Soveposen: 6 ting at holde øje med inden køb

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Soveposen: 6 ting at holde øje med inden køb
Råd og vejledning
13 November 2018

Soveposen: 6 ting at holde øje med inden køb

Begynder man at kigge nærmere på soveposer, står det hurtigt klart, at en sovepose ikke bare er en sovepose. De kan nemlig have et væld af forskellige egenskaber. Her kigger vi nærmere på, hvad man skal være opmærksom på, inden man køber sin nye sovepose.

 

Vægt

Vægt er altid et vigtigt parameter, når det kommer til udstyr, man selv skal bære på. Og som det er med det meste udstyr, så gælder tommelfingerreglen, at jo lavere vægt, des dyrere er soveposen.

 

Det er nemt at blive forført af lav vægt, men det er vigtigt ikke at gå på kompromis med, hvor varm soveposen er. Hellere slæbe på nogle ekstra hundrede gram end at ryste af kulde natten igennem og få sin tur ødelagt.

 

Generelt vejer dunsoveposer mindre end syntetiske sovposer. Du kan læse mere om forskellen på dun- og fibersoveposer her.

Pakkevolumen 

Skal du på for eksempel vandre- eller cykeltur med din sovepose, så er det vigtigt, at den kan komprimeres, så den ikke fylder det store. Det er særlig vigtigt, når den skal stoppes ned i rygsækken, så når du har fundet en sovepose, der opfylder dine krav til temperatur, er det vigtigt at se på, hvor stor en pakkevolumen den har.

 

Ofte hænger soveposens kvalitet og dens pakkevolumen sammen; jo højere kvalitet, des mindre pakkevolumen og højere pris.

Åbning

Hvis du gerne vil have mulighed for at folde din sovepose ud til en dyne, kan du kigge efter soveposer, der har en forlænget lynlås rundt om fodkammeret.

 

Er det vigtigere, at vægten bliver holdt nede, kan du kigge efter soveposer, der kun har en lynlås, der går halvvejs ned. Du skal dog være opmærksom på, at du så ikke har mulighed for at få luft til fødderne. 

Lynlås

Mon ikke vi alle sammen har prøvet at lyne en lynlås på en sovepose op eller i blot for at finde ud af, at den har sat sig fast. Det er der ikke meget sjov ved, så kig lidt nærmere på lynlåsen, inden du køber din næste sovepose.

 

En let lynlås kan være okay, men de kraftigere er ofte stærkere og nemmere at bruge. De fleste lynlåse på soveposer til friluftsbrug er for øvrigt af mærket YKK, som er et kvalitetsstempel i sig selv.

Varmekrave

Det kan godt være, at du har købt dig en dejlig varm sovepose, men den dejlige, varme luft nede i posen har det med at slippe ud, hvis den får muligheden for det.

 

Derfor har de fleste tresæsonerssoveposer og soveposer til vinterbrug en varmekrave. Den giver ekstra isolering, så den varme luft ikke siver ud og efterlader dig kold og frysende.

 

Det er meget forskelligt, hvordan varmekraver er lavet, så husk at krybe i posen og prøv den af, inden du køber.

Den tynde bund

Det er med soveposer, som det er med så mange andre stykker udstyr til friluftsbrug: Jo mindre det vejer, des bedre er det generelt, da du ofte skal slæbe på udstyret.

 

For at holde vægten på soveposer nede, er der nogle producenter, som laver undersiden tyndere end oversiden. Ofte vil liggeunderlaget (hvis det ellers har en god isoleringsevne) nemlig sørge for, at du er isoleret mod kulde fra jorden.

 

Soveposen med den tynde bund er dog en dårlig idé, hvis du vender og drejer dig meget, når du sover. Så kan den tynde bund nemlig ende i vejret, og natten kan blive kold.

Opbevaring og vedligeholdelse 

Hvis din sovepose skal bevare sine gode egenskaber og holde dig varm på tur efter tur, så er det vigtigt, at du opbevarer den rigtigt.

 

På tur vil soveposen som regel være pakket ned i en kompressionspose, så den ikke fylder så meget, men det er langt fra hensigtsmæssigt at opbevare soveposen i den, når du ikke er på tur. Hjemme i skabet bør du enten have den i en opbevaringspose (nogle soveposer kommer med sådan en) eller have den hængende et sted, hvor den kan ånde.

 

Gør du ikke det, kan soveposen tage skade og miste sine varmende egenskaber. Det gælder for såvel dunsoveposer som fibersoveposer.

 

Når det kommer til at vedligeholde soveposen, så er det en god idé at vaske den så lidt som muligt, da den kan miste nogle af sine isolerende egenskaber, hver gang den bliver vasket.

 

En god løsning er at købe en lagenpose, som man sover i nede i soveposen. Den kan man nemt vaske og på den måde skåne soveposen.

 

Nogle gange er der dog ingen vej udenom, og soveposen må vaskes. Her er det selvfølgelig vigtigt at følge vaskeanvisnen nøje. Du kan også læse om vask af soveposer her.

 

 

Råd og vejledning
Posted: November 13, 2018
Forfatter: Opdag Verden