Skal jeg droppe at tænke på drop?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Skal jeg droppe at tænke på drop?
Råd og vejledning
19 November 2022

Skal jeg droppe at tænke på drop?

Rasmus Baaner - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Rasmus Baaner

- Løbespecialist hos Eventyrsport

Begrebet ”drop” kan være en svær størrelse at forstå og der kan være flere forskellige grunde til at forholde sig til det. Her i artiklen vil vi forklare det mest grundlæggende og give dig gode råd til vejen mod at løbe i løbesko med et lavere drop.

Hvad betyder ordet ”drop” i en løbesko?

Drop er en værdi, der angiver forskellen på sålens højde fra hælen og til forfoden. Det gælder både for trail- og asfaltsko. Den angives i mm. og nogle producenter angiver tilmed de enkelte værdier på henholdsvis højden i hælen og i forfoden.

En stack height (sålens højde) på 12mm i hælen og 8mm i forfoden giver således et drop på 4mm.

Vi anser…

12mm – 9mm for et højt drop
8mm - 5mm for et moderat drop
4mm – 0mm for et lavt drop

0mm hedder Zero Drop og kendes bedst fra eks. Altra, VivoBarefoot, Merrel og Inov8. Her er der ingen forskel på højden af sålen.

Da løbesko med Zero Drop kom på markedet, var de oftest samtidigt meget minimalistiske og uden særlige meget stødabsorbering. Det har ændret sig gennem de seneste år, i takt med at distancerne der løbes, bliver længere og man stadig ønsker fordelene ved et lavt drop. Ultraløbere ser også en vej frem i løbesko med et lavt drop.

Se udvalget af løbesko med 12mm – 9mm drop

Se udvalget af løbesko med 8mm - 5mm drop

Se udvalget af løbesko med 4mm – 0mm drop

Hvad gør et lavt drop for mig som løber og skal jeg tænke over det?

Som løber kan det være en fordel at bevæge dig længere frem på foden i landingen. Det giver overordnet set to store fordele:

  • Du udnytter herved kroppens egen affjedring bedre, hvilket skåner kroppen på langt sigt.
  • Du får en mere aktiv og oprejst løbestil, der medvirker til mere fremdrift.

Et højt drop i skoen vil have en tendens til at fange dig for tidligt i landing og således fastholde en landing for langt tilbage.

Et lavt drop vil hjælpe dig til at lande længere fremme på foden og ikke på hælen. Det er dog værd at pointere, at du ikke automatisk lander længere fremme på foden, blot fordi du stikker i et par løbesko med zero drop. At skifte fra en klassisk hæl-landing til en mellemfods- eller forfodslanding forudsætter, at du arbejder og ændrer din løbestil.

OBS: At lande ”længere fremme på foden” er IKKE lig med at lande på tæerne. Det resulterer i skader!

Så hvis du ønsker…

  • at skifte til et lavere drop
  • at arbejde med at få en mere aktiv løbestil
  • at øge din skridtafvikling
  • at komme længere frem på foden i landing

…vil du forbedre dine muligheder i et par løbesko med et lavere drop.

Gode råd til en sikker start i løbesko med et lavt drop

At ændre på sin løbestil kræver fokus og viden. Derfor kan det give rigtig god mening at opsøge en løbetræner, der kan hjælpe dig i den rigtige retning. På den måde vil du været godt guidet fra starten og kan undgå de værste ”begynderfejl”.

Her er 4 former for hjemmearbejde du kan forberede dig med:

Start stille op

Hvis du kommer fra et par løbesko med et højt drop, vil skiftet til at løbe med et lavt drop øge belastningen på dine underben og især dine lægmuskler. Hvis du ønsker at kunne løbe i løbesko med et lavere drop, skal du derfor langsomt vænne kroppen til det, for at undgå skader.

Skift mellem flere par løbesko

Du kan med fordel starte med at vælge en tempo/interval sko med lavere drop som supplement til din mængdetræningssko og så skifte mellem de to. Jo mere fart du løber med, desto hurtigere afvikler du skridtet og desto længere fremme på foden vil du allerede lande. Derfor vil overgangen til lavt drop ikke føles så markant her.

Tag en tur i skoven

En anden god mulighed i overgangen kunne være at investere i et par trailsko og løbe en tur i skoven. Trailsko har ofte et lavere drop end asfaltsko, da et lavt drop kombineret med en generel lav stack height (sålens højde) vil bringe dig tættere på jorden og give dig en bedre kontakt med underlaget. Som trailløber ønsker man god kontakt til underlaget for at være stabil og omstillingsparat i landingen.

Det ujævne underlag vil samtidig være en rigtig god styrketræning for dine underben og vil gavne dig i din vej mod at løbe i løbesko med et lavt drop.

Styrk din krop

Ved en klassisk hællanding har dine fødder kontakt til underlaget i længere tid end ved forfodslanding. Derfor har dine muskler også længere tid til at reagere ved en hællanding. Ved en forfodslanding skal dine muskler reagere hurtigere og derfor skal de være stærkere.

Noget du kan starte med derhjemme og som vil gavne dig på vejen mod at løbe i løbesko med et lavere drop, er derfor træningsøvelser. Træn især din core-muskulatur, dine baglår og dine lægmuskler.

Du kan finde inspiration til Løbeøvelser on the go her i artiklen 

Lavt drop er ikke for alle løbere

Det er vigtigt at slå fast, at løbesko med et lavt drop ikke nødvendigvis er løsningen for alle løbere eller på nogen måde er det ultimative mål rent løbeteknisk. Det kommer an på den enkelte løber, på den form for løb man dyrker, på lyst til at arbejde med sin løbeteknik eller på de mål man har.

Som et modstykke til løbesko med et lavt drop kan det nævnes, at de topmodeller som eks. Nike har produceret, og som har resulteret i langt de fleste verdensrekorder indenfor landevejsløb gennem de seneste år, har et drop, som hører til i den høje ende.

Et højt drop og en stødabsorberende hæl, kan være en fordel for den løber som lander direkte på hælen og som ikke ønsker at/kan lave om på sin løbestil. Et højt drop og en stødabsorberende hæl vil her aflaste.

HUSK:

  • Start stille op - at bevæge sig ned i drop kan kræve tilvænning, da det stiller større krav til styrken i underbenene.
  • At lande ”længere fremme på foden” er IKKE lig med at lande på tæerne. Det giver kun en masse skader.
  • At løbe i sko helt uden drop, medfører IKKE automatisk af man lander på forfoden. Der skal stadig arbejdes med stilen.
  • At lægger man sin egne indlægssål i, er producentens drop ændret og man tilfører evt. et drop der ikke var i skoen fra starten. 

 

 

Råd og vejledning
Posted: November 19, 2022
Categories: Løb
Tags: løb
Forfatter: Rasmus Baaner