Test: Garmin eTrex® 32x

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Test: Garmin eTrex® 32x
Råd og vejledning
11 February 2021

Test: Garmin eTrex® 32x

“Der var så dejligt ude på landet; det var vinter”. Uanset valget af årstid er det en god oplevelse at bevæge sig rundt ude på (i) landet – fornøjelsen bliver endda endnu større, når man kan finde vej i tilpas grad.

Et sådant værktøj har jeg nu testet: Garmin eTrex® 32x


garmin etrex 32x

En fiks lille sag. Ikke for tung, nem at håndtere, giver forholdsvis tydelige instruktioner og kan modtage ønsker om, hvor du gerne vil hen, og bagefter fortælle dig, hvor du har været. Ikke nogen dårlig træningsmakker!

Jeg har brugt gps til navigation i naturen i nu 14 år, de sidste 8-9 år med Garmins GPSmap som det primære instrument. Det gav selvfølgelig en udfordring i afprøvningen af eTrex’en, da jeg konstant holdt den op imod, hvad jeg var vant til. På den anden side var det også en udtalt fordel, da manøvreringen inde i menuerne er stort set ens.

Lad det være sagt med det samme:
eTrex® 32x er en reduceret udgave. Både i præcision, hastighed og synlig skærm – men til gengæld også i vægt og fysisk størrelse. Hvis den primære brug er til fods er præcis det to vigtige parametre; man skal ikke løbe ret langt, før man oplever, at man ikke har lyst til at slæbe på mere end højst nødvendigt!

garmin etrex 32 test

 eTrex 32x til venstre, GPSmap til højre. Der er taget noget af fyldet væk på eTrex’en.


Udfører den jobbet? - Ja den gør.

Når jeg skal bruge et gps-instrument til navigation, hvad enten det er en decideret gps eller et ur, skal jeg kunne

-       indlæse et kort efter eget valg på apparatet

-       indlæse en rute at bevæge mig efter, hentet fra en selvstændig fil

-       kunne følge ruten på et kort, jeg ser på skærmen

-       få turen registreret undervejs

-       kunne markere steder undervejs

-       kunne udlæse ruten og markerede steder som selvstændige filer bagefter

 eTrex® 32x lever op til dette.


 garmin etrex 32x test 

Et billede fra Storeknøs. Det har som sådan ikke noget med apparatet at gøre; men det er sådanne steder, man kan planlægge at se.


Jeg havde apparatet med på forskellige testture, og én af de smukkeste var helt klart i skovene ved Himmelbjerget, en pragtfuld dag med sol og sne.

Når jeg løber efter gps, har jeg den i hånden det meste af tiden. På strækninger, hvor jeg ikke er i tvivl om retningen, ryger den i lommen på løbevesten eller i bæltet. Her har eTrex 32 en lille svaghed: På skærmen sidder der en navigationsknap som et lille joystick. Det gør det nemt og enkelt at bevæge sig rundt på skærmen, og det er nemt at trykke valgene ind på knappen, selv med handsker.
Men man skal lige vende gps’en rigtigt, når man lægger den i lommen; ellers risikerer man at vælge sig ud af navigationen, mens den ligger i lommen.
I praksis er problemet dog ikke større, end at det bare er at klikke sig ind det rigtige sted igen. En gps stopper ikke turen, som et ur ellers gør, så det ødelægger ingenting. Når man er blevet kendt med sin gps er det også hurtigt at komme på plads igen.

En praktisk ting: Hvis man løber med stave, kan man ikke holde gps’en i hånden samtidig. Det er dog en forholdsvis nem løsning at tage begge stave i én hånd, mens man kigger på gps’en, inden den ryger i lommen igen. Her vil et ur være en fordel; men til gengæld er det nemmere at se på en gps undervejs, end det er at se på et ur.

Letlæselig skærm

Skærmen står pænt læselig, både i klar solskin og i regnvejr. Joysticket på skærmen gør det som sagt nemt at navigere rundt. Bare man lige finder tricket med at trykke helt lodret ned på knappen. Zoom-knapperne på siden er fine nok, så længe man ikke har handsker på. Ellers bliver de lidt mere vanskelige. Jeg er så ikke i tvivl om, at det blot er en vanesag.

eTrex’en er lidt langsom til at reagere, når man arbejder med menuerne. Man skal lige være indstillet på at vente et sekund, inden den får tænkt sig om. Dette var et irritationsmoment for mig, da jeg er vant til hurtigere respons.

Præcisionen er fuldt ud tilstrækkelig til at kunne finde rundt i naturen. Stier, spor og veje ligger alligevel sjældent der, hvor de er tegnet på kortet. Der er også omkring et sted mellem 5 og 20 m unøjagtighed, man altid skal tage højde for.

garmin etrex 32x test

Et udklip fra programmet BaseCamp.
Den lyseblå er eTrex, den lilla og grønne er hhv. GPSmap og Fenix3.

Knapper vs. touchscreen

Apparatet har ikke touch-screen. Det er et ubetinget plus i min verden. Helt sikkert hi-tech med touch; men når det regner, fingrene er fugtige af sved, det hele hopper og danser imens – eller noget af alt det andet, der er til stede, når man bevæger sig aktivt rundt i naturen – er det kun knapper, der dur. Man ved, hvor man skal trykke, og man kan føle sig frem til den rigtige knap, uden at skulle koncentrere sig om at se på skærmen imens. Så hellere holde fokus på sporet.

Hele softwarehåndteringen med ruter og kort ind og ud af maskinen foregår nemt som ingenting. Jeg bruger Garmins program BaseCamp, der er sporfilers svar på tekstbehandling/regneark.

Størrelsen på den:

garmin etrex 32x test

Mere fylder den ikke i hånden. 


Garmin etrex 32x test

Der er lige plads til mere energi til kroppen, når man vælger den mindre udgave.

Nu vi snakker energi: Den kører på 2 AA-batterier. Jeg har som standard altid et sæt ekstra, friske batterier med, når jeg bruger gps’en. Det vejer naturligvis også, men der kan altid tilføres frisk strøm til apparatet. Den fortsætter præcis hvor den slap, når den får ny strøm. Som en praktisk ting passer den også med beslaget på mtb’en – det er heldigvis en gennemgående standard, Garmin holder sig. den er altså lige til at klikke på cyklen og bruge til navigation der. Her vil jeg til enhver tid vælge et gps-apparat frem for et ur. Også selvom uret kan sættes i en smart holder.


Konklusion:

Vil du i gang med navigation efter gps, er eTrex® 32 et fortræffeligt valg.

Vil du fortsætte med navigation efter gps i adskillige år, er eTrex 32 stadig et fortræffeligt valg.

Er det af betydelig vigtighed, at sporene vises så præcist som overhovedet muligt, og du gerne vil betale prisen i form af forøget vægt, skal du vælge én af de større modeller.
Lidt langsom i optrækket; men klarer opgaven.

Apparatet er udlånt af Eventyrsport/Racingdenmark til testen …

Ville jeg købe den selv? Tja, brugen af den har fået mig i tænkeboks! Jeg havde egentlig sat mig for at ville komme af sted med at afprøve Garmins Fenix6, da det indeholder baggrundskort i modsætningen til den Fenix3, jeg har nu. Ved at afprøve eTrex 32’eren er der komme en seriøs konkurrent til – ikke mindst fordi det er i en helt anden (lavere!) prisklasse.

Garmin eTrex® 32x er testet af Jesper Schællerup 

Find udvalget af Håndholdte GPS'er her

 

Råd og vejledning
Posted: February 11, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger