Sådan vælger du skoen som dit barn bare vil elske

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan vælger du skoen som dit barn bare vil elske
Råd og vejledning
23 August 2020

Sådan vælger du skoen som dit barn bare vil elske

Fødder og sko skal passe sammen fra starten. Det gælder også for familiens mindste. Oplever du, dit barn skal bruge lang tid til at vænne sig til en ny sko, har du måske desværre valgt forkert. Her får du en guide til at vælge rigtigt i første hug, og du får fuldkommen styr på voksetillæg, tigerspring og hvordan børns fødder naturligt er udformet.

Det absolut vigtigste punkt ved valg af sko til en hvilken som helst tur er pasformen - herunder størrelsen. Det tager vi fat på med det samme. Derefter får du lidt information om vandtæthed, materialer og et par andre ting, som du kan forholde dig til.
Længde – Husk ekstra plads til dit legende og voksende barn

En børnesko bør generelt være 1-1,5 cm længere end dit barns fod. Der skal være plads til at rutsje lidt, så tæerne ikke støder på skoens snude, når de små spurter nedad bakker - og så skal der være plads til, at foden vokser. Små børn har svært ved at styre en sko, der er 1,5 cm for lang, så jo mindre dit barn er, jo mindre ekstra længde skal du vælge – Gå her med 1 cm i stedet. Du ved nok allerede, at dit barns fødder vokser i ryk, men som du kan se herunder, er der stadig god chance for, at skoen holder sæsonen ud, hvis du regner med 1-1,5 cm i voksetillæg.

Så meget vokser børns fødder om året:

    • 0-2 år: cirka 2 cm om året
    • 2-6 år: cirka 1,5 cm om året
    • 6-11 år: cirka 1 cm om året

Det er ærgerligt, når ungerne tager et tigerspring og hurtigt vokser ud af skoene, men vælger du en sko med meget mere end 1,5 cm plads i længden, ender du desværre nok med en sko, som dit barn i sidste ende ikke bliver ligeså glad for.
Skal I ud på en længere tur, er det smartest, at skoene passer perfekt fra I tager afsted. Der må man finde sig i, at de måske bliver for små lidt tidligere end normalt. Til gengæld er der lavere risiko for, at dit barn får ømme fødder eller snubler over skosnuden.


Sådan måler du dit barns fødder

Hvis du vil gøre det helt let for dig selv at måle dine børns fødder, kan du printe vores fodmåler. Klik her for at hente den. Så er det eneste du skal at sikre dig, at dit barns hæl flugter med den bagerste bagerste linje, og at de står lige op og ned. Du kan evt. få dem til at stå med ryggen opad en væg, så ved du, at de står helt rigtigt. Slå så en streg, hvor tæerne slutter og foden er bredest. Læg voksetillæg til på længden, og så burde du stå med en hel præcis indikator for, hvilken størrelse der ville være bedst til dit barn.


Bredde – Giv plads til naturligt brede børnefødder

På de fleste børnefødder stritter tæerne skønt og naturligt fremad og måske også lidt udad, og det skal skoen helst ikke hæmme. Skoene skal derfor have plads til tæerne, men de skal også passe til fodens naturlige bredde.
Her kan du også bruge tricket med at tage indlægssålerne ud. Du kan hurtigt se, om barnets fødder er betydeligt smallere eller bredere end sålerne. En for bred sko vil uvægerligt komme til at slubre, og en for smal sko vil klemme. Begge dele er ubehagelige og giver en stærkt øget risiko for vabler.

Hælgreb – en vigtigere detalje end mange tror

Et meget vigtigt begreb ved fodtøj til aktiv brug og vandring er det såkaldte hælgreb. Skoene skal sidde fast om hælene, så de ikke slubrer. Gør de det, beder du næsten om at få vabler på hælene. Det hjælper ikke bare at snøre lidt hårdere, hvis hullet i skoen simpelthen er for stort til fødderne. Kniber det med at finde en sko med godt hælgreb, så prøv en lav støvle i stedet. De snøres lidt oppe ad benet, det kan måske afhjælpe problemet.

Hvad tænker skoens kommende ejer?

Det er jo dit barn, der skal bruge talrige timer i de nye sko og dem som bedst kan mærke, hvad der sker når nede i skoen når de render rundt. Derfor bør skal du huske at forhør dig hos dit barn, inden du vælger. Og når du spørger, er det en god idé at stille specifikke spørgsmål og pege der, dit barn skal mærke efter. Børn kan godt have svært ved at svare, hvis du spørger, ”tror du, den passer dig?” I stedet kan du prøve at spørge, ”bevæger din hæl sig, hvis du læner dig lidt fremad?” eller ”klemmer skoen herude ved dine tæer?”


Sålen

Her er der fire ting, du skal tage stilling til: stivheden, ydersålen, vandtæthed og materialer.

Stivhed

De voksnes vandresko har normalt forholdsvis stive og tekniske såler. Det er ikke så nødvendigt ved børneskoene. Børnene er jo i sagens natur væsentlig lettere og har heller ikke så meget at bære på - måske bare en lille rygsæk med legesager og en vandflaske. Derfor kan du sagtens vælge en sko, der er mere fleksibel, end du vil gøre til dig selv. Hvis I skal på en tur, hvor overlaget er meget ujævnt og hårdt, så kan I begynde at overveje en sko med en hårdere sål, så dit barn ikke får trætte fødder i løbet af dagen.

Ydersåler

Skoene skal kunne klare mosten og en hård behandling. Børn er sjældent søde ved deres fodtøj, så det er vigtigt, at sålerne er i slidstærke materialer - f.eks. gummisåler i en gummiblanding med fokus på netop det. De skal have et mønster, der gør dem velegnede til at gå i terræn. Hvis du er i tvivl, kan du holde øje med om sålen har et mønster med kanter i forskellige retninger, så der er greb både fremad, bagud og til siderne.

Materialer til børnesko

Du kan typisk vælge mellem skind, syntetiske materialer eller en kombination af disse. Her er de vigtigste forskelle:
De syntetiske materialer tørrer hurtigst, men kan variere en del i slidstyrke fra ekstrem holdbarhed til knap så imponerende.
Skind typisk holder utroligt længe, hvis du plejer det godt, og egner sig derfor de lidt ældre børn, der kan bruge skoene i flere sæsoner. Skind er tit tungere end syntetiske materialer, men skoene kan stadig være meget behagelige, da skind bedre kan forme sig til ejermandens fod. Du vil finde sko i glat skind, ruskind og nubuck, og slidstyrken af dem afhænger af tykkelsen og typen. Ruskind er et blødere og oftere lettere materiale end glat skind, som vil kunne tåle en hårdere brug. Nubuck lægger sig i midten ved at være blødere end glat skind, men mere slidstærkt end ruskind.Vandtætte sko til børn

Du skal vælge, om skoene skal være vandtætte eller ej. Skal I på efterårsferie i den danske natur eller vandre på Korsika?

Vandtætte sko med en eller anden form for membran er tættere og kan føles varmere end dem uden, som har en højere åndbarhed. Skal på tur i varme dage er sko uden membran at foretrække.
Skal I afsted på en tur, hvor vejret ikke viser sig fra sin bedste side, og hvor fodtøjet skal kunne klare store mængder mudder, sjap og vandpytter, skal I måske overveje en støvle i stedet.

Sokker til børn

Når I har fundet barnets perfekte, nye sko, skal I huske at få nogle gode sokker til at fuldende fornøjelsen. Uldsokker er altid gangbare uanset temperaturen og fås i et bredt spektrum af tykkelser. I kan også vælge syntetiske materialer - især hvis I skal gå i varmt vejr. Lad helst bomuldssokkerne blive hjemme, når I skal på tur.


Vi håber, at guiden hjalp dig og dit barn til noget nyt forrygende fodtøj! Hvis du mangler idéer til at komme ud på eventyr med dine unger, kan du finde vores første fire forslag her.

Find alt andet til glade friluftsbørn her

Råd og vejledning
Posted: August 23, 2020
Forfatter: Eventyrsport Blogger