Sherpa: Det lille mærke, der gør en stor forskel

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sherpa: Det lille mærke, der gør en stor forskel
Inspiration
23 October 2018

Sherpa: Det lille mærke, der gør en stor forskel

Sherpa er ikke blot navnet på et tøjmærke, men også på dedikerede og dygtige bjergguider i Himalaya. Læs her historien om et mærke, som har gjort det til sin mission ikke blot at skabe kvalitetstøj til udelivet, men også at arbejde for at bedre det nepalesiske samfund.

 

Sherpa Adventure Gear, eller bare Sherpa, blev grundlagt i 2003 af den nepalesiske entreprenør Tashi Sherpa. Mærkets navn er en hyldest til de bjergguider – de såkaldte sherpaer – som hjælper eventyrlystne klatrere op ad Himalayas majestætiske og brutale bjerge. Sherpaerne planlægger ruterne, fikserer reb, bærer proviant op og ned ad bjergene og meget andet. Med andre ord ved de om nogen, hvad det kræver af tøj og udstyr at opholde sig i barskt klima og under strabadserende forhold.

 

Grundtanken i Sherpa er at skabe tøj, som holder til livet udenfor – også når det går vildt for sig – men samtidig også at kunne bidrage til økonomisk og social stabilitet i Nepal.

 

Sherpa-logo-knot-CMYK

 

På alle Sherpas produkter ses deres logo – den endeløse eller evige knude. Den er et symbol på, at alt og alle i verden er forbundet under ét.

 

 

Sat på prøve i barske Himalaya

Som mærke har Sherpa en solid forankring i sherpa-kulturen og -historien, men samtidig skuer de hele tiden mod fremtiden ved at bruge de nyeste teknikker, materialer og designs til at skabe tøj, der holder til lidt af hvert.

 

Tøjet testes i Nepal i samarbejde med en række atleter, bl.a. bjergguider og bjergbestigere, for at sikre, at kvaliteten er helt i top. Kan tøjet holde til outdoor-livet i Nepal - landet med flest bjergtoppe på 8000 meter eller mere - så har det fremragende odds for at holde hvor som helst!

Sherpa giver tilbage til Nepal

På nuværende tidspunkt er 55% af alle Sherpa-produkter lavet i Nepal. Hovedparten af disse produkter er knitwear, f.eks. huer og vanter, som håndstrikkes af nepalesiske kvinder. På denne måde er Sherpa med til at hjælpe kvinderne til at få fodfæste på arbejdsmarkedet og tjene egne penge, og i 2017 sikrede Sherpa arbejde til omtrent 900 nepalesere. I 2018 er det tal steget til omtrent 1600.


 

 

Sherpa arbejder også for at sikre, at de kommende generationer i Nepal får ordentlige uddannelsesmuligheder. For hvert eneste solgte Sherpa-produkt donerer de derfor 0.25$ til The Sherpa Adventure Gear Fund, som støtter uddannelse af unge nepalesere. Fonden sørger bl.a. for, at de unge studerende får skoleuniformer, mad og får betalt deres studieafgift. 


 

Klimabesparende tiltag

Udover Sherpas arbejde med det nepalesiske samfund, har de også en række klimabesparende tiltag, for at passe bedre på naturen.

Resterne fra Sherpas tøjproduktion bruges i produktionen af andet tøj, f.eks. vanter og huer, så ressourcerne ikke går til spilde, men i stedet får nyt liv. Desuden er flere af produkterne fra Sherpa bluesign®-certificerede. Bluesign®-systemet er miljøstandard, som sikrer en mere bæredygtig tekstilproduktion og en høj grad af forbrugersikkerhed. Med bluesign® holdes der bl.a. skarpt øje med, om der anvendes unødige kemikalier, der kan skade naturen, og producenterne skal også leve op til krav for håndtering af bl.a. vand og for udledning af CO2. Læs mere om bluesign® her

Inspiration
Posted: October 23, 2018
Forfatter: Eventyrsport Blogger