Syv bud på din næste skaljakke | Bedste skaljakker 2021

< Forrige artikel Næste artikel >
Syv bud på din næste skaljakke | Bedste skaljakker 2021
Råd og vejledning
29 April 2021

Syv bud på din næste skaljakke | Bedste skaljakker 2021

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Martin Termansen

Bjergbestiger, vandrer og orienteringsløber. Eventyret er vigtigere end grejet... men grejet er også vigtigt.


De kan være høje, lave eller midt imellem. Altså vandsøjletrykkene. Eller materialernes slidstyrke. Og ikke mindst priserne. Drømmer du en skaljakke, men synes du samtidig, det er svært at navigere i de mange muligheder, specifikkationer og detaljer? Her får du syv bud på den perfekte skaljakke til syv forskellige formål. Mon ikke også der er en for dig?

 

En skaljakke er en slidstærk, funktionel, vandtæt og meget åndbar regnjakke. Når vi er ude i naturen, er det netop de egenskaber, som vi sætter rigtigt meget pris på. Men afhængigt af, hvad du primært bruger din tid i naturen på, kan der være forskellige modeller, som er særlig oplagte.

Er du i tvivl om, hvad en skaljakke egentligt er? Så vil jeg anbefale dig denne artikel.

Her i artiklen kommer jeg med bud på den perfekte skaljakke til:

  • Hverdag og skovtur
  • Vandretur i Danmark
  • Vandretur i Norden
  • Trekking med gang i den
  • Trailløb
  • Når du vil passe særligt godt på miljøet
  • Når kun det bedste er godt nok

 

Alle de nævnte modeller kommer både til damer og herrer.

 


Til hverdag og skovtur: Haglöfs L.I.M Proof Multi Jacket

Modellen er en del af Haglöfs’ minimalistiske serie L.I.M, der står for ”Less is More”. Jakken fylder, når den er pakket sammen, stort set ingenting. Sammen med den lave vægt (200 gram i str. M!) betyder det, at jakken er nem at have liggende i rygsækken på den daglige cykeltur til og fra arbejde. Så er du altid klar, når der pludseligt kommer et regnskyl, som vejrudsigten ikke havde fortalt noget om.

  

 

 

  

 

 

 

Til vandreture i Danmark: Black Diamond Liquid Point Shell

Skal du vandre flere dage i streg i den dejlige danske natur, så skal du bruge en temmelig vandtæt skaljakke. Sommer som vinter. Kommer du ud for halve eller hele dage med regn, er det nemlig guld værd. Med evnen til at modstå et vandsøjletryk på hele 28.000 mm kommer du med denne model sjældent til at opleve, at de tunge remme på vandrerygsækken presser regnvandet igennem jakken.

Lynlåsene under armene gør det dejligt nemt at ventilere brystkassen, når solen kigger frem imellem bygerne på sommervandreturen.

 

 

  


Til vandring i Norden: Haglöfs Spitz Jacket

Skal du på vandretur i Norge, Sverige, Island eller lignende fantastiske steder, så skal du være ekstra forberedt på lange dage med regn og vind. Særligt hvis du skal på fjeldet. Her er vejret ofte koldt og uforudsigeligt, og du kan møde sne hele året. At være forberedt og beskyttet mod elementerne betyder som regel, at rygsækkens indhold bliver tungere på sådan en tur, end det gør på vandreturen i Danmark. Den tunge rygsæk slider ekstra på skaljakkens ydermateriale, og regnvandet presses hurtigere igennem membranen. Derfor skal du have en hårdfør jakke. 

Haglöfs Spitz Jacket er lavet præcis til den slags udfordringer. Ydermaterialet er forstærket på bl.a. ryg og skuldre, hvor rygsækkens stropper jo slider særligt meget. Membranen, Gore-Tex® Pro, en af de bedste på markedet. De to store brystlommer er placeret så tilpas højt, at de nemt kan tilgås, selvom du har spændt hoftebæltet på rygsækken. Og så fås jakken i mørke, neutrale farver såvel som farver, der er lette at spotte på fjeldet.

 

 

 

 

Til trekking med gang i den: Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket

Når du er ude og tilbagelægge mange kilometer i kuperet terræn, så vil du med garanti få en lille smule sved på panden. Den fugt kombineret med blæst eller regn betyder, at din krop konstant kæmper for at holde en fornuftig temperatur. Her udmærker Keb Eco-Shell sig! Med sin kvalitetsmembran modstår Keb Eco-Shell hårdt regnvejr i mange timer og samtidigt ekstremt effektivt kunne føre fugt væk fra kroppen grundet membranens høje åndbarhed.

 

Derudover er jakken ret elastisk sammenlignet med andre skaljakker, og du vil derfor opleve den naturligt følger dine bevægelser, når du går ud over stok og sten.

 

 

 


Til trailløb: Montane Minimus Stretch Ultra Jacket

Skal du løbe en time eller to i skoven har du sjældent brug for en 100% vandtæt skaljakke. Her er en vindtæt jakke ofte nok. Men skal du ud på stierne i flere timer i streg til f.eks. NXM eller VUMB, hvor der måske er risiko for en del regn eller slud, så er et vandtæt yderlag pludselig guld værd.

 

Minimus Strech Ultra er en superlet løbejakke, hvor der absolut ikke er gået på kompromis med åndbarheden. Og det selvom dens Pertex® Shield-membran kan modstå et vandsøjletryk på hele 20.000 mm.

 

 

 

 

 

 Til når du vil passe særligt godt på miljøet: Vaude Escape Bike Light Jacket

Tager du bl.a. cyklen på arbejde, fordi du vil undgå bilens og bussens påvirkning af klima og miljø? Så skal du næsten gøre det i den her jakke. Vaude har her lavet en skaljakke helt i tråd med de højeste standarder for miljøvenlig produktion: bæredygtige materialer, ingen fluorcarbon i membranen og seriøst fokus på arbejdsmiljø og lønforhold i produktionen.

Selvom jakken hedder noget med ”bike”, vil den fungere lige så fint til lette vandreture i byen og i skoven.

 

 

 

 


Til når kun det bedste er godt nok: Arc'teryx Beta AR Jacket

Uanset hvilken type friluftsliv du dyrker, så får du her en af de bedste jakker til formålet. Prisen er i den høje ende, men du får også rigtigt meget jakke for pengene; mange års holdbarhed, høj vandtæthed, fede detaljer og et genialt snit til stor bevægefrihed. Jeg kan ikke sige andet, end at den bare skal prøves på – kvalitet skal mærkes!

Ønsker du en lidt lettere jakke, kan du prøve at kigge på Arc'teryx Beta LT Jacket, som foruden lavere vægt har et mere kropsnært snit.

 

 

 

Uanset hvad din passion er, skulle du nu gerne have fået lidt inspiration til at klæde dig tørt på. Husk også, at du altid er velkommen i en af vores butikker. Så kan vi hjælpe dig endnu mere specifikt med skaljakken, der dækker lige præcis dine behov.

 

God tur ud i regnen!

Råd og vejledning
Posted: April 29, 2021
Categories: Vejledninger , Outdoor
Forfatter: Eventyrsport Blogger