
TEST: Adidas Terrex Speed Pro og Speed Ultra
Med Terrex Speed Pro og Terrex Speed Ultra har Adidas skabt to trailsko, der hjælper løberen til at holde farten højt, både på korte og lange ture. Den ene er flad og hurtig - den anden komfortabel og løber langt på literen. Fælles for dem begge er fokus på højt tempo.
Vælg den kontante Terrex Speed Pro til de korte intense ture, til intervaller eller på raceday når distancerne er op til 20-25km.
Vælg Terrex Speed Ultra med BOOST-skum i mellemsålen til de længere trailture, til mængdetræning eller ultraløb, men hvor du stadig ønsker at holde et højt pace.
Specifikationer:
Terrex Speed Pro
- Drop: 4mm
- Vægt: 190 gram (EU42 2/3) / 170 gram (EU 39 1/3)
Terrex Speed Ultra:
- Drop: 8mm
- Vægt: 240 gram (EU42 2/3) / 210 gram (EU 39 1/3)
Vi har haft to af vores atleter til at teste begge modeller. Læs med her og hør om Peter Bech’s oplevelse af Speed Pro og Kristine Holm Laursen’s ture i Speed Ultra.
Kristine Holm Laursen
- Eventyrsport Atlet
Terrex Speed Ultra - komfort på den lange bane
Jeg har nu testet skoen i en måneds tid nu. Min første kommentar er, at det er sko’EN til Racingdenmark løbet Aarhus100. Her er en af distancerne 100 km, hvor du både skal løbe igennem Mols Bjerge, transportstykker på asfalt langs Risskov med snuden mod Marselisskoven, hvor det sidste loop venter. Jeg deltog selv i dette løbet i 2020. Her skiftede jeg sko hele 2 gange undervejs, da jeg ikke havde en sko, som egnede sig til det skiftende terræn. Nu tænker jeg at Terrex Speed Ultra ville have været perfekt!
Overdel:
Et sted hvor skoen får 5 stjerne er overdelen! Den er uden syninger og i et mesh-materiale der er virkelig let, åndbart og hurtig drænes for vand. Jeg frygtede til en start, at jeg nærmest ville kunne ødelægge skoen på mine testture igennem krat og skovbund. Det vidste sig at overdelen var utrolig slidstærk og holdbar.
Jeg vil anbefale, at du køber Adidas Terrex Speed Ultra omkring et halvt nummer større ende du plejer, da den har en forstrækning omkring tåspidserne. Denne forstærkning er med til at beskytte dine tæer, men det tager lidt plads, og derfor har jeg haft brug for et gå et halvt nummer op i størrelse.
Mellemsål:
Jeg synes dog ikke, at jeg fik fornemmelsen af at løbe på bløde skyer, men derimod et mere fast afsæt. Dette kan skyldes at mellemsålen også består af Lightstrike-støddæmpningen, som kalder mere på fart. Alt i alt synes jeg at mellemsålen passer godt til navnet ”Speed Ultra”, da den har komfort til et ultraløb, men ikke så meget, at man går på kompromis med letheden, responsen og fleksibilitet. Det er vigtigt at nævne, at skoen IKKE minder om den bløde fornemmelse du oplever, hvis du løber en tur i Adidas UltraBoost. Jeg synes, at skoen føles komfortabel uden at blive ”svampet” at løbe i.
Nu hedder skoen jo ”Speed Ultra” og den skal jo også leve op til navnet ”Speed”. Derfor må skoen i min optik ikke blive alt for blød, klodset og tung, da det stadig skal være en mulighed at løbe intervaller, give den gas på bakkerne og suse igennem de smalle spor. Jeg kan personligt godt lide, at trailsko er en smule mere responsive end mine landevejssko. De må ikke for bløde, så jeg mister føling med underlaget. Derfor trives jeg godt i denne sko. Adidas er kendt for deres ”BOOST” skummateriale og det er der selvfølgelig også i Terrex Speed Ultra. Boost materialet i mellemsålen er med til at sikre god stødabsorbering uden at gå på kompromis med returenergien.
Ydersål:
Ydersålen er lavet i Continental™ Rubber, så du står sikkert fast uanset om det er vådt eller tørt terræn. Personligt synes jeg grebet var udmærket til mindre tekniske spor så som Mols Bjerge og andre tørre stier. Jeg har faktisk kastet mig ud i at løbe 10 km på asfalt og det fungerede overraskende godt og jeg mærkede ikke grebet igennem sålen. Jeg manglede dog greb på de dage, hvor underlaget var meget fedtet.
Peter Bech
- Eventyrsport Atlet
Adidas Terrex Speed Pro - Segment-jagten er gået ind.
Når man står med den nye Adidas Speed Pro 190 i hånden, giver det associationer til atletikkens verden med pigsko og hurtige baneløb. Al unødvendigt materiale er udeladt - indlægssålen er sågar sparet væk - den ultralette sko indbyder bare til fart. Man fornemmer hurtigt, at Speed Pro ikke er en mængdetræningssko, men derimod konstrueret til, når der skal være fart over feltet. På trods af det minimalistiske tilsnit er Speed Pro overraskende en yderst komfortabel sko, som vil være velegnet til interval- og tempotræning, og trailløb op til 20-25 km.
I perioden, hvor jeg har testet Speed Pro’en, har mit træningsfokus været på et kommende 80 km trail/ultra-løb. Dvs. relativt mange ugentlige km og lange ture. I den sammenhæng har jeg startet mine ture i skoene, løbet 6-8 km i dem, og derefter skiftet til mine normale træningssko - ud fra den overbevisning, at de sikkert var for spinkle at løbe langt i - udelukkende at dømme ud fra, hvordan de ser ud. Jeg erfarede dog hurtigt, at på trods af den lave vægt og spinkle ydre, at det er en sko, der er enormt komfortabel - selv på længere ture. Jeg oplevede en dejlig lethed samtidig med fuld kontrol, og måtte erkende, at man ikke altid kan skue hunden på hårene. Man lærer så længe man løber…..
Ydersål:
Med Continentals ydersål i et sticky-rubber-materiale, og et mønster, der passer til de fleste underlag, er Speed Pro en sko, der dækker de fleste behov, hvad angår et godt og sikkert greb. Terrex-modellerne er tænkt til trail- og terrænbrug, men Speed Pro’en kunne også være et godt bud på en konkurrencesko til en hurtig landevejs 5 eller 10 km. Eller baneløb for den sags skyld.
Mellemsål:
Adidas har med det nye Lightstrike-materiale minimeret vægten, og samtidig bibeholdt de stødabsorberende egenskaber kendt fra deres Boost-teknologi. Stack-højden og de kun 4mm drop gør den til en relativt lav sko, som giver en rigtig god fornemmelse af underlaget. Som nævnt ovenfor er der ingen indersål. De indvendige syninger er diskret placeret i kanten rundt på skoen, og følger derved fodens omrids, så de ikke mærkes eller generer.
Overdel:
Speed Pro er konstrueret med et stormasket mesh, der nemt leder vand væk fra skoen. Overdelen er forstærket på snuden, siderne og omkring snørelukningen, hvilket bevirker, at foden forbliver på sin plads i sving eller under hurtige retningsskift.