Soveposer til 4 typer ture

< Forrige artikel Næste artikel >
Soveposer til 4 typer ture
Råd og vejledning
29 November 2019

Soveposer til 4 typer ture

Forskellige soveposer har forskellige egenskaber, og der er masser af ting at være opmærksom på, når man vælger en ny sovepose. Nogle af de vigtigste parametre er, hvilken slags fyld der er i soveposen, hvilke temperaturer den er beregnet til, og hvor meget soveposen vejer i rygsækken. 


Weekendture i Danmark og Sydsverige i foråret og om sommeren

Når man skal på tur i klimaer, der er fugtige, og hvor der er ret stor risiko for regn, så er det mest oplagte af kigge efter en sovepose med fiberfyld. Fiberfuld isolerer og varmer nemlig stadig, selvom det bliver vådt (det gør nogle former for imprægnerede dun også), så man behøver ikke være så frygtelig bekymret for, om soveposen skulle blive en smule fugtig eller måske endda våd. 

Dun har flere fordele, men generelt er det bedre til temperaturer under frysepunktet. 

Til den her type typer ture kan man med fordel kigge efter en sovepose med en komforttemperatur på omkring 5 grader og en vægt på omtrent 1000 gram.

Sommerture i fjeldet

Her kan man såvel vælge soveposer med fiberfyld som soveposer med dunfyld. En tommelfingerregel er, at dun for det meste vejer mindre, men til gengæld også oftest kommer med et højere prisskilt.

Til den her type ture, hvor sommernætterne godt kan blive temmelig kolde, er det oplagt at kigge efter en sovepose med en komforttemperatur på mellem 0 og -5 grader, alt efter hvor kuldskær man er. Det er desuden en god ide at kigge efter en sovepose med en varmekrave, men vægten, og hvor meget posen fylder i rygsækken, er også vigtige parametre.

En fornuftig vægt for en dunsovepose i den her kategori ligger på under 1000 gram, mens en sovepose med fiberfyld gerne må ligge under de 1250 gram.

 

Vandring på Mallorca

På vandretur under sydligere himmelstrøg som for eksempel på Mallorca eller Gran Canaria er det oplagt med en sovepose til én eller to sæsoner, og her kan man godt kigge på soveposer med en komforttemperatur på over de 10 grader. Soveposen kan være med såvel dunfyld som fiberfyld; det kommer igen an på, hvor lille en pakkvolumn, du er på jagt efter, hvor meget den må veje, og hvad du er villig til at betale.  

En fornuftig vægt for en sovepose i den her kategori er på omtrent de 800 gram, og så er det værd at kigge efter soveposer, hvor lynlåsen går helt ned omkring fodenden, så man kan åbne op og få lidt luft til fødderne og eventuelt lyne soveposen helt op og bruge den som et tæppe på varme nætter. 

 

Vinter i telt eller shelter 

Dun er oplagt til vinterposer, men fiberposer kan også sagtens bruges, selvom de generelt både vejer og fylder meget. Da der er lidt mere på spil på vinterture, er det ekstra vigtigt med egenskaber som varmekrave samt en god opbygning af soveposen såsom en fodboks, så man ikke maser isoleringen flad og laver kuldebroer.

Det er hæsligt at klapre tænder natten igennem og ikke få lukket et øje, fordi man fryser, men komforttemperatur på omkring -15 grader og en vægt på under 1500 gram skulle ofte kunne klare ærterne. 

Det kommer dog selvfølgelig meget an på, hvor turen går hen. 

Er det ture på vinterfjeld længere mod nord, skal man finde en sovepose med en komfort mellem -20 og -30 grader.

Se sov sødt med med den rette sovepose og et comfortabelt underlag

 

Råd og vejledning
Posted: November 29, 2019
Forfatter: Opdag Verden