Tøj af træfibre – et miljøvenligt supplement

< Forrige artikel Næste artikel >
Tøj af træfibre – et miljøvenligt supplement
Inspiration
24 May 2019

Tøj af træfibre – et miljøvenligt supplement

Ligesom mange andre moderne forbrugere tænker du sikkert også over, hvad du kan gøre for at mindske den påvirkning du har på miljøet. Nogen vælger at blive vegetarer, nogen holder op med at flyve og andre skifter deres bil ud med en lækker racercykel og nyder hverdagspendling igennem den friske luft. Vi i Eventyrsport synes, at enhver bevidst handling som sparer naturen for en eller anden mængde drivhusgasser fortjener en anerkendelse.

Vi vil give dig mulighed for at vælge 

I tøjbranchen, og derfor også friluftsbranchen, som vi selv er stolte deltagere i, er miljøaftrykket stort. Både fordi produktion og farvning af stof kræver meget vand, men også fordi der kan være stor udledning af spildevand til naturen, hvis ikke processen overvåges og kontrolleres. Derfor synes vi, at det er vigtigt, at vi kan tilbyde dig og alle vores andre kunder, produkter som har et minimalt miljøaftryk. 

Et eksempel på disse varer, er trøjer og skjorter, kjoler og t-shirts hvor der indgår materialet Tencel™ i større eller mindre grad. Tencel™ er en fælles betegnelse for stof lavet af træfibre, der er produceret af østriske Lenzing. Fibrene er forskellige, og kan være af typerne viskose, modal eller lyocell

Produktionen af stoffet foregår ved, at træmassen bliver kemisk opløst til en pulp - en slags trægrød. Derefter bliver pulpen lavet til helt tynde fibre, som til sidst spindes til garn og væves til stof. Firmaet Lenzing stiller strenge krav til denne produktion. Natriumsulfat fra produktionen af Tencel™ modal og viscose bliver for eksempel renset ud og genbrugt i andre industrier. Lenzing genanvender desuden størstedelen af de væsker, som bruges i produktionen. 

Tencel™ lyocell - det klimavenligste alternativ 

De forskellige fibre minder meget om hinanden. De er alle bløde og behagelige at røre ved, når fibrene er spundet og vævet til stof. En anden gennemgående kvalitet er, at de alle er naturligt antibakterielle. Det betyder at du kan bruge tøjet flere gange, inden det skal vaskes. Tøjet kommer ganske enkelt ikke til at lugte lige så hurtigt. Så sparer du ikke kun energi, men også tid og besvær.

Der er dog også nogle væsentlige forskelle. Når vi sammenligner modal og viscose, finder vi at modal er både lettere, finere og stærkere. Ser vi på lyocell, kommer der endnu flere fordele i forhold til modal og viscose. Lyocell er nemlig mere miljøvenligt, fordi stort set alt vand og andre midler der bruges under fremstilling, bliver genanvendt. 

I produktionen af Tencel™ lyocell har Lenzing været gode til at optimere processen og i den moderne produktion genanvendes 99,5% af væskerne, fordi produktionen foregår i et lukket kredsløb. 

Derfor er materiale af træfibre mere miljøvenligt 

  • Når Tencel™ bliver produceret i Europa er råvarerne bøgetræ fra europæisk træproduktion. Alt transport af træ foregår ad jernbane eller med lastbil. 
  • Cellulose fra træmassen er det primære materiale i Tencel™, og den er biologisk nedbrydeligt. Derfor skal du ikke være bekymret for hvad der sker med den slags tøj, når du har slidt det op og skal smide det ud. I værste fald kan naturen selv nedbryde det. 
  • Træerne, hvorfra cellulosen tages fra til produktionen af Tencel™, behøver ikke vanding eller pesticider, da den naturlige regn er nok til at de vokser effektivt. 
  • Kemikalierne der bruges under produktionsprocessen af Tencel™ er ikke giftige og bliver genbrugt i meget stort omfang. 

Stort udvalg af Tencel™ produkter i Eventyrsport 

Kig ind i på eventyrsport.dk for at se hvilke af de produkter vi sælger, der indeholder Tencel™. Der finder du en lang række af både skjorter, T-shirts, kjoler og trøjer fra flere producenter. Der er mange varianter til både herrer, damer og børn.

 

Læs andre Blogs her

Inspiration
Posted: May 24, 2019
Forfatter: Eventyrsport Blogger