælpssættet

Det siger sig selv, at det er vigtigt at få pakket et godt førstehjælpssæt til vandreturen i fjeldet. Forhåbentligt får du ikke brug for det, men gør du, så skal det være lige til at fiske op ad rygsækken.

 

Sørg for at have sårrensservietter, plastre, sårstrips, gazekompres og gazebind samt en lille saks (der er evt. en i dit multitool), pincet, sikkerhedsnål og termometer. Vabelplastre plus noget smertestillende skal du også have med.

 

En fløjte til at kalde efter hjælp, hvis du virkelig kommer galt af sted, er også en god idé. 

 

6 Kontakt til omverdenen

Undersøg, inden du tager af sted, om der er mobildækning i det område, du vandrer ud i og tag en mobiltelefon med, hvis der er. Skal du ud i mere øde områder, kan det være en idé at tage for eksempel en SPOT eller en InReach med. Med dem kan du tilkalde hjælp, hvis du kommer i alvorlige problemer. 

 

Herunder kan du finde nyttige links til udstyr og beklædning velegnet til fjeldturen:

Førstehjælp

Kompasser

Tarps

Vandrestøvler

Vandresko

Vandrestave

 

Foto: Jens Ottoson

Råd og vejledning
Posted: January 10, 2018
Categories: Vandring , Udstyr , Vejledninger
Forfatter: Opdag Verden